Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

easaque 

všechny recenze uživatele

velmi dobrý film o volbách a české povaze. Alice Nellis ve své režisérské prvotině zvládla nejen herce, ale i zajímavou kameru a děj nenudil. Komedií bych to nenazval, natož černou. Prostě civilní příběh o tom, jak to u nás chodí. Myslím, že by si film zasloužil vyšší hodnocení a určitě patří mezi ty významější filmy, co se za posledních 20let natočilo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Největší devizou filmu jsou herecké výkony. Nemá smysl jmenovat. Všichni do jednoho jsou tu skvělí. A největším problémem jsou mnohdy dialogy, které nejsou natolik trefné, aby mě udržely u filmu stopovat scénu za scénou a kochat se skvělým filmařským zážitkem. Ene bene je určitě dobrý kousek s dobrým námětem, ale o dost mladší Vlastníci jsou podobného ražení a dokáží na diváka udeřit výrazně víc. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na debut veľmi slušné. Len je stále cítiť, že je to "iba" debut. Pekne vykreslené charaktery, slušne zahraté. Ale menej by bolo viac. Dĺžka je totiž neúmerná, takže sa dej občas vlečie a ja som mal potom pocit, že je Nelis doslovná, pretože necháva situácie zbytočne doznievať a niekedy trvajú dlhšie, ako je nutné. Potom nestačí, keď vidím krysy v televízii, rozpráva sa o politike a pochopím, že predstavujú politikov, ale musím to aj počuť. Chyby filmu ale pripisujem aj 90. rokom, vtedy sa takto v Českej republike točilo. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po průměrných Tajnostech a podprůměrném Výletu jsem dal Alici Nellis poslední šanci, takže jsem si pustil tuto "bravurní" (dle mnohých) prvotinou Ene bene. A po tomhle filmu jsem si definitivně potvrdil, že její filmy nejsou pro mě. U tohoto filmu pomíjím fakt, že Nellis v životě neseděla ve volební komisi (kdyby ano, tak by věděla, že tam sedí docela normální lidi, kteří by určitě zadrželi dceru Janžurové, kdyby chtěla trhat nesprávné kartičky). A ne, tohle neberu jako spoiler, protože to musí být každému jasné, co se stane. A tohle je velký problém tohoto filmu "ze života"… Postavy (či ty geniální dialogy?) šustí nehorázně papírem. No a (zřejmě díky scénáři) mi poprvé byla hodně nepříjemná Iva Janžurová. A to já tuto paní herečku opravdu mám rád, takže doufám, že tohle se mi stalo naposled. Zkrátka a dobře - film je to nudný, zasmál jsem se asi dvakrát. Zato nudit jsem se stihl skoro pořád. Jak říkám, potvrdil jsem si, že Nellis je nejpřeceňovanější českou režisérkou současnosti. 40 %. ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Ene Bene si plyne stejně líným tempem, jako den ve volební komisi, ale přesně trefuje všechnu tu marnost, s jakou se všechny postavičky v české kotlině plouží za svými malými sny. Herecky skvostní Remundová, Janžurová, Holubová i Javorský a jako třešinka na dortu další lekce svérázné geniality Leoše Suchařípy. Neprávem nedoceněná konverzační tragikomedie z přelomu tisíciletí. 80 %. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Scéna, odehrávající se ve volební místnosti, byla natočena v kulturním domě v Přibyslavi. Dále se filmovalo ve Světlé nad Sázavou. (M.B)
  • Iva Janžurová (Helena Zachová) vzpomínala na spolupráci s režisérkou Alicí Nellis, která "mě překvapila tím, že v sobě měl takovou něžnou ctižádost uspět, která byla strašně příjemná. Snad to ani nebyla ctižádost, spíš snaha. Velmi dobře tušila, jak velké sousto pro ni ten film je, ale zároveň projevila velkou míru citu a znalosti. Velmi přesně věděla, co a proč chce. Když třeba kameraman Ramūnas Greičius přišel s nějakým velmi dobrým obrazovým nápadem, tak si ho sice nejdřív nechala projít hlavou, ale nakonec stejně většinou řekla: 'Ne, já to potřebuji takhle.'" (NIRO)

Reklama

Reklama