Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

kajas 

všechny recenze uživatele

O Stanfordském experimentu jsem se poprvé dozvěděla na jedné přednášce, kde nám vyučující mimo jiné promítla trailer na tento film. Nečekala jsem žádný zázrak a také jsem ho nedostala. Brody ztvárňující hlavního hrdinu mi byl už od začátku vrcholně nesympatický, ale všechno vynahrazuje Whitaker a mnohými pozapomenutý Gigandet (tomu to nadání pro záporné postavy prostě kouká z očí). Některé scény ze šikanování věznů byly působivé, závěr ale mohl být údernější. O německý originál zatím nemám zájem. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Oproti nemeckemu originalu mi tento remake pripadal prilis strojeny a ani raz behom celeho filmu som nebol napäty z toho co bude nasledovat dalej, pretoze som sa o postavy vobec nebal. Civilnost originalu a prirodzene posobiaci, uveritelny prerod postav tomuto filmu uplne chybal. Prerod postav v tomto filme bol prilis skokovy. Posobilo to na mna akokeby niekolko dolezitych scen skoncilo na podlahe strizne. Vdaka tomu su herecke vykony prilis povrchne a herci prehravaju jak v nejakom beckovom akcniaku. Pri nemeckom originály som sa vdaka civilnej atmosfere v prvej tretine trochu nudil ale o to intenzivnejsie na mna posobil zvysok filmu. Remake ma putavejsie vymyslenu prvu tretinu, ale az prilis ocividne su v nej naznacene niektore linie vratane zaverecneho ponaucenia a akonahle sa malo rozbehnut peklo vo väznici, tak ma to nechalo uplne chladnym, pretoze jednotlive podzapletky nielenze vobec nefunguju, ale su aj predvidatelne. 5/10. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

HLEDÁ SE SUBJEKT NA BEHAVIORÁLNÍ EXPERIMENT..... Hra na vězně a dozorce. Jelikož se nejedná o film typu XXX, je potřeba dodržovat nějaká pravidla. Ale jak udržet pořádek bez strachu?.... Baví mě filmy založené na psychologii postav, které jsou uvězněni v uzavřeném prostoru. Děj poté vypovídá mnohé o NÁS – lidech, (údajných) pánech tvorstva. Bohužel tomuto filmu chybí nějaká idea (jakákoliv hmotná!!!). Něco víc, než jen ukázat násilí a pár magorů schopných vládnout, když mají pomocníky v síle moci a strachu. Emočně občas ucházející, ale duševně – PRÁZDNÉ!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, co znamená slovo BEHAVIORÁLNÍ. 2.) Chystám se na rituál zasvěcení. 3.) Mám kamaráda a hledáme návod na erotickou hru. 4.) Stále věřím, že jsme na evolučním žebříčku výš než opice. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Uživatel na csfd - assass1n dokázal do obsahu vecpat herce E.Wooda přesto, že tam nebyl? (Néé debil! NEBIL!!!). Už staří Mayové předpovídali, že lidé se jménem Wood, budou viděni i tam, kde být nechtějí...... a že Stanfordský vězeňský experiment byl skutečností? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu nízke hodnotenie. Áno, viem, nie je to originál, ale preto nemusíme umelo znižovať kvalitu. Podľa mňa kruťas Forest Whitaker podal fantastický výkon a v ničom nezaostáva ani Adrien Brody. Určite to neni odvar, naopak bol som vtiahnutý do deja s dostatočným prívalom emotívneho vypätia najmä pri Forestových despotických prejavoch. Nemám dôvod znížiť hodnotenie ani o jednu hviezdu. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody je sympaťák jako vždycky a Forest Whitaker to zvládal docela dobře, ale jeho postava zas byla nějakým divným způsobem napsaná, takže to nevyznělo tak jak mělo. Rozhodně ne tak jak v původním německým experimentu. Navíc to tady nějak divně hrotili úplně do ztracena tím jakým způsobem změnili závěr a vyznění celého filmu. Navíc do toho ještě jako tak trochu zvláštně pojatá postava nácka, ke kterýmu snad má mít člověk sympatie právě skrze to že je to aktuální nebo bývalý nácek? To je trochu divný :). ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama