Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (260)

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je zkrátka klasika, která nestárne a nerezaví. Stále funguje a šlape jako správně namazaný stroj. Některé epizody jsou opravdu velmi zábavné a i ty méně zábavné jsou pořád nadprůměrné. Oceňuji obrovskou nápaditost, zpracování, ale rovněž vtip a hudbu. Kdo by neznal slavnou znělku "Pa pá pa! Pa pá pa!"! Suprsupr. ()

AweDuckling 

všechny recenze uživatele

Občas i trochu zábavná... ale většinou strašně otravná dvojice Pat a Mat; a všemi příběhy prolínající se ještě otravnější (stále se opakující) znělka. Ne, nikdy jsem je neměla ráda - a asi už nikdy nebudu. Párkrát se ještě škodolibě zasměji, když ty dvě postavičky něco zkazí a zničí, ale podesáté, podvacáté, posté už mi to leze na nervy. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Příběhy dvou manuálně pochybných zlodějů. Invenci a nápadům se nekladou meze, tak proč na to nejít z gruntu. Poplatní libovolnému nastolenému režimu, mají tito dva paraziti originální řešení každého problému. O odbornosti těchto dvou mám sice pochyby, ale zas nemají problém s materiálem a pracovními nástroji, mezi jejichž nejoblíbenější patří vrtačka. Ta je často geniálním řešením podružného problému při cestě za úspěchem. Vše realizují nejdříve z rezerv majetku v socialistickém vlastnictví, později z areálu soukromé stavební firmy na konci ulice, kde stojí jejich vily. Odkud ty se vzaly, je doufám jasné, nicméně z družstevních bytů (které zdemolovali) se stěhovali na přelomu režimů a ještě si stihli pořídit sic nevalnou ale chalupu na venkově u rybníka. Zelený baráček si, na rozdíl od trikotu jednoho z přátel, barvu zachoval. Jako řidiči jsou na silnici vyloženě nebezpeční, o čemž svědčí vypité láhve od alkoholu povalujici se v mnohokrát bouraném autě. Pokud se ve volném čase nevěnují sportu, přehrabují doma nasyslené peníze a majetek. O jejich vazbách na špičky každé politické garnitury svědčí i fakt, že nikdy nepotřebovali pro bytové a jiné stavební úpravy žádná povolení. No nářez! ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Proč jsou Pat a Mat u nás tak oblíbení? Protože jde o úžasný seriál o českém (československém) fenoménu kutilství a o chuti do řešení problémů, i když se vůbec nedaří. Spojení těchto dvou věcí funguje geniálně. Navíc jsou dva sympatičtí kutilové-nešikové prověřeni časem. Pat a Mat (dříve A je to...) se mi líbili v mládí, líbí se mi i teď a líbí se i mé malé dceři. K dobru jim lze přičíst také to, že mají stále nové epizody, které kupodivu nejdou kvalitou dolů a dokáží opět spolehlivě rozesmát. ()

xpaja 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem nechutně realistický večerníček. Přijde mi totiž, že sehnat dnes řemeslníka, který se u těchto dvou šikovných pánů neinspiroval, je skoro nemožné. S takovou mírou invence se sice u skutečných řemeslníku nesetkávám, ale i pouhých 10% Pata a Mata bohatě postačí. Způsoby řešení některých problému v tomto večerníčku jsou totiž tak originální, že musel být opravdový oříšek je vymyslet. Některé epizody jsou sice slabší, ale svých --- == 100% == --- si v celkovém hodnocení zaslouží. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (85)

  • Postavy sa pri činnosti vždy pozorne sledujú a nikdy neprejavujú pochybnosti i pri zrejme chybných pokusoch toho druhého v riešení problému. Keď sa ukáže, že sa situácia skutočne namiesto vyriešenia zhoršila, nikdy sa nehnevajú, iba zavrtia hlavou. Aj to pôsobí ako konštatovanie neúspechu namiesto negatívneho hodnotenia úsilia toho druhého. Existujú však výnimky, keď sa na seba postavy hnevajú, napríklad v epizóde Búdka (1983) sa Mat na Pata nahnevá, lebo nepočkal na posunutie dosák, kvôli čomu rozrezal stôl. V epizóde Hrnčiari (1985) sa Mat nahneval na Pata pre jeho neúspešné nápady pri výrobe hrncov. Nakoniec sa obaja vždy rýchlo udobria. (MerlinPolcic)
  • Jedná sa o prvú epizódu, kde je na začiatku epizódy napísané "zo seriálu Pat & Mat". (MerlinPolcic)
  • V Holandsku seriál namluvili komici Kees Prins a Simon van Leeuwen. Dabing vznikl jejich volnou improvizací. (Pierre)

Reklama

Reklama