Reklama

Reklama

Tajemný muž

  • Kanada The Tall Man (více)
Trailer

Když se jí ztratí syn, snaží se zoufalá matka rozluštit hádanku tajemného muže, který údajně unáší děti. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (485)

castor 

všechny recenze uživatele

Tajemný muž klame tělem. Tváří se jako nesmělé dítko hrající si v koutě, aby následně překvapilo svou atmosférou i řemeslným kumštem. Vizuálně oku lahodící titulky vystřídá ponurá současnost totálního zapadákova obklopeného lesy a skálami, kde místní nemají peníze, zázemí, cíle ani ideály. Zneklidňující záběry tak hned od prvních minut skládají pomocí výmluvných detailů realitu místa, kde lidé dodnes vzpomínají na pracovní příležitosti v uzavřených dolech. Nezaměstnanost vystřelila nahoru, místní nacházejí klid u lahve alkoholu, a tak trochu se tu navíc zvyšuje věkový průměr. Beze stopy tu totiž mizí děti. Lidé za vytraceným dětským smíchem vidí legendu o muži v plášti, který unáší malé děti. Takže nastávající matky by měly možná projekci vynechat, ti ostatní si můžou užít slušivý thriller, který ale nakonec sám sobě podrazí nohy. Jak už to tak bývá, ve druhé polovině totiž začnou vylézat i ne úplně uspokojivé odpovědi. K nějakému scénáristickému peklu to ale zdaleka nesklouzne, takže si dál můžeme vychutnávat velmi slušně napsanou i zahranou postavu Jessicy Biel, která (překvapivě v tomhle žánru) podává jeden ze svých nejvyrovnanějších dramatických výkonů. Divák jí onen pocit nekonečného prázdna poté bez větších obtíží uvěří. Laugier solidně manipuluje s divákovým očekáváním, vzpírá se klasickým postupům a po řemeslné stránce tlačí tuhle surovou látku do áčkových vod. Většina fíglů působí čistě, jednoduše a účinně. S ubíhajícím minutami je však stále jasnější, že scénář potřeboval o trochu lepší zacházení. V rámci žánru přesto převládá spokojenost, a i když tu divák nebude zažívat předinfarktové stavy, uhýbání do jiných žánrů neotráví. Nakonec zabrnká na sociální strunu, aneb bojujme proti zkaženým rodičům v tomhle už dávno nespravedlivém světě. Docela vyzrálý kriminální thriller. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Teda chtěl bych sdílet vaše nadšení. Mě to přišlo jako poselství z království kretenismu. Dům který stojí na podkopaný zemi, velká skupina lidí, která je o něčem přesvědčena, ale pak jim stačí něco říct a zcela otočí. Obrovská porce zmizení dětí ve velkém časověm rozpětí a nikdo krom místní vidlácké policie to neřeší. Tradiční nesmysly, jako že ženská doběhne jedoucí auto, zvládne fight se psem a v druhým záběru už na ní ten samej pes (jinej tam nebyl) co dostal budrem do palic, nezraněnej štěká na tu ženskou v autě, ale tentokrát nezautočí, protože film. A tak je to tam se vším. Trapný jak ruskej parlament. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem Laugierovi u předchozích kousků spílal za ledabylý scénář, musím zde tuhle výtku proměnit v pochvalu, protože skvěle napsané postavy vtáhnou do děje, přičemž jsou natolik životné a skvěle zahrané (Jessica Biel není jen hezká tvářička), že ustojí i dějové zlomy, které nemám problém si logicky obhájit, což je jev v žánru nevídaný. Možná taky proto, že do hororu to má vlastně docela daleko. [Btw: Stephen McHattie je reinkarnace Lance Henrinsena v tom nejlepším slova smyslu. :)] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Tall man je podobný mindfucking, ako Shyamalonova Osada. Nie je to ani tak klamstvo zvratmi a ich nečakanosťou, ale očakávaniami diváka pred návštevou kina, resp. požičaním DVD. Po onom zásadnom zvrate v polovici filmu mi začalo byť jasné, kto je onen Tall man a muselo sa mi to aj potvrdiť, aby mal film zmysel a hĺbku. Čiže otázkou zostáva (rovnako, ako aj pri Osade), či je fér balamutiť diváka žánrom, keď vyznenie filmu je úplne iné a z daného žánru nevychádza. Má na to režisér právo? Je to niečím umelecké? Mne to nevadí, pre mňa je dôležitejšie posolstvo filmu, ale taký profesor scenáristiky by mohol byť dosť naštvaný. Napísal Laugier scenár ešte pred krízou? Ak áno, tak je jeho film nečakane nadčasový. Kľudne to mohlo ísť aj do našich kín, divákov by si film určite našiel. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nenechajte sa oklamať trochu tuctovým coverom, nejedná sa o všedný horor či thriller, i keď to tak aj podľa základnej premisy môže vyzerať. Tajemný muž je iný. A je to aj tým že sa pod povrchom skrýva výborný nepredvítateľný scenár, vďaka ktorému vás film dvakrát úspešne presvedčí o opaku toho, čo sa doteraz udialo. Bez spoilerov sa to príliš nedá, ale filmu sa darí rozvinúť nie jednu, nie dve, ale hneď tri diskusné témy, ktoré bohužiaľ zo zrejmých dôvodov nemôžem upresniť. Jessica Biel je fantastická rovnako ako samotný film, a Jodelle Ferlandová stále nedáva zabudnúť na dievčatko zo Silent Hill. Mimochodom, úvodné titulky na zemi pri záberoch z vtáčej perspektívy boli úžasné. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • V scéne, keď sestričku July (Jessica Biel) privezie polícia na policajnú stanicu, kde jej policajt príde neskôr oznámiť, že syna nenašli, je pri detailnom zábere na jej tvár vidno, že jej oko je mimoriadne napuchnuté, no v ďalšom zábere má oko normálne. (DJ Rocco iNc)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v USA, tak jeho filmovanie prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia. (MikaelSVK)
  • Film měl premiéru v roce 2012 na Filmovém a hudebním festivalu South by Southwest v Texasu. (Terva)

Reklama

Reklama