Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (812)

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz sme vo Vidlákove. Kvičte ako prasatá.“ Hixploitation (VYSLOBODENIE, HORY MAJÚ OČI, PACH KRVI) je jeden z mojich najobľúbenejších hororových pod-žánrov, preto som sa tešil na pokiaľ viem vôbec prvú hixploitation paródiu na svete. Rôzne parodické odkazy boli už napr. v komédii ROAD TRIP, ale celovečerná paródia len ČISTO na hixploitation tu, ak sa nemýlim, nebola. Našťastie už prišla – a je dobrá? Nanešťastie nie. Tvorcovia zrejme boli veľkí hororoví fanúšikovia a vedia, čo majú citovať, bohužiaľ to, že vedia, že k hixploitationu patrí motorová píla ešte neznamená, že scéna, v ktorej ju použijú, bude automaticky vtipná. Film síce vychádza z vynikajúceho nápadu (bojazliví sedliaci verzus všetkého schopní americkí tínedžeri z mesta pokladajúci ich za kanibalov a masových vrahov), ale nestačí to ani na tak skromnú minutáž, ako je 89 minútiek. Je to škoda, pretože výprava sa podarila, na ústrednú dvojku (vedenú Alanom Tudykom) sa pozerá dobre a kto nevidel trailer (ktorý ukazuje jednotlivé vtipné „vraždy“), bude zrejme milo zaskočený. Nápad je vtipnejší, ako samotný film. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Ahaáa... o čom to akože bolo? aaa vlastne to bolo akože naopak, ha ha... kopec srandy, srandy kopec. Bojím sa to nazvať infantilnou sračkou, pretože dané hodnotenie? no to ma poser... n-e-z-a-s-p-i-m! Málo kto dokáže natočiť slušný horor no a taktiež málo kto dokáže natočiť slušnú "parody", ale toto? "srandy kopec", no vážne a hodnotenie? moooje nervy... 1/10 zaá everything and nothing... ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem ultimátní hororovou srandu, dostal jsem jen slušnou komedii s osvěžujícím nápadem, která na konci rezignuje na parodické vyznění a v podstatě se tak stává svou vlastní nechtěnou negací. Což nejspíš bude "zásluhou" nezkušených scenáristů, kteří netušili, jak se z dosavadního děje plynule vymotat. Párkrát jsem se zasmál, dívalo se mi na to příjemně a pohodlně, ale po hypu festivalového diváctva jsem věřil ve větší pecku. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Až zde člověk plně pochopí úsloví „smůla se mi lepí na paty“ resp. zapíše si (do svého notesu) nové „mít pech jako Tucker a Dale“. Pravda, dá se na to nahlížet i jako na „zcela nevinné“ nedorozumnění popř., že každej máme občas den blbec :-) 90% současných hororů dopadá ve výsledku jako nechtěná parodie, takže bylo pouze otázkou času, kdo to vezme z opačné strany a hlavní trumf založí právě na této skutečnosti, s malým rozdílem-chtěné, kdy není „tak úplně jasné“, kdo je oběť a kdo vrah. Možná namítnete něco ve stylu: „laciná prvoplánová povrchní stupidita“, já říkám „vcelku inteligentní netradiční žánrovka“, s přesnými (v rámci žánru) hereckými výkony, jímž vévodí (a jsou to právě ONI dva, proč se snímek oplatí shlédnout) A. Tudyk resp. T. Labine. Výsledný resultát? I přes mírné opadnutí tempa v poslední čtvrtině snímku a zejména faktu, že se (na)konec vydává směrem, kde se ostatním snímkům do té doby vysmíval, (si) musím přiznat jedno. Bavil jsem se víc, než bych (si) byl předem ochoten přiznat. To navzdory faktu, že mi při mých více než 190cm nepřijde 86kg zase tak moc, popcorn nesnáším a v mekáči jsem byl jednou v životě a to ještě na záchodě. Je ale fakt, že členem Mensy nejsem a před Budweiserem dávám zásadně přednost plzínce. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když týpek po hlavě skočí do drtičky a jeden z buranského dua se zeptá, you ok?, tak se divák může potrhat smíchy. Bohužel podobných momentů je minimum, a když už přijdou, jsou recyklované tím, co jsme viděli pár minut předtím. Přesto souboj teenagerovských zbohatlíků-výletníků a dvou venkovských přátel-dobráků od kosti rozhodně stojí za pozornost. Skousnou ho bez obtíží i ti, kteří od na kůl nabodnutých lidí okamžitě odvracejí oči. Jenže tady jsme trochu v jiném žánru. Vidláci Tucker a Dale hodlají ve společnosti rybaření a nejedné bedny plechovek piva opravit rozpadlou chatu. Jedna noční šmírovačka je ale záhy katapultuje do rolí kanibalů a vrahů a banda mladých blbounů začne páchat „hromadnou sebevraždu“. Velkou chybu ale udělají ti, kteří předem skouknou trailery. Jejich tvůrce bych předhodil nějakým exotickým mravencům. Tohle nenáročné otočení rolí obětí a psychopatů i tak pobaví. Pro Katrinu Bowden navíc oba palce nahoru!! ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Počet mrtvých: 12. (ČSFD)
  • Vo filme môžeme nájsť niekoľko odkazov na známe horory či iné filmy. Tak napríklad potom, ako Tucker (Alan Tudyk) prereže peň stromu, v ktorom sídlia včely, uteká s motorovou pílou nad hlavou, a prenasleduje jedného z teenagerov, ako tomu bolo vo filme The Texas Chain Saw Massacre (1974). V scéne, kde po záchrane psa uteká Tucker (Alan Tudyk) pred teenagermi, sa zamaskuje pri spadnutom strome blatom a lístím, ako Arnold Schwarzenegger vo filme Predátor (1987). Teenageri ho však následne chytia a zavesia dolu hlavou tak, ako to robil skutočný predátor v uvedenom filme. (Lukoh)
  • Magnum, ze kterého začal Chad (Jesse Moss) střílet na Tuckera (Alan Tudyk) a Dala (Tyler Labine), má pouze šest komor na náboje. Chud jich ovšem před dalším nabitím vystřílel čtrnáct. (Rimer545)

Reklama

Reklama