Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, že někdo dokáže natočit film s jedním jediným hercem, který se celý bez výjimky odehrává uvnitř rakve a který je přesto - opět celý - napínavý a vlastně strhující? Ano, Rodrigo Cortés to dokázal a já skoro ani nemohu uvěřit, že to funguje, přesto je tomu tak. Dramatu svým konceptem podobnému Telefonní budce sice musíte jako divák odpustit pár stěží uvěřitelných věcí - především extempore s plazem, neuvěřitelný dosah telefonního signálu a nerespektování fyzikálních zákonitostí, respektive stačí rozdýchat to, že hlavní hrdina všechno nevydýchal, ale když přistoupíte na režisérovu hru, dostanete skutečně originální biják. Svým vyzněním hodně protiválečný a z podstaty věci protiamerický, dávající za pravdu serveru WikiLeaks ... ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Celý film odehrávající v jedné rakvi, ale Rodrigo Cortés si s tím poradil velmi působivě. Ryan Reynolds byl výborný, který táhne sebemenší detail do poslední minuty, které jsou velmi fascinující a strhující! Scény a pocit blížící se k smrti jsem ve filmu dlouho nezažil. K plnému hodnocení chybí opravdu málo. Doporučuji. ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Telefonní budka horizontálně. Parádní thriller v němž mě z počátku štvalo, že je tolik politický, než mi došlo, že to bylo asi nejlepší možné scénaristické řešení (zkuste vymyslet dialogy, co udrží diváka u toho, aby hodinu a půl vydržel sledovat jen chlápka v bedně), následně jsem ocenila poukázání na to, jak jsou lidé z míst nejvyšších neschopní, nebo dokonce svině, co se týče pro ně bezvýznamných lidských životů. Čtvrtá hvězdička je za konec, který mě neuvěřitelně potěšil. Jinak také doporučuji film Oxygen s Adrienem Brodym, který mě svého času tak nadchl, že jsem si musela Buried sehnat co nejdřívě (holt jsem za ty roky dospěla k názoru, že několikahodinové umírání v bedně je jeden z nejdrsnějších způsobů smrti). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden dobrý nápad, skvělý herce a povinnost splnit alespoň hodinu a půl stopáže. Koncept je zajímavý, ale bohužel není dotažený do konce (mě osobně vadí "venkovní" záběry na celou rakev včetně hlíny a divák tak ví...klaustrofobní kamera uvnitř bez těchto záběrů by byla lepší) a občas nudí jeho zjednodušení (příliš velká rakev, signál). Přesto Cortés svůj záměr zvládá dobře, buduje napětí a dává přičichnout k dostatku nečekaných motivů. Z Buried se totiž postupem času stává příběh nejen o jednom muži zaživa pohřbeném v rakvi, ale také o nepružnosti systému a amerických zvyklostech ("čisté ruce" firem, média, vyjednávání s teroristy), které si Cortés bere po telefonu "na paškál". Na samotnou logiku buď někdo zapomněl nebo nebo je pohřbena ještě o pár stop pod hlavním hrdinou. Škoda, snad příště ji vykoupeme... Jako horor ne, ale jako mučení mravence, který je pro společnost jen jedním z mnoha v celém mraveništi, to smysl má. PS: Ryan Reynolds a zelená barva jsou k sobě předurčeni:)) scény se zelenými chemickými světly jsou dobrý marketing pro Green Lantern:) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Beru zpět vše, co jsem kdy tvrdil o kulervoucích začátcích filmů: Buried hned po úvodních titulcích "vystartuje" s tak úderným knock-outem, že jsem se potmě svíjel nervozitou ještě dvacet následujících minut - absolutně nezapomenutelné. Zpětně - když teď hodnotím po dni - mě ještě příjemně zaráží, že všechno uteklo podivuhodně rychle - člověk by od filmu s tak jednoduchými kulisami čekal, že se bude nudit. Ne. Zářný příklad toho, co všechno se dá vytřískat z talentovaného herce a dobrého nápadu. Škoda těch několika papírem šustících scének navíc, ale moc se nezlobím... P.S. Konec by měl dostat každého, kdo nerad spoilery, a kdo si před shlédnutím nezjišťuje od snímku první poslední. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Hudbu k filmu nahráli Filharmonici města Prahy pod taktovkou Adama Klemense. (Pepinec)
  • Rozpočet filmu je menší ako 2 milióny dolárov. (Shakers)
  • Film měl původně trvat pouhých 60 minut, ale když byla práva na film zakoupena studiem Lions Gate Entertainment, muselo se dalších pár desítek minut donatáčet. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama