Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Natočit hodinu a půl dlouhý film o chlápkovi, co je pohřben zaživa a myslet si, že už jen tento vcelku originální námět stačí k ohromení diváka? Ne ne ne. Já mám rád filmy s klaustrofobickými pocity, takový Pád do tmy je v tomto ohledu skvělý, ale Buried mě docela zklamal. Nevím, nějak mě prostě režisér nedokázal přesvědčit. Pár momentů bylo sice velice povedených, ale jinak jsem to Reynoldsovi moc nevěřil. Z tohoto námětu se dalo podle mě vytěžit víc. I když se "nonstop kamera v rakvi" může zdát jako prvek, který vyšvihne atmosféru ještě o něco výš, tak na mě to působilo spíše naopak a postupem času mi ani nepřišlo, že je vlastně úplně v háji. A navíc mě taky zklamal děj a všechno kolem toho jak se tam dostal, kdo ho tam dostal, proč se tam dostal... Přestože je to prvotřídní nápad a film natočený zhruba na dvou metrech krychlových je opravdu něco co tu ještě nebylo, tak si myslím, že zpracování mělo být lepší - poutavější a údernější. A to jim ještě odpustím pár hloupostí. 60% ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Už od začiatku sa dej odohráva v truhle, čo ma sklamalo, pretože som čakal nejaký úvod, ktorý mi tam chýbal. Tiež ma zamrzelo, že to bola nereálna kravina... skôr by som uveril tomu, že päsťou rozbije truhlu a vyhrabe sa von na štýl Kill Billa, ako to, že so zapaľovačom v ruke vydrží tak dlho... inak správanie hlavnej postavy mi pripadalo stupídne a tiež absolútne nereálne... nevravím, že to bolo zlé, no moc ma to teda neoslovilo ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mužské plémě je na tom zřejmě dosti bídně, když i takový chlapák jako Ryan Reynolds honosící se mimo jiné i titulem Nejpřitažlivější muž světa 2010 se nedokáže popasovat se situací, ze které se něžnější pohlaví běžně vyhrabává levou (Uma) zadní (Noomi). A ač tak činí po celou dobu celkem zajímavě a nenudícím způsobem, tak se stejně nelze zbavit pocitu, že by tomu slušela spíše kratší stopáž. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Ryan Reynolds není Uma Thurman a tak ztvrdne pod zemí přes hodinu a půl. Originální nápady vypadají často dobře jen na papíře, naštěstí to není případ Buried. Koncept uvěznění už tu byl (Telefonní budka, 127 hodin), extra vyjímečné nápady se neobjeví (zato jeden extra debilní ano), ale celé to skvěle funguje především díky tomu, že tvůrci odolali pokušení vylézt z rakve. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ano, Buried je velmi zajímavý tím, že se odehrává v jedné rakvi s jedním mužem, jedním zapalovačem, jedním mobilem, jedním perem ... ale abych pravdu řekl, je tento minimalismus v konečném důsledku až příliš omezující. Občas bych prostě uvítal, kdyby se z té bedny vykouklo někam ven, což ukazuje na to, že se tvůrcům lákavý námět nepovedlo stoprocentně přetavit do fungující vybrané celovečerní formy. Za vidění Buried určitě stojí, jedná se o jeden z lepších thrillerů letošního roku - ale nehty jsem si napětím neokusoval, na židli nepoposedával. A logika chodila chodila na výlet až moc často na můj vkus. 70 % ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)
  • Ryan Reynolds přiznal, že ke konci natáčení trpěl klaustrofóbií, a to hlavně díky stále většímu množství písku v rakvi. (Dr Lizal)
  • Panický strach z pohřbení zaživa se odborně nazývá tafefobie. (jenik71)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama