Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vědomí vlastní zanedbatelnosti, pokora vůči něčemu většímu, a hlavně ticho. V době permanentního stresu, materialismu (nebo spíš konzumu) a zahlcení informacemi - včetně vtíravé a řvavé reklamy - jistě odvážné a sympatické poselství. Po technické stránce je to nádhera, architektura Santiniho staveb je tu snímána způsobem, z něhož se srdce tetelí. Obsazení je taktéž výborné, nicméně lučištnice z jiného světa (když ne bytostí, tak rozhodně schopnostmi) vše posouvá za hranici, kterou jsem ochoten akceptovat... Ona a tajuplné vraždy vychylují váhy směrem k šestákové lacinosti "záhadologického thrilleru", jakých jsou k mání stovky. Škoda, trochu střízlivější podoba by dokázala divy... takhle je to na dolní hranici doporučeníhodnosti. 70% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na něco tak stupidního se katolík ani odborník snad ani nemůže dodívat. Strach využívá církevního materiálu a interpretuje jej neskrývaně podbízivým způsobem, aby vyhověl pokleslému vkusu diváka, formovanému thrillery a mysteriózními kriminálkami. Ovšem jen těmi přiblblými, jako Šifra Mistra Leonarda. Modernista Strach je poslední dobou posedlý jakousi kabalistickou mánií šifer a symbolů. Namísto Trojana tu vydává "moudra" tentokrát Stropnický... Je fakt, že v českém prostředí, v minulosti doslova saturovaném katolickou kulturou, bohužel zatím žádný filmový tvůrce nedokázal tuto pochopit a uchopit; jinými slovy opravdových katolických českých filmů je minimum. Strachovy filmy (tak jak o nich rád sám mluví) do nich však určitě nepatří. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jsem je obyčejný divák, který v podstatě zkonzumuje téměř všechno s větším či měnším úspěchem. Od tohoto filmu jsem očekávala, že dostanu něco jako Šifru Mistra Leonarda po česku. Ale místo toho jsem dostala jen povrchní, nevěrohodný a nereálný příběh. Přišlo mi hrozně divné, že nějaký chlapík z reklamky se pustí do luštění záhad, aniž by měl co dočinění z archeologií nebo architekturou a rovnou se z něho stane Indiana Jones, který samozřejmě všemu příjde za pomoci několika dalších osob na kloub. Taclík jako padouch byl idiot. Není náhodou většina těch kulturních a architektonických památek, které zde hrají významnou roli, přistupná pouze při prohlídce s průvodcem? Oni si tam pobíhali jak se jim zrovna zachtělo. Ty vraždy, které se tu děly, byly taky pouze vysvětleny tím, že to byly nepohodlné postavy, které by mohly hlavní postavě ublížit. Tak nechápu proč znázorňovaly symboliku a tvářily se, že mají větší význam než ve skutečnosti měly. Zřejmě měly vypadat jako, že je má na svém triku nějaký náboženský fanatik. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Režisér Jiří Strach opět dokázal tímto filmem své kvality a režisérský talent, který na poli české kinematografie již dlouhá léta chybí. Nebýt něj a Jana Svěráka tak jsem na české filmy totálně zanevřel. Stydím se, že se na kdejaké rádobywesterny, trapné komedie a nudná dramata peníze najdou, mají možnost být uvedeny v kinech, a tento klenot se musí potýkat pouze s televizním uvedením (a rozpočtem). Fandím Jiřímu Strachovi aby jeho režisérský um dosáhl širšího uznání a těším se na jeho další filmy. ()

TomStall 

všechny recenze uživatele

trojúhelník -> 3 -> šifra musí být A=3 nebo +3 ! A když se mi stane vražda před očima, mrtvolu odtáhnu, hodím přes zídku nebo pro jistotu přikryju víkem rakve! Bláznivá Viktorka může klidně dál pobíhat po světě, svinskej buržoaz bude pykat v žáláři a hlavní hrdina našel svou vyvolenou, která přicupitala přímo z pouště. Veskrze geniální dílo. Po delší době jsem dal šanci českému televiznímu filmu a pláču nad svojí naivitou. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Podzemí kostela ve Křtinách je ve skutečnosti románská krypta premonstrátského kláštera v Louce u Znojma. (Rover)
  • Santini byl pohřben na malostranském hřbitově v Praze, který ale dnes už neexistuje. Ve Šporkově ulici je hřbitovu i umělci věnována pamětní deska. (sator)
  • Natáčení se muselo vměstnat do 19 dnů. Filmaři v podstatě nebyli jediný natáčecí den v ateliéru. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama