Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozdílnost povah a životního stylu je jádrem úsměvné komedie Zdeňka Svěráka. Příběh dvou starších pánů začíná v nemocnici, kde jsou oba hospitalizováni. Bývalého tramvajáka, melancholika Havlíka (Vlastimil Brodský), fascinuje životní síla a nezdolný temperament nového známého Chouně (Miloš Kopecký). A když zjistí, že jeho nový přítel nemá kde bydlet, sám mu nabídne dočasný pobyt u sebe. Chouň s radostí přijímá nabídku a brzy obrátí Havlíkův spořádaný život vdovce naruby. Starý průvodčí poznává, že také může žít jinak: vesele a bezstarostně. Idyla se pokazí, když Chouň Havlíka okrade… (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

topi 

všechny recenze uživatele

Dvojici zcela odlišných starých pánů absolutně s přehledem zahráli Vlastimil Brodský a Miloš Kopecký. Mohl bych stále dokola opakovat, že takové herce už nikdy mít nebudeme, ale je to prostě fakt! Hluboce lidský příběh z pera Zdeňka Svěráka. Veškeré situace nádherně doplněny hudbou Jaroslava Uhlíře. František Filip opět dokázal, že je v režírování televizní tvorby naprostá jednička. Perfektní scény, když se opilý pan Havlík (Bróďa) rozčílí na paní domovnici (skvělá Stella Zázvorková) a z okna jí povídá (no spíše huláká a přitom se na ni ani nedívá), že konečně žije, do toho mísí svoje útrapy jako bývalý tramvaják - zkrátka příběh ze života. Nebo scéna na hřbitově a paní Růžičková (Marie Rosůlková, která postavě dodala perfektní šťávu) vykládá Chouňovi (Kopecký) o podstatě smrti a cigaretách, že předbíhá ostatní, kteří stojí v řadě na smrt, a do toho výborná hudba - to je prostě neskutečná krása. A poslední scéna v soudní síni je odrovnávající (v dobrém slova smyslu). Ještě nesmím opomenout postavu Jiřiny Bohdalové, která ztvárnila prostitutku Jarmilku. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zdánlivé patálie po obdržení rozhodnutí Kváčkové Boženy z penzijního. Herecky a režijně živý příběh, předjímající další Svěrákovy příběhy i Babí léto. Soulad pestrého tvůrčího týmu, zábavička v podání staré gardy (kdo se dneska vyrovná miniatuře Rosůlkové ?!), vzorově rozepsané i zahrané životné herecké role dávají dramatu důchodového věku sílu. ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Vlastimil Brodský svým hereckým stylem, naturelem a nakonec i fyziognomií přímo sváděl scénáristy, aby mu psali postavy vzbuzující lítost a soucit přímo na tělo. Namátkou: Smích se lepí na paty, Případ Platfus, Babí léto atd. Jeho postavy tak, alespoň u mne, trpí schématismem a přesto, že jsem si vědom jeho mistrovství, je to důvod proč ho nemám ve své první desítce českých herců. Symbióza s Milošem Kopeckým, zde neuvěřitelně zchátralým je však zajímavá a originální. Film je však pro mne dost fádní a za to odebírám po jedné hvězdičce jak Františku Filipovi, tak i Zdeňku Svěrákovi. Všichni víme, že oba jsou schopní vyšší kvality. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Bravurní herecké výkony Vlastimila Brodského a Miloše Kopeckého a na první pohled krásný příběh, na jehož konci jsem se nacházel přesně v tom stavu, v jakém jsem se nacházeti měl. S mírným časovým odstupem se cítím tak trochu podveden, vyznění mi přijde dost levé. Nesnáším bezohledné noční řvaní a ještě víc nesnáším ramenaté historky o ženských, což je nám zde obé prezentováno ve stylu "oslava života", zatímco klid a moudrost stáří jako cosi co je hodno posměchu. Krásné ale falešné jako kráva! ()

StrixCZ 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem, aby se mi tenhle film líbil - opravdu ano. Dva skvělí herci v titulních rolích, vynikající scénárista... Bohužel pro mě tento snímek doplácí na přílišnou zastaralost zpracování. Komunistické reálie mají sice své nostalgické kouzlo, ale celek bohužel zůstává (zejména na první shlédnutí více než třicet let po uvedení) poněkud "omšelý". Pár hezkých momentů a zejména závěr ho drží stále v nadprůměru, ale znovu se k němu pravděpodobně nevrátím. ()

Galerie (9)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama