Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (501)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Učůrávám nadšením! Když mi distributoři utli film "Where The Wild Things Are", brečel jsem, protože se jednalo o katastrofu podobné pádu třešňové zmrzliny s čokoládovou polevou na mou čerstvě vypranou košili. Pak přišel Mikuláš a já se pro změnu bál, protože u knížky jsem se ještě před nedávnem hurónsky smál. Pak přišla mamina, že na to chce jít do kina. Vybavila se mi ta třešňová zmrzlina. Chtělo se mi brečet. Pak přišel táta a dal mi pohlavek, protože prý brečet na veřejnosti je hloupé. Tak jsme šli. V sále byla holčíčka, měla asi rýmu, protože si strkala do nosu ty kuličky z popcornu. Smál jsem se jí a ona se rozbrečela. Maminka mi dala pohlavek, že je to nevhodné. Ale mě se taky každý směje. Film byl pěkný, maminka mě už nepohlavkovala. Ode dneška chci být filmovým režisérem. Budu mít hodně kamarádů a velký kýbl s třešňovou zmrzlinou a s čokoládovou polevou. A košili si budu moct měnit každý den. A všichni mi budou závidět a maminka na mě bude pyšná a třeba mi koupí i to autíčko na setrvačník, který jsem viděl v hračkárně. Ale i ten prak s červenou gumou by mi nevadil.___...... Mikuláš aneb moje cesta do dětství a zase zpátky! 95% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Mikuláš se mi v dětství do ruky bohužel dostal jen párkrát. O to víc, nesvázán vzpomínkami na dětství s tímto hrdinou, jsem si mohl užít příjemnou, laskavou komedii zasazenou do parádní retro stylizace aniž bych řešil případné nepřesnosti nebo odchylky od knihy. Film nadmíru vhodný ke zlepšení nálady za každé situace. Dětskému naivnímu (pozor! ne infantilnímu!) humoru se budou smát i dospělí. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Chcelo to buď ešte viac láskavosti alebo naopak grotesknosti. Takto sa inak celkom milé príbehy vynikajúco obsadenej chlapčenskej partie pohybujú niekde v strede, ktorý v tomto prípade nie je zlatý. Snažiť sa vyjsť v ústrety úplne všetkým, byť podvratným na chvíľu, no nedotiahnuť to dokonca, to málokedy urobí dobrotu. Ale inak pohodová voľba pre školopovinné ratolesti, na tento typ filmov pre mládež sa dnes v záplave prvoplánových fantasy akosi nedostáva. Čo je chyba! ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Príjemne pôsobiaca francúzska komédia, ktorá cez detskú "optiku" zobrazuje chápanie a komplikovaný svet dospelých. Partia chalanov je úžasná, každý jeden je originál a svojským charakterom perfektne dopĺňa detský kolektív. Hlášky, scénky, hudba a nesilená francúzska štylizácia dodáva celému snímku extra sympatie a celý dojem je pozitívny a výborný. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem této adaptace knihy mého dětství, která má stále své nostalgické místo v mé knihovničce i srdci, dost obával a říkal jsem si, že tu atmosféru a styl humoru snad ani přenést nejde. To jsem ale zase jednou Francouze hodně podcenil. Atmosféra je do puntíka stejná, smál jsem stejně nahlas jako když jsem poprvé četl knížku a postavy byly většinou také přesně obsazené. Dětští herci navíc i celkem dobře hrají. Jenom by to možná chtělo trochu ucelenější příběh a ne jenom film, který je roztříštění na několik scének jako v knížce. To ale vlastně ve výsledku tolik nevadí. Člověk se aspoň ještě víc vrátí do svého dětství, kdy ty scény četl. Výborný film pro celou rodinu. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)
  • Mikulášova (Maxime Godart) matka (Valérie Lemercier) u závěrečných zkoušek autoškoly při rozjezdu nepoužije spojku, ale pouze plyn, a během parkování pouze zatočí volantem, přesto vůz zaparkuje a stojí. (Kuny27)
  • Na place během natáčení panoval mírný chaos, děti zajímalo naprosto vše. Chvílemi dokonce okupovaly režisérskou židličku. (Sfinkter)

Reklama

Reklama