Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (812)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Což o to, námět je originální (parodování schémat hixploitationu, všichni jsou oběťmi a agresor se projeví až časem), ale to by i přes krátkou stopáž nesměla být spousta pasáží vycpána vatou napuštěnou chloroformem. Jednu hvězdu navíc přidávám za žánrovou rehabilitaci vidláků - i muži ve vytahaných lacláčích totiž mohou mít city. Superpero, "gebil" je geneticky vyšlechtěný debil? Pokud ano, chybí Ti v té větě sloveso.. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě oceňuji ten nápad vysmát se ohraným hororovým klišé, ale ve výsledku mi přišlo, že ten film vlastně není o nic lepší, než filmy, z kterých si utahuje, protože zatímco oni aspoň nabízí více či méně přiznanou porci pokleslé zábavy, kterou člověk v rámci žánru očekává, tak zde se mu dostane vlastně toho samého (máme se smát tomu, že někdo "komicky" zemře), ale s tím rozdílem, že je to zábava servírovaná z jakési povýšenecké pozice, která kritizuje nepsané žánrové předsudky a předkládá nám k uvěření, že vidlák je člověk jako my, a z toho důvodu má nárok na milostnou přízeň atraktivní blondýny, s čímž mám prostě zásadní problém. Navíc mi ten film zas jako taková řachanda nepřišel, místy jsem se u toho dost nudil, a hlavně to u mě zabilo krajně nesympatické obsazení a nevalné herecké výkony. Takže za sebe říkám, že si svoje "předsudky" vůči vidlákům milerád ponechám dál, a že si příště radši pustím nějakou žánrovou klasiku než tuhle pseudohumanistickou parodii od buranského tvůrce, který si jejím natočením chtěl cosi kompenzovat. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film stavi na jednom jedinym napadu. Ale za to na napadu na hororovej zanr vysoce originalnim a v podstate genialnim. Typicka vyvrazdovacka s bandou chlastajicich pubertaku, ktery, ac vysokoskolaci, moc rozumu nepobrali. No a dvojkou jeste vymastenejsich buranu. Ted uz by byl kazdej fanousek hororu doma, jenze to by se kurva splet, tady je totiz vsechno naopak. Skoda, ze vse ostatni se uz tak moc nevyvedlo. Celej film vypada silne lacine ve stylu parta kamosu v lese, aspon, ze prachy sli zrejme do gore, ktery jsou docela povedeny a misty i napadity. Navic, ackoliv hororova komedie, bat se nebudete a smat jen misty, sem tam se povede nejaka hlaska, ale to je tak vsechno. No a herci, pubertaci nevyrazna banda smradu, aspon, ze vidlaci jsou dvojka sympataku v cele s Labinem, kteryho jsem si oblibil uz v Reaperovi. Celkove jsem se sice pobavil, ale vic jak lepsi 3* to neda. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom milé prekvapenie. To, že je i poriadne krvavé snáď neprekvapí. Ide predsa o hororovú komédiu a tá sa fakt vydarila. Predsudky a nedorozumenie vedú k sérii neuveriteľných úmrtí. Ako policajtovi vysvetlíte, že vám niekto úmyselne! skočil do drtičky s ksichtom celým od krvi? Dobre som sa pobavil aj pri behaní s motorovou pílou po zarezaní do osieho hniezda. Mŕtvol pribúda a všetko sú to náhody tak divoké, až sa pýtate, či to náhodou nebude pokračovanie Nezvratného osudu. Dobre obsadenej hlavnej dvojici to klape. Vtipné situácie a dobrý humor z toho robia viac ako iba ďalší krvák v rade a myslím, že táto hororová komédia je právom v červených číslach. 80%. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Eli Craig, Morgan Jurgenson | Hudba: Michael Shields, Andrew Kaiser | Produkcia: Morgan Jurgenson, Albert Klychak, Rosanne Milliken, Deepak Nayar | Distribúcia: Maple Pictures | Štúdio: Eden Rock Media, Looby Lou, Reliance Motion Picture Company, Urban Island | Rozpočet: ? $ | Tržby: 3,992,989 $ || Šialená komédia na horor, viacmenej sebaironickým tónom. Najväčšiou prednosťou filmu je, že sa sám nebere vážne. Na pár naozaj vtipných momentov a okrem dobrého základného motívu dvoch kvázi nevynních sedliakov celkom !priemerné! céééčko. Ešte trochu som to mohol brať menej vážne, a bola by to slušná zábava. :) ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Je možné zaznamenat, že vyjma scény v nemocnici si Dále (Tyler Labine) červenou kšiltovku během celého filmu nesundal. (Rimer545)
  • Tucker (Alan Tudyk) prohlásil, že "anthemis nobilis" je složka heřmánkového čaje, která vede k alergickým reakcím. Anthemis Nobilis je ve skutečnosti pramen z heřmánku, což tedy podle něj znamená, že heřmánek je složka heřmánkového čaje, který způsobuje alergické reakce. (Dr Lizal)
  • Hoci sa dej odohráva v Apalačskom pohorí v Západnej Virgínii, natáčanie prebiehalo v kanadskej provincii Alberta. (džanik)

Reklama

Reklama