Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chvílemi smutná komedie o rodině, která koupila vilu i s cizím dědečkem... V jedné vile bydlí velká rodina – manželé Květa (A. Kreuzmannová) a Evžen (J. Hálek) se synem (J. Hrušínský), snachou (T. Medvecká), jejich dětmi a dcerou Zdenou (L. Zedníčková). A s jedním úvazkem na dožití v podkrovním pokojíku – starým dědečkem, nikoli vlastním. Děda (R. Hrušínský st.) by už mohl být v ústavu, protože i doktor (P. Pelzer) musel usoudit, že není při smyslech – slaví Vánoce v létě, svými rozmary trápí celou rodinu, jenže ho nakonec všem bylo líto, a tak v domě zůstal. Dům je velký, ale pro tak širokou rodinu je i tahle vila prostě malá. Zvlášť když se Zdena rozhodne vdát a porodit potomka… (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie s ne pokulhávajícím, ale kulhavým scénářem, je ozdobena takovými hereckými výkony, že hravě sejme kdekterou inscenaci se špičkovým scénářem. Naprosto nemohu souhlasit s kOCOURem, že Rudolfa Hrušínského mohl nahradit kůň. Mohl, to je sice fakt, ale pak by tato inscenace nestála ani za polovinu zlomené domácí obuvi. Hrušínského minimalistické herectví je zde naprosto dokonalé a nám, jeho obdivovatelkám, nezbývá, než při pohledu na toto Umění jen blahem chrochtat. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nějak mi ta inscenace lezla celou dobu na nervy - přišla mi nevěrohodná, včetně postav a výběru herců. Hrušínský vypadá spíše jako Medvecké syn než manžel, plochá Zedníčková těžko může představovat kojící matku, a i ta zápletka s otravným a otravujícím dědkem mi přijde zbytečně přepjatá. A vlastně i to konečné řešení. Hrušínský zde v podstatě chudák nemá co hrát, což je také škoda. Charaktery postav mi rovněž přijdou přepjatě pojaté, až hystericky a jako parodie. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hynek Bočan rozehrává hru neméně podobnou reality show. 3 páry + 2 děti + 1 dědeček = velká ponorka. Tato pěkná tragikomedie vás přesvědčí o tom, jak to v takových rodinách může chodit. Zároveň se dotýká citlivého tématu - staří - tak mrazivě přesně, že v některých okamžicích jsem žasl. Hádky jak to bude s dědkem, jestli ho dají do ústavu... Tohle můžu doporučit každému, kdo si myslí, že žije ve velké rodině. Možná vám po skončení filmu dojde, že na tom nejste tak špatně. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Je hodně poznat, že v roce 1989 už cenzura nefungovala jak by měla a tak mohl Rudla Hrušínský utrousit poznámku, že "Rusáci musí vždycky vyhrát." Ono by se v tom našlo víc narážek, ale Hynek Bočan film pojal jako komediální drama s koncem, který jsem rozhodně nečekal. Rudla každopádně kraluje, přestože jeho role není velká. Tady je vidět ten rozdíl mezi ním a jeho synem Janem, který tam hraje postavu Honzy a je v podstatě furt stejnej v každé roli. Tento film je odkazem své doby a hlavně má v sobě poselství o životě, je v něm cítit humor se smutkem zároveň. Život v plné parádě a Hynek Bočan stále ještě v tvůrčím období. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Bydlet pod jednou střechou s takovejma šílenejma a hysterickejma lidma, tak bych asi po chvíli musel buď zabít je, nebo sebe. Jinak docela zajímavej pohled do časů tapet, mulletů a všeobecně příšerný módy. Taky v tý době už bylo možný tehdejší režim i trochu kritizovat a ne jenom všechno vychvalovat, takže žádnej socialistickej ráj, kde každej dostane byt zadarmo, se fakt nekonal. Jinak z herců byl tradičně nejlepší Rudolf Hrušínský, přestože moc prostoru nedostal a v podstatě skoro celou dobu jenom leží v posteli. Na druhý straně jsou tam i vyložený antitalenti. Občas nějaký vtipy dobrý, občas vyloženě trapný. Vzhledem k tomu, že film má necelou hodinku, tak to uteklo docela svižně. Suma sumárum - průměr. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama