foto

Vladimír Krška

  • nar. 18.7.1924
    Brno - Starý Lískovec, Československo
  • zem. 12.2.1999 (74 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Krška se narodil 18. července 1924 ve Starém Lískovci u Brna jako Vladimír Doležal. Jako syn z dobré úřednické rodiny se do patnácti let o herectví nezajímal. Díky svému gymnaziálnímu profesorovi, jenž v něm cílevědomě probouzel lásku k dramatickému herectví se stal studentem Státní konzervatoře v Brně. A absolvoval ji v roce 1944. Krškovo umělecké jméno vzniklo během jeho prvního angažmá v hranickém Beskydském divadle (1944), když si kvůli kolegovi stejného jména zvolil matčino jméno za svobodna. Do konce války byl poté totálně nasazen.

Po skončení války prošel oblastními divadly v Ostravě (1945 – 1949), Divadle J. K. Tyla v Plzni (1949 až 1960) a od roku 1960 se herecky realizoval do odchodu na odpočinek v 90. letech v pražském Divadle na Vinohradech. Vladimír Krška byl díky své menší zavalité postavě, kulaté ostře řezané tváři obsazován do rolí dobráckých mužů (často komického charakteru), ale občas i s kusem tragiky.

Z více jak 80 rolí, které ještě podtrhoval svým charakteristickým hlasem, si uveďme Švandu dudáka („Strakonický dudák“), Malvolia („Večer tříkrálový“), Serďuka („Irkutská historie“), Arnošta Šebu („Jizva“) a inscenace „Srpnová neděle“, „Obchodník s deštěm“, „Mistr a Markétka“, „Královna Kristina“, „Jak snadné je vládnout“ atd.

Po třech ojedinělých příležitostí mladého dělníka v PŘÍPADĚ Z – 8 (1948) Miroslava Cikána, brusiče Tulacha v Hofbauerově KARHANOVĚ PARTĚ (1950) a vojína Tonka v NEPORAŽENÝCH (1956) Jiřího Sequense se na filmovém plátně začal objevovat častěji po příchodu na Vinohrady.

V 60. letech si zahrál příslušníka VB v ČERNÉ DYNASTII (1962) Štěpána Skalského, ošetřovatele v léčebně v Novákově NA LANĚ (1963), opilce v 7 ZABITÝCH (1965) Pavla Kohouta, přítele ve FOTBALE (1965) Jaroslava Macha, Hyppolita Sidroryče Polozova v Krškových JARNÍCH VODÁCH (1968), vychovatele Kroftu v Bočanově PASŤÁKU (1968) a spisovatele Andrese ve FLIRTU SE SLEČNOU STŘÍBRNOU (1969) Václava Gajera. Největšího rozmachu zažila jeho filmografie až v normalizačních 70. a 80. letech.

To se představil jako Havránek (JAKOU BARVU MÁ LÁSKA), Svojtka (MUŽ Z LONDÝNA), soused (MĚSTO NIC NEVÍ), ředitel výpočetního střediska (JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!), Kunz (PALETA LÁSKY), barman (BOUŘLIVÉ VÍNO), měšťan (PŘÍBĚH LÁSKY A CTI), ředitel školy (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT), kupec (PRINC A VEČERNICE), člen JZD (BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE), Dr. Lorenc (MUZIKA PRO DVA), Madlík (TCHÁN), předseda soudu (ROMANETO), příbuzný (OČI PRO PLÁČ), Holeček (ZÁTAH) či Strejcovský (MUKA OBRAZNOSTI).

V 90. letech na něho čekaly po úloze ve slovenském filmu Dušana Trančíka KEĎ HVIEZDY BOLI ČERVENÉ (1990) hostinští v komediích Jaroslava Soukupa SVATBA UPÍRŮ (1993) a Milana Muchny DIVOKÉ PIVO (1994).

Nezanedbatelné množství rolí zanechal také v rozhlase („Slavné případy Sherlocka Holmese“, „Pražský Žid“, „Emigrant“, „Fanfán Tulipán“, „Kokeš“, „Námořní smlouva“, „Hráči“, „Figurky“, „Stříbrná krabička“, „Maloměstští diplomati“, „Cesta do středu Země“, „Nikola Šuhaj loupežník“, „Porucha“, „Ze života hmyzu“ či „R. U. R.“), dabingu (př. americká komedie Billyho Wildera NĚKDO TO RÁD HORKÉ), televizních inscenacích (ŽENITBA, DVĚ CECILKY, DROBÍNEK, KAM SLUNCE NECHODÍ, BEČIČKA, PODEZŘELÉ PRÁZDNINY, POZDNÍ LÉTO, BERTILLON 166, EGYPTOLOGOVÉ, AŽ BUDE PADAT HVĚZDA, LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU, DŮM NA NEBESÍCH, VIKTOR VELIKÝ, MISTR KORNELIUS, UTOPÍM SI HO SÁM nebo MILOSTIVÉ LÉTO) a záznamech divadelních představení (BROUK V HLAVĚ a LAKOMEC).

Významné konto rolí má také v českých seriálech SŇATKY Z ROZUMU, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, MUŽ NA RADNICI, PLECHOVÁ KAVALÉRIE, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, ARABELA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, SANITKA, SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, GOTTWALD, CIRKUS HUMBERTO, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, DLOUHÁ MÍLE, UCTIVÁ POKLONA PANE KOHN, O ZVÍŘATECH A LIDECH a ŽIVOT NA ZÁMKU). V roce 1995 získal Cenu Senior Prix. Byl ženatý a měl tři děti. Vladimír Krška zemřel 12. února 1999 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1995 Divoké pivo
1993 Svatba upírů
1990 Keď hviezdy boli červené
Milostivé léto (TV film)
1989 Muka obraznosti
Utopím si ho sám (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Kdo ví, kdy začne svítat (TV film)
Mistr Kornelius (TV film)
1987 Poklesky zralých mužů (TV film)
Viktor Veliký (TV film)
1986 Každý má svůj den (TV film)
Můj obchod se psy (TV film)
O rybáři a rybce (TV film)
Pan Pickwick (TV film)
1985 O mrtvých jen dobře (TV film)
Záhada (TV film)
Zátah
1984 Dům na nebesích (divadelní záznam)
Vrátný (TV film)
1983 Evo, vdej se!
Oči pro pláč
Tažní ptáci (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Karlův most (TV film)
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
1981 Střecha pod vodou (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
Kluci z bronzu
Kotva u přívozu (TV film)
Romaneto
Veteráni (TV film)
1979 Hastrmanská povídačka (TV film)
Král Krysa (divadelní záznam)
Muzika pro dva
Poprask na silnici E 4
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
Tchán
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Brácha za všechny peníze
Herecká dráha (TV film)
Princ a Večernice
1977 Což takhle dát si špenát
Fanda (TV film)
Kam uhnout očima (TV film)
Příběh lásky a cti
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Bouřlivé víno
Kravata (TV film)
Paleta lásky
1975 Hamernická povídačka (TV film)
Lístek do památníku (TV film)
Medvěd (TV film)
Město nic neví
Profesoři za školou
Tribun lidu (TV film)
Čert na zemi (TV film)
1974 Egyptologové (TV film)
Jak přijít o život (TV film)
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Krádež (TV film)
Muž z Londýna
O Emínce a Havlíčkovi (TV film)
O princi Janovi a princezně Marfušce (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
Pozdní léto (TV film)
Rinaldino (TV film)
Vrtkavý král (TV film)
1973 Jakou barvu má láska
Skleněná panna (TV film)
Volání o pomoc (TV film)
1972 Jak Anče s komtesou k modrému z nebe přišly (TV film)
Jako padlý sníh (TV film)
Kronika žhavého léta
Lakomec (divadelní záznam)
Zajíc přes cestu (studentský film)
1971 Bečička (TV film)
Chléb a písně (TV film)
Kam slunce nechodí... (TV film)
Podezřelé prázdniny (TV film)
Princ a chuďas (TV film)
1970 Drobínek (TV film)
Hogo fogo Homolka
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
Rapotínská tragédie (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Dvě Cecilky (TV film)
Flirt se slečnou Stříbrnou
1968 Jarní vody
Jegor Bulyčov (TV film)
Oxfordská tragédie (TV film)
Pasťák
1967 Jak se stal Matěj Cvrček doktorem (TV film)
Pinocchiova dobrodružství (TV film)
Princezna Pampeliška (TV film)
Soud pana Havleny (TV film)
Ženitba (TV film)
1966 O chytré princezně (TV film)
1965 7 zabitých
Fotbal
1963 Na laně
1962 Černá dynastie
1956 Neporažení
1950 Karhanova parta
1948 Případ Z-8

TV seriály

1996 Hospoda (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Závěť (S01E12)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Papoušek (E05)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Abychom zdrávi byli (E05)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Rekonstrukce (S01E07)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Slavné jméno (E12)
Útěk (E11)
Varieté (E10)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Potkat Anděla (E05)
1986 Gottwald (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Václav Babinský (E01)
1984 Paragrafy na kolech (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (5)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Cyklista (E05)
Tři spory (TV seriál)
Spor herečky Kvapilové (E02)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Šachy (E06)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Promoce (E01)
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Případ živého muže (E03)
Zákony pohybu (TV seriál)
Neklid před bouří (E05)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Silvestr (E08)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Romance o nenápadné paní (S02E03)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mědirytina (S01E07)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loupež sladkého "I" (S01E03)
Pavol zasahuje (TV seriál)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (4)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Turecké náušnice (E09)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace