Reklama

Reklama

Lovcova noc

  • Česko Noc lovce (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film noir o zradě, hříchu, nevinnosti, a zejména odvěkém souboji dobra se zlem. Jeden z nejúchvatnějších padouchů filmového historie, ďábelský Harry Powell, se snaží vetřít do rodiny svého bývalého spoluvězně. Jeho děti by totiž měly vědět, kde je ukrytý lup. Když před tímto zákeřným a nemilosrdným reverendem děti prchnou, pronásleduje své malé oběti vytrvale až do velkého finále. Vizionářský film, který je také poctou němé kinematografii od Griffitha po vrcholná díla německého expresionismu, byl ve své době nepochopen a propadl u diváků i kritiky. Dnes je snímek absolutní klasikou, nechybí v prestižních žebříčcích kultovních filmů a sám se stal jedním z nejcitovanějších filmových děl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Noirově temný a vystylovaný boj dobra se zlem, zajímavá žánrová směska s prvky pohádky i hororu. Velmi silná je postava reverenda Harryho Powella, skutečně charismatického prevíta (ďábelský Robert Mitchum!), stíhajícího své další oběti - dvě nevinná děcka s ukrytými penězi. Tento vlk v rouše beránčím mimojiné předvádí, jak lehce se dají lidé zblbnout pomocí pánbíčkaření. Zvláštní, pěkný, zajímavý, ne až tak známý a rozhodně zhlédnutí hodný film. P.S. pro horrorové fandy: V NOTH spatřuji jednu z jasných inspirací pro pozdější žánr slasheru. Zkrášlený (v tomto případě puritánský kazatel, tetování LOVE/HATE) vrah s nožem, v noci jako doma (v hlavě mi utkvěl krátký záběr siluety oproti noční obloze), ono strašidelné stíhání obětí... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Americká kinematografia obsahuje niekoľko vo svojej krajine kultových a všeobecne uznávaných klasík, o ktorých u nás pomaly nikto nechyroval. Nebyť kanálu MGM, ani by som sa o jednom z nich, Lovcovej noci, nikdy nedozvedel. Unikátna zmes filmu noir, drámy, westernu, rozprávky a artového filmu v jednom. Sympaťák Mitchum tu prekvapil svojou nekompromisne zápornou postavou onoho Lovca. Film ponúka množstvo myšlienok a podnetov na zamyslenie, ktoré nebudem rozpisovať, pretože ak ste fanúšikom klasickej kinematografie, takúto lahôdku si určite nenecháte utiecť. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Vrním blahom a popri tom hystericky kričím nadšením. Megapecka. Vizuálne úchvatné, Robert Mitchum je skvelý a z toho žánrového posunu v druhej polovici mi padla sánka (nechcem spoilerovať). Decká síce mohli hrať lepšie, niektoré akčné momenty by mohli byť menej vtipné a vôbec by nevadilo keby to malo o pol hodinu viac a nebolo to také skratkovité ale to mi nebráni v tom aby som sa do toho filmu zamiloval. Scénu úteku po jezere tesať do kameňa. 10/10 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nesuď nebo budeš také souzen. Řeknu vám, takhle originální žánrovku jsem z producke klasického Hollywoodu vážně nečekal. Film jsem si našel v žebříčku nejlepších amerických filmů noir, ale osobně by mě nepřekvapilo, kdyby se Lovcova noc objevila také v pomyslném seznamu nejzajímavějších poválečných filmů pro děti a mládež. Jediný samostatný režijní počin významného herce kolísá na pomezí krimi thrilleru o surovém zločinci a dobrodružné pohádky o dvou statečných dětech a jedné hodné stařence... a překvapivě mu ta temná stylizace velice sluší. Základní pohádkový vzorec věčného boje dobra proti zlu tvůrci přesouvají do specifického moderního prostředí amerického venkova, ale současně ho nechávají provázet přítomností lesní zvěře, pěknými písňovými vložkami a vyladěnými poetickými záběry černobílé kamery (ten během zločincovy projížďky na koni snímané z dálky je ozvlášť podmanivý, stejně jako třeba záběr na pěvecký duet přes okno). Ono skoro všechno zde ve společnosti dětských hrdinů působí nádherně poeticky, ještě i ten pohled na mrtvolu pod vodou. Robert Mitchum je úžasným rafinovaným padouchem, který se proměňuje ze zdánlivě laskavého reverenda s kouzelným pohledem na chladnokrevnou bestii. Celkově jsem z objevu tohoto filmového skvostu nadšen natolik, že dokážu přehlížet i tu tradičně přehrávající Wintersovou v první půli. 90% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

LOVE. HATE. Nejen, že má Powell takové ruce, takové jsou i moje pocity k filmu. Na jednu stranu se mi opravdu líbil, vizuálnmí stránka dokonalá, úplné orgie jsem zažíval, ta přeměna v pohádku je fantastická, nenacházím slova a ve mne úplně vře radost a štěstí z toho jak to skončilo, při posledních minutách jsem měl na rtech úsměv a vůbec jsem nevěřil, že jsem vlastně viděl thriller, ten konec byl tak "americko vánoční", že jsme už začal přemýšlet, co komu koupím pod stromeček v září. Ale na druhou stranu je začátek hodně pomalý, rozvleklý a přehrávání, které samozřejmě beru jako nutnost k Mitchunově roli, mi trošičku vadilo. Slovo noir bych v tomhle případě vůbec nepoužíval. Slovo kultovní je zde opravdu na místě a The Night of the Hunter beru jako jeden z nejzajímavějších filmů, který v sobě skrývá sám život, jen si to člověk musí najít. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (22)

  • Charles Laughton neoplýval velkou láskou k dětem a ty jím pohrdaly. Několik scén proto režíroval Robert Mitchum. (Kulmon)
  • Jane Darwell byla zvažována pro roli Rachel. Charles Laughton však trval na Lilian Gish, jejíž dlouholetou kariéru obdivoval. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama