Reklama

Reklama

Film Rio je příběhem vzácného papouška jménem Blu, který žije na malém městě se svoji paničkou Lindou, s níž tvoří nerozlučnou dvojku. Linda ho před léty zachránila před pašeráky, kteří ho ještě jako papouščí miminko ulovili uprostřed brazilského pralesa a odvezli do zasněžené Minessoty. Blu se kvůli tomu sice nikdy nenaučil létat, ale v bezpečí a pohodlí Lindina domova se natolik zabydlel, že pro něj není problém uvařit kávu, připravit snídani, vyčistit si zuby nebo posloužit Lindě jako její osobní budík. Když jednoho dne Linda a Blu zjistí, že Blu není posledním papouškem svého druhu na světě, jak si až doposud mysleli, neváhají a vydají se na cestu do exotické Brazílie za papoušicí Perlou, která žije v samotném srdci Rio de Janeira. Krátce po jejich setkání jsou ale Blu a Perla uneseni skupinou obchodníků se zvířaty. Za pomoci chytré a životem na ulici zocelené Perly a partičky upovídaných městských ptáků se jim sice podaří uprchnout, ale vyhráno rozhodně nemají. Dokáže Blu s pomocí nových přátel najít odvahu, aby se naučil létat, zmařil plány únoscům, kteří jsou jim stále v patách, a vrátil se zpět ke své milované paniččce Lindě? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (536)

Payushka 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že papouch proletí vrtulí letadla a neskončí jako masové pyré ve školní jídelně. Co na tom, že si kakadu zahraje na Supermana a chytne padající opičku těsně nad zemí, ačkoli by si podle zákonů mechaniky měli oba rozdrtit páteř dopadem na tvrdou hlínu. To ale děti nezajímá, takovéhle vychytávky bychom museli hledat ve starších dílech Petera Jacksona (kdo si pamatuje Meet the Feebles a blijícího králíčka?). ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Tolik názorů jak přes kopírák... No, animáky si asi moc na tomto webu skutečně nevedou u většiny z 100 či 200 známých tváří, pokud nejde o Pixar nebo (většinou) Dreamworks. Nechci se nad nikoho povyšovat, ale mám pocit, že jsem viděl něco jiného. Film je prosáklý infantilním homorem, ale z vysokého procenta hodně překvapivě o dospělých věcech (místy až lehce perverzních). Narozdíl od tehdejšího Ranga, který s tím možná zašel trochu daleko (ale cameo velkého Clinta bylo hodně velké překvapení), jde jen o víceméně skryté inuendo a narozdíl od chameleona na zvířecím divokém západě se podle mě děti pobaví bez problémů. Animace je na samé špici studia, prostředí brazilského Ria vypadá tak lahodně, tak proč se tím neopít? Mix samby a hip-hopu? Netrhá to uši a je to dost chytlavý, proč ne? Filmové odkazy stokrát použité, ale jsou fajn, bondovský na konci (Dnes neumírej s Brosnanem) je však k dlouhým záchvatům smíchu a následující nejdojemnější scénou z filmu. Příběh není příliš komplexní, ale má v sobě dost humoru a emocí bez zbytečné rodinné sentimentality. Klidně jim to sežeru s navijákem a nestydím se za to. Pro mě daleko lepší než pozdější Ice Age 4 s disneychannelovským humorem a prasárnami jako z Murphyho Zamilovaných profesorů. Existuje mnoho infantilnějších animáků i rodinných filmů. Do pár let chci trojku. P.S. Ale k čertu s tím, dám tomuto druhořadému animáku tu poslední hvězdu, protože takovou severoamericky laděnou cairipinhu jsem už nikdy potom nepil. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Úžasné dobrodružství nelétavého papouška aneb jak ňouma poznal svět. Z toho filmu mám dojem, že si tvůrci a jejich sponzoři sedli kolem jednoho velkého stolu a řekli si, že je třeba vymyslet, o kterém zvířátku bude letošní animák. Pak někdo přišel s tím, že když to udělají 3D, bude ideální papoušek, protože papoušci letájí a padají a jsou pestrobarevní. Přiště třeba vytvoří animák s hrabáčem protože je prostě bizardní. Jedna z vedlejších postav bude blb (aby byla sranda) a hlavně půjde o lásku. Na pozadí se dá nějaké alegorické dobrodružství a bude zaděláno na tuctový animák. A přesně to se stalo i s filmem Rio. Navíc hlavní postavu okorunovali nevýrazným dabingem Jesse Eisenberga. A ještě mi to přišlo, že pro děcka to byl film příliš náročný a místy i dost krutý. Snad pro mládež od deseti let výš, otázka ovšem zůstává, zda v tomto věku vezmou zavděk animáku o ztraceném papouškovi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na cestě po Rio de Janeiru - bez hlasu Jirky Bartošky a se Sochou Krista Spasitele vybělenou pravidelnou dávkou ptačího trusu.. Ornitologické promo k blížícímu se MS ve fotbale (schválně si všimněte, kolikrát je v záběru ten kulatý nesmysl), jenž je pro děti svou hravou jednoduchostí naprosto ideální. Proto mě zaráží místní kritické výkřiky typu:„...celkové vyznění je hodně pro děti.“, či:„Předvídatelné.“ Až budou chtít tvůrci natočit animovaný film pro potetované pupkáče z motorkářského gangu, nebo důchodce žijící v přesvědčení, že 3D je nový švýcarský preparát na klouby, tak to myslím poznáme.. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Klasický iniciační příběh, tentokrát v hlavní roli s papouškem, který se musí z mazlíka hýčkaného v kleci přerodit do dospělce, co se umí porvat s osudem. A doslova se naučit létat. Animace peří je opravdu nádherná, ale v příběhu není nic podvratného nebo mimořádného, aby se snímek vyčlenil z řady jemu podobných. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (15)

  • Reklamu během kino distribuce obstarala také čokoládovna Oreo, která vyráběla sušenky s modrým krémem. Na obalu sušenky byl hlavní hrdina příběhu papoušek Blu. (Terva)
  • Severoamerické tržby byly 143,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 483,9 mil. (NIRO)
  • Animátoři, kteří na filmu pracovali, zkoumali chování ptáků v brooklynské a newyorkské zoo, aby co nejlépe odpozorovali ptačí chování. (M.B)

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama