Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselohra Léto s kovbojem vypráví o setkání venkovského zootechnika a traktoristy Honzy s pražskou psycholožkou Doubravkou, správnou holkou, která se o prázdninách musí starat o svého rozmazleného snoubence. Úsměvný příběh o tom,jak se tihle dva tak rozdílní lidé potkali, seznámili a zamilovali, natočil v roce 1976 režisér Ivo Novák a do hlavních rolí obsadil znamenitě sehranou dvojici Danielu Kolářovou a Jaromíra Hanzlíka. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (289)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi hodně dlouho, než jsem se naladil na "kovbojskou vlnu". Ze začátku mi to přišlo jako taková nepříliš povedená normalizační komedie. Až tak napopáté jsem objevil ty hlubší věci, vtipné dialogy a i to, že to je vše brané fakt s nadsázkou. Hanzlík je výbornej buran, do nějž se městská intelektuálka prostě nemůže nezamilovat. Kvalitní romantika. Rád se na Kovboje občas mrknu...80% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie po česku. Na nic víc si nehraje, a účel plní dokonale. Honza traktorista dostane Doubravku dozajista, rozdíl intelektu nevadí, psycholožka si s tím poradí. Stačí jen holubí peří, soukromí, když se šeří, a krávy odehnat zpoza dveří. Pak už jen zmáknout rodinku, potěšit Bobovu matinku, že nestane se z ní hned tak tchýně a syn se naučí medicínsky plynně. Na konec patří svatba a taky se koná, což ale neznamená, že romance je dořešená. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší dílo režiséra Nováka i autorky literární předlohy Jaromíry Kolárové. Komunistická teze o všespasitelné - nejlépe dělnické - lidovosti a prostotě je ztlumena do rozverné pohody komických příhod českého venkova, v níž se může naplno probudit a rozvinout lidství obou protagonistů (tehdy se běžně soudilo, že Hanzlík s Kolářovou hrají v tomto i dalších filmech, jež spolu natáčeli, sami sebe, jsouce manželi). Odlehčený satirický pohled se věcně vyrovnává s prvními projevy konzumismu (chata, na níž Doubravka-matka tráví své prázdniny s nenadaným Bobou), i poněkud přepjaté romantiky jézedďáckého venkova. Nevítězí ani přelidovělý Macháček, ani přepečlivá učitelská dcera. Vítězí normálnost a radost ze života, připravené podstoupit v podstatě pozitivní plnost života se všemi nároky, jež s sebou nese. Nadčasovost něžného humoru a nenápadného, ale pronikavého pohledu na dobovou současnost proto nikoliv nečekaně strhuje i dnes na sebe poměrně velkou diváckou pozornost. Nechichotavého smíchu, který má svou hodnotu mravní i lidskou, totiž nikdy není dost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doubravka má priateľa, ktorý je ale absolútny blbec. Čo znamená, že ak ho začne podvádzať, tak je to úplne v poriadku. Keď Honzovi oznámi, že už má priateľa, tak sa čuduje, že mu je to akosi divné. Že on má spomienku na dávnu lásku v podobe tetovania, to je ale vážny problém. Je to síce celkom fajn letná romantika, ale nielen vďaka spomínaným veciam, ale aj celkovej rozťahanosti a absencie nejakého vážnejšieho konfliktu ma viac menej sklamala. ()

ad 

všechny recenze uživatele

mnoho spoustu "JZD" scén, velmi mnoho nepravděpodobní a ani jeden normálním způsobem inteligentní hrdina, se kterým by se dalo jít. Nevyčítám, že už od prvních dvou minut po skončení úvodních titulků je jasné, co se bude celý film dít a že každá postava je natolik schématická a neprochází žádným vývojem, že se z filmu pomalu stává přehlídka typových šarží... to vše se dá u podobného filmu prominout, protože není-li důležité co, mělo by nás zajmout jak... a to se bohužel nestalo... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (28)

  • V úvodní scéně se Doubravka (Daniela Kolářová) poměrně intenzivně koupe v řece a víří vodu kolem sebe. Poté vyleze z ven z vody a v dalších záběrech je úplně suchá. (blondak16)
  • Ve filmu se objevuje i "pojízdný řezník", který má medailonky, játra, telecí nebo svíčkovou, což je v době hlubokého socialismu nereálné. (DexMASTER094)
  • Točilo se v okolí České Lípy, kde měl Ivo Novák a kameraman Rudolf Milič chalupu. Vesnice, kde se film odehrává, nese jméno Bezdědice. Rybník, ve kterém se koupe Doubravka (Daniela Kolářová), se nachází u obce Malá Lečice. (mimuzik)

Reklama

Reklama