Reklama

Reklama

Velkolepý životopisný film Wong Kar-Waie o bojových uměních vypráví příběh Ip Mana, legendárního trenéra, který se stal učitelem Bruce Leeho. V průběhu několika desetiletí sleduje příběh velké rivality mezi Wing Chunem, zakladatelem odnože kung-fu, která nese jeho jméno (hraje ho stálý Wongův spolupracovník Tony Leung) a hlavním představitelem konkurenční školy Zhang Ziyi. Wong Kar-Wai tak dlouho odkládal střih filmu, až ho s uvedením vlastní trilogie o Ip Manovi předběhl Donnie Yen. Čekání na Wongovu verzi se však vyplatilo. Velmistr, který kombinuje svůj proslavený lyrický styl s ohromujícími sekvencemi bojových umění, je napínavý akční film a zároveň skvostný vizuální zážitek. (Film Europe)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (148)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Artová akční paráda! Je škoda, že film má až 130 minut, má pomalé tempo a pro mě celkem nezáživný děj, ale vizuál a souboje jsou absolutně dechberoucí a bezchybné. Neuvěřitelná kamera, překrásné prostředí, perfektní zachycení detailů, nevídaná choreografie, no po formální stránce absolutní špička v žánru, obsahově mě to však celkem minulo, škoda. 75% ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Lyrický kung-fu příběh plný metafor, filozofování, avšak poněkud chorý na kung-fu. Jenomže když souboje začnou, stojí díky precizní kameře, hojnému využívání technických fines a Wongově režii rozhodně za to (tím neříkám, že by byly tím nejlepším, co jsme kdy viděl, to ani zdaleka - snad to bude tím, že Leung zkrátka není takový bojovník jako jiní). Problém byl, že mě sama poetika ne vždy těšila, někdy těší oko i myšlenky, jindy je natahována až k nevydržení. 70% ()

Reklama

Baxt 

všechny recenze uživatele

Nefunguje to jako kung-fu film ani životopis, protože to ani jedno není a nechce být. Jak už titul prozrazuje, je to zejména o údělu velmistra, jeho vztahu k bojovým uměním, žákům, a co je nejdůležitější, k dalším velmistrům. Yip Man není jediným objektem zkoumání. Kdybych mu přiřkl polovinu filmové stopáže, pravděpodobně bych lhal, neboť o prostor zápolí další postavy s vlastním osudem, společenským postavením a ideologií. Wongova pověstná hypersentizivita a experimentální přístup tentokrát nezprostředkovává emoce hrdinů, ale spíše módy jejich přístupu k závazku mistra bojových umění. _____ Deborah's theme pěkné a vkusně použité. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Je to sice můj oblíbený Kar Wai Wong, jeho režisérský rukopis je zřetelný, v hlavních rolích hrají moji dva čínští veleoblíbenci Tony Leung a Zhang Ziyi, film má už od úvodních titulků krásné výtvarné pojetí, lahodnou hudbu, je poetický, příjemně melancholický, místy až meditativní... Ale co je tohle všechno platné, když je zároveň i jalový a nudný, nebavil mě, nevtáhl mě do děje a popravdě se přiznám, že jsem mu místy ani mnoho nerozuměl. A navíc všečínský vlastenecký pathos v nových čínských filmech mě otravuje už dlouho a artově stylizované kung-fu souboje mě pomalu začínají unavovat... Hezké obrazy, krásná hudba a líbivá artová patina jsou fajn, ale zkuste prosím páni Číňani příště přijít se záživnějším příběhem. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Velmistr nabízí melodramatický vhled do historie kung-fu okolo Yip Mana. Příliš zdlouhavě, příliš melodramaticky. Dojde sice i na nějaké ty nadsazenější přehlídky stylů kung-fu, aby celý děj oživily, ale bohužel to moc nestačí. Kdyby se melodramatické scény pustily normální rychlostí, hned to má o čtvrt hodinu méně. Jinak je to ztvárnění pěkné, celkem podrobné i obsáhlé, ale trpí na poetické pojetí dramatu. Samozřejmě ti, co čekali wire-fu a jiné akční kungfu žánry, zde je to opravdu cíleno na "životopis" a ne boj. Ale těch několik soubojů, co tam je, je choreograficky velmi zdařilých. Velmistr je zdařilý film, ale v té kadenci filmů Yip Manovy legendy bohužel šedne díky své zbytečné lyrické-dramatičnosti. ()

Galerie (144)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Wong Kar-wai, který podle vlastních slov něměl hlubší vědomosti o světě bojového umění, se na natočení filmu připravoval sedm let. Tři roky strávil výzkumem různých škol bojového umění a rozhovory s různými mistry. Wongovi podle vlastních slov šlo o znovunalezení moudrosti a hodnot kung-fu, které se v dnešním světě ztrácí. (KlonyIlony)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Wong Kar-wai vyučuje kung-fu

Wong Kar-wai vyučuje kung-fu

31.12.2009

Stejně jako jiní asijští režiséři, kteří se prosadili spíš dramaty (Zhang Yimou či Ang Lee), i Wong Kar-wai (foto) si chce vyzkoušet film s větší porcí akce. Pro něj to ale nebude první setkání s… (více)

Reklama

Reklama