Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

pursulus odpad!

všechny recenze uživatele

Pitomost, klasika, poselství a forma.¬         Jestliže zavrhneme formu a ponecháme pouze myšlenkový odkaz díla, má "Zakázaná planeta" nezanedbatelnou hodnotu, srovnatelnou s hodnotou kreseb našich dítek, na nichž se maminka s tatínkem drží za ruce a nad nimi svítí sluníčko, vedle pak domeček se zahrádkou (standardně oplotovanou). Zavrhneme-li však formu v umění, zavrhli jsme umění samo stejně, jako zavrhneme-li poselství aktu na úkor formy. Zatímco však forma bez poselství může býti uměním, poselství bez patřičné formy nikoli — je pak pouhým manifestem, výrokem. Takovým manifestem je i snímek "Zakázaná planeta". Takové počiny, počiny špatně oděné ovšem škodí i jejich poselství, neboť forma pomáhá zesíliti účinek pocitový nezanedbatelně.¬                 Tento snímek svým chatrně šitým hávem inklinuje k pitomosti a tento fakt nezachraňuje ani to, že byl snad ve své době klasikou genru vědecké fantastiky. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Originální a napínavé sci-fi z 50. let se vždycky cení ! Líbila se mi budovaná atmosféra a hlavně nepředvídatelný děj, který končí celkem nečekanou a zajímavou pointou. Herecké výkony byly samozřejmě dost prkenné, stejně jako některé speciální efekty (střelba z paprskometů byla směšná). Na druhou stranu se moc povedlo architektonické a výtvarné ztvárnění, hlavně ve scénách z interiérů a podzemních prostor. ()

Reklama

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Zakázaná planeta je velmi zajímavý snímek, který se na první pohled může zdát dnes už jako klasická sci-fi z doby, kdy takové filmy Hollywoodu přímo vzkvétaly, ale opak je pravdou. Nesmrtelnost tomuto dílu zaručuje jistá filosofická rovina, kterou propujčuje shakespearovský námět, potom úctyhodné speciální efekty, které dosahují vynikající kvality a to ještě dokonce 12(!) let před premiérou Odysey a Leslie Nielsen ve vážné roli kapitána Adamse. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jen co se objevila dcera, freneticky jsem si opakovala: "Ať ji nikdo neučí líbat. Ať ji nikdo neučí líbat. Ať ji nikdo neučí líbat, prosím." Ale ne, takhle filmy nefungují. Rozčílila jsem se, jak nonšalantně se k tomu film staví, vzpomněla si na Červeného trpaslíka a dále také navštívila dilema, jestli se paradigma filmů 50. let má při hodnocení kvality filmů vyloučit, a nebo jestli ho můžu kvůli šovinismu a plochosti bez těžkých myšlenek odsoudit. A potom mi přišlo na mysl, že ploché a šovinistické filmy se točí i dneska, takže to s tím pravděpodobně nemá zase takovou souvislost. Inspirace Shakespearem je úsměvná. "Ze stejné látky jsme, z níž spřádají se sny..." Haha. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu úchvatné a velmi originální sci-fi s mladým a drsným Leslie Nielsenem, který v té době ještě neměl ani ponětí o svém komickém talentu. Efekty jsou velmi dobré a největší peckou filmu je robot Robby, který by se jistě hodil do každé domácnosti. Jednoho času mě tenhle film strašně bavil a mám ho moc rád dodnes. Velmi dobré padesátkové science fiction, které mohu jen doporučit. Určitě si ještě někdy udělám reprízu, na padesátá léta je to moc dobrá podívaná s bezpochyby úchvatnými efekty. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

  • Bellerophon je hrdinou z řecké mytologie. Jeho nejznámějším činem bylo zabití Chimery – monstra, které chrlilo oheň. (HellFire)
  • Robot Robby byl navržen týmem studia MGM. (ČSFD)
  • Scénáristé od počátku brali svůj projekt za béčkový a studio Allied Artists je odmítlo. Rozhodli se zkusit svoje štěstí u MGM, které nenatočilo sci-fi od roku 1929, jehož tehdejší šéf Dore Schary projekt odsouhlasil, čímž mu de facto udělil áčkový status. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama