Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

ad 

všechny recenze uživatele

Filmy Alice Nellis osobně řadím ve svém soukromém žebříčku na relativně vysokou pozici, ale Ene Bene je oproti pozdějšímu Výletu přece jen ještě mírnější a místy ne tak obratné, ale i tak jde o komedii u které jsem se opravdu několikrát od srdce zasmál a párkrát mi i zamrazilo...A to hlavně díky brilantnímu hereckému ansánblu (perfektní Suchařípa!) a hláškám tipu: "Ony ty volby dopadnou stejně vždycky tak nějak podobně." ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po průměrných Tajnostech a podprůměrném Výletu jsem dal Alici Nellis poslední šanci, takže jsem si pustil tuto "bravurní" (dle mnohých) prvotinou Ene bene. A po tomhle filmu jsem si definitivně potvrdil, že její filmy nejsou pro mě. U tohoto filmu pomíjím fakt, že Nellis v životě neseděla ve volební komisi (kdyby ano, tak by věděla, že tam sedí docela normální lidi, kteří by určitě zadrželi dceru Janžurové, kdyby chtěla trhat nesprávné kartičky). A ne, tohle neberu jako spoiler, protože to musí být každému jasné, co se stane. A tohle je velký problém tohoto filmu "ze života"… Postavy (či ty geniální dialogy?) šustí nehorázně papírem. No a (zřejmě díky scénáři) mi poprvé byla hodně nepříjemná Iva Janžurová. A to já tuto paní herečku opravdu mám rád, takže doufám, že tohle se mi stalo naposled. Zkrátka a dobře - film je to nudný, zasmál jsem se asi dvakrát. Zato nudit jsem se stihl skoro pořád. Jak říkám, potvrdil jsem si, že Nellis je nejpřeceňovanější českou režisérkou současnosti. 40 %. ()

Reklama

Luciášek 

všechny recenze uživatele

"A nebude to pitomý, když bude mít ten zajíc ty oči taky modrý?" - "Ale ne, pane Jemelík, to je přece normální, ne? Modrý voči. Podívejte, tady Jiřinka...No, tak ta ne zrovna... Pani Laskoňová, Vy máte jaký voči?" - "Hnědý. Kdepak já modrý. Ale pan Kitnar by moh. Kuk! Ne, tak ten by taky nemoh. Jani, ukažte! Jani! No kuku na tetu Květu! ... No, děvčata, to je modrá!" ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Jo , tak tenhle film mě dostal téměř ve všem, herecké obsazení je dotažené do perfektního konce a hlavně Eva Holubová je absolutně největší perlou celého filmu. Je prostě úžasně vtipná a téměř cokoliv řekne je k smíchu. Super film, super herci prostě paráda.Pět hvězdiček nedám jen proto, že místy byl film docela plitký a nezážiný ale kdyby to šlo určitě by bylo více spravedlivé dát 4,5 hvězdiček. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Projekce k přijímacím zkouškám na produkci FAMU :) vypsal jsem se o tomhle filmíku až až... ale v zásadě čerpá z toho nejlepšího z české nové vlny - malá dramata malých českých lidí, dojmout a vcítit - to je heslo české kinematografie již drahno let... Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, Ecce Homo Homolka, Intimní osvětlení a pokračovat by šlo nepochybně dlouho až k dnešním dnům. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Iva Janžurová (Helena Zachová) vzpomínala na spolupráci s režisérkou Alicí Nellis, která "mě překvapila tím, že v sobě měl takovou něžnou ctižádost uspět, která byla strašně příjemná. Snad to ani nebyla ctižádost, spíš snaha. Velmi dobře tušila, jak velké sousto pro ni ten film je, ale zároveň projevila velkou míru citu a znalosti. Velmi přesně věděla, co a proč chce. Když třeba kameraman Ramūnas Greičius přišel s nějakým velmi dobrým obrazovým nápadem, tak si ho sice nejdřív nechala projít hlavou, ale nakonec stejně většinou řekla: 'Ne, já to potřebuji takhle.'" (NIRO)
  • Iva Janžurová byla nominovaná za hlavní roli na Českého lva. (cariada)

Reklama

Reklama