Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (91)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Když se slaboduchá kravka ocitne ve spárech polygamní sekty, může z toho být buď kulantní, mrazivý thriller nebo horký kandidát na Zlatý okousaný nehet, hlavní to cenu festivalu Otrlého nudila. Toto je jasně ten první případ, u něhož jsem málem zmrzl, neboť jsem si v těch dnešních holomrazech ze samého napětí zapomněl pustit topení. Bylo to hlavně proto, že jsem u toho většinu času otráveně skládal origami a ti papíroví čuráci mi nechtěli stát na stole, ač jsem pečlivě dodržoval návod!! Ale možná tomu křivdím! Ona polovina stopáže poskládaná z dechberoucích, pětiminutových záběrů typu "pipka čumí do zdi", "pipka čumí do stropu" či naprosto strhující "pipka jen tak čumí", opravdu asi nebude pro každého! Jen tak, pro srovnání, jsem asi půl hodiny zkoušel pozorovat sekundovou rafiku nástěnných hodin nad televizí, která tak zábavně obíhá ciferník a každou minutu jsem téměř napětím ani nedýchal, jestli při další otočce zase projede dvanáctkou! Nebudete mi věřit, ale skončilo to logickým, kýčovitým happyendem, i když mohly třeba dojít baterky, že jo. Rozhodně mě to ale bavilo víc, než tahle sračka. Takže hodiny za pět a s tímhle do žumpy. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Velmi tíživé, citlivé, syrové, snad i realistické. Bohužel od desáté minuty se příběh prakticky neposouvá kupředu a flashbacky nejsou dostatečně překvapivé na to, aby si udržely mou pozornost. Celý film je zkrátka tak uzavřený do svého světa a hlavní hrdinka je tak labilní a naivní, že jsem si někde v polovině začala přát, aby ji jeji sestra dala do léčebny a film tak mohl skončit. ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Působivý psychothriller s atmosférou nejistoty, paranoidním závěrem a precizní kamerou. Škoda jen, že příběhová linie popisující vztah sester se vyvíjí očekávatelně a nepřekvapivě a zdaleka není tak zajímavá jako flashbacky z farmy, kterou ovládá charismatický a chladnokrevný manipulant, démonicky zahraný Johnem Hawkesem. Závěr, který nechá diváka v tíživé nejistotě, mnohé kompenzuje. Každopádně Durkin si tímto debutem nasadil laťku hodně vysoko. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle mohla být fakt pecka. Na rozdíl od většiny uživatelů mě Martha Marcy May Marlene nenudila a rychloposuv jsem používal minimálně. Taky podle mě měla dost slušnou atmosféru a naprosto skvělý námět, jenže bohužel tomu podtrhává nohy jeho nedotaženost. Kdesi v USA vznikla sekta, která je jakousi kombinací Hare Krišna (všichni žijí na statku), Rodiny lásky (všichni to dělají se všema) a sekty Marilyna Mansona (vloupání neznámým lidem do domu a jejich následné zavraždění), ale jestli věří v něco většího, je jedno co, se nedozvíme. Ani se nedozvíme, při jaké příležitosti se sem Martha dostala. Teda jo, něco malinko se nám o její minulosti odhalí, ale moc toho není, ani z dialogů mezi ní a její sestrou se nic nedozvíme. Je tu i několik nezodpovězených otázek - třeba proč vůdce sekty chce, aby se jim tam rodili jenom kluci? Co se samotného vyprávění příběhu týče, vadil mi i ten styl, jakým byl vyprávěn, protože zde to střídání záběrů současnosti a minulosti bylo naprosto nahodilé, kromě scén halucinací, kterých je zde na skoro dvě hodiny dost málo, navíc většina z nich je až v posledních 20 minutách, ale zase jsou dost působivé. Nějaké filozofování tady taky skoro není a celkem mě zklamal i ten konec, kdy není jisté, jak to s Marthou dopadne - film totiž skončí těsně před jednou stěžejní situací, ale nechci víc spoilerovat. Musím ale pochválit skvělou kameru a skvělé herecké výkony, především hlavní hrdinky, která celou dobu opravdu působila, jako by skutečně byla poznamenaná dvěma lety v takové šílené sektě. Celkově ten film není špatný a pan režisér podle mě nějaký talent má, jen by to chtělo příště ve scénáři dotáhnout a pořádně domyslet. A vykašlat se na to moderní a hloupé stavění příběhu na přeskáčku a sestříhat to celé lineárně. Sám mám dojem, že kdyby ten film byl opravdu sestříhán lineárně, fungovalo by to líp a asi i víc napínavě, jelikož tu máme trošku toho thrilleru. 3* ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Silný existencialní horor s hodně tísnivou atmosférou. Skvělé obsazení s přesvědčivými hereckými výkony a krásné kamerové dějové přechody. Hodně nepříjemný film, který k podobné tématu přistupuje v podstatě nejlepším možným způsobem. Méně opravdu je někdy více. U některých scén jsem už čekal, kdy se v pokoji začne zjevovat temná postava s dlouhými vlasy do čela, a s začne strašit hlavní hrdinku. To by ale byla úleva, protože by pak člověk z podobného archetypu mohl předpokládat další vývoj. Skličující zážitek. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Odborník na deprogramovanie Rick Alan Ross označil tento film za "zlatý štandard" filmového zobrazovania sekty vo videu Vanity Fair. (Pat.Ko)
  • Elizabeth Olsen priznala, že natáčanie nahých scén bolo vzhľadom na charakter filmu zvláštne, ale zároveň povedala, že skočenie do vody bolo pre ňu náročnejšie než samotné vyzliekanie: "Z jazera som mala obavy. Niektoré scény v ňom sme mohli natočiť len na jeden pokus, pretože fyzicky bolo príliš chladno na to, aby v ňom človek mohol pobudnúť dlhšie." (Arsenal83)

Reklama

Reklama