Reklama

Reklama

Přírodní katastrofa donutila lidstvo opustit Zemi a usadit se na nové planetě. O tisíc let později došlo ke konfliktu mezi mírovou organizací vedenou generálem Cypherem Raigem a mimozemskými tvory, kteří chtějí planetu dobýt. Mimozemšťané používají k boji monstra, která sice nevidí, ale dokážou vycítit, když má člověk strach. Pouze jediný muž, generál Cypher Raig, dokáže bezezbytku ovládnout svůj strach natolik, že nestvůry může bez obav zlikvidovat. Raige má syna Kitaie, pro něhož je ale spíše nadřízeným než otcem. Od jisté události nedokážou spolu normálně komunikovat. Osud tomu chtěl, aby otec se synem ztroskotali na planetě Zemi, která se mezitím vyvinula do nového ekosystému zaměřeného proti lidem. Pokud chtějí mít alespoň nějakou naději na návrat domů, musí se naučit spolupráci a vzájemné důvěře. (TV Nova)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (960)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film začne slibně. Disponuje zajímavou sci-fi vizí, krásnými vizuály a námět sblížení otce se synem, který zároveň prochází sebeuvědoměním, má velký bijákový potenciál. Výsledek je ale přes příjemné kouzlo dobrodružna příběhově mdlý a emocionálně i myšlenkově naprosto míjí zamýšlený cíl. Takové to, když víte co máte coby divák jakože prožívat, ale pro svou naivitu a nedotaženost vás to absolutně obchází. Do velké míry za to skutečně může Jaden Smith, nebo možná jeho režijní vedení Shyamalanem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nakonec vlastně milé překvapení. Zdráhal jsem se dlouho, Shyamalan je holt pro řadu diváků v poslední době spíš sprostým slovem, ale nakonec převládá spokojenost umocněná vizuální přitažlivostí. Zásadový chladný otec zřejmě otevře své srdíčko dospívajícímu synáčkovi, který chce být už soběstačným chlapem, až na opuštěné planetě Zemi, mezitím však musí odolávat monstru zvaném Ursa, dírám ve scénáři, feromonům vypouštěným při pocitu strachu a dalším ptákovinám. Přímočarost příběhu (bod A, bod B a nějaký ten problém mezi) smrdí na sto honů, Will otěže svému ubrečenému synkovi předávat neměl, ten totiž tátovo charisma rozhodně nepodědil. Jinak ale velké plátno udělalo své, funguje také hudba Jamese Newtona Howarda a za pár momentů bych i lehce zatleskal. Dostal jsem znovu, co jsem čekal. Nebylo toho moc, ale leckdy je to větší bída. Tržby navíc nejsou žádný průšvih, takže indický tvůrce je co nevidět zpět. Procenta myslím zbytečně přísná, za mě nějakých 65%. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

A tak měl Kovářovic fracek patnácté narozeniny a vyřval si u fotříka další hauptku. Aby ho Vilík moc nerozmazloval, dostal dárek jen za nuzných 130 mega. Skandální! Trapným karatistou už být mladej nechtěl, a tak si papá vycucal z čokoládového palce tupou, rasistickou historku, jak ze chcípající Země kromě všech těch zasraných bělochů evakuují pouhé dva negry, kteří jsou ovšem největší frajeři. Předhodil ji invenčně chcípajícímu Nočnímu Šalamajnovi, který se konečně dočkal svého Vodního světa, asi definitivně se jím teď zařezal a udělal z fakana Dejla z Rychlé roty, co sice proskakuje černými děrami lodí s warpovým pohonem, ale na vetřelcě jde pěkně postaru, žabikuchem. Nebo to měl být Čip? Každopádně Kovaříček padl daleko od stromu a herecký antitalent zdědil bohužel patrně po svém praprapraprapradědečkovi z matčiny strany. Moc doufám, že Vilík dostane rozum a k šetnáctinám mu kromě Ferrari už nedá Bojiště Země 2, ale třeba jen rymejk tohohle, kde by mohl konečně zazářit. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Úplně neškodná "mírně avataří" ptákovina s jedním létajícím hadem, orlem z Pána Prstenů/Hobita a krvežíznivými šimpanzy. Ústřední potvůrka jakoby z oka J.J. Abramsova vypadla, moc pěkné. Rád bych pochopil, proč musí Shyamalan každou větu divákovi tupě zopakovat, a proč je zde tolik vysvětlování. Tvůj rukopis smrdí na míle daleko, M. Nighte. Závěrečná scéna to téměř kompletně pohřbila, ale světe, div se, rejža všechno zachránil povedeným vtipem! Chemie otec - syn skoro nic, bezemoční Will neobyčejně prkenný a Jadenův chraplák mě štve ještě teď, v nicotným tichu. P.S. Pohlavky směřujou k cca 20-ti nevychovaným plantážníkům v sále kolem mě, kteří se do kina přišli najíst za zvukových efektů mačkání obalu od křupek/chipsů/krekrů. Kdy se z ČSFD uživatelů stali takoví burani? To si říkáte fandové filmu? Že je to "blbá shyamalanovina, a že film je jasná sračka, nezájem"? To je nějaký argument? Napomenul jsem jednoho (vlasatce ve žlutym triku, kterej machroval gumovejma medvídkama, sušenkama TUC a Colou) z vás, nechtěl jsem okolí rušit více než vy. Zamyslete se nad sebou: kino není jídelna, nekažte zážitek ostatním. Díky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ocka bolí noha a tak si zahrá videohru. V hlavnej úlohe: syn, ktorý zažíva rovnaké digitálne dobrodružstvo v realite s natiahnutým 3D neoprénom. K dispozícii má výstroj: kopiju a tabletky s kyslíkom. Cieľ hry: získať v stanovenom čase vysielačku umožňujúcu záchranu. Cestou treba prejsť cez prales. Zahnať veľké zvieratá a Bubáka. A zabudnúť na strach. Naivné, no pozerateľné prírodné dobrodružstvo, omieľajúce mnohokrát filmovo spracovanú tému samozáchrany stroskotaných. Do mierneho nadpriemeru dvíha dielo všadeprítomná idea znovuzelenej zemegule, plnej všakovakých prerastených živočíchov, lietajúcich hadov, megaorlov a morí s množstvom veľrýb. Ako píše užívateľ whack, ide o zobrazenie krásneho prírodného raja, akejsi nádeje na zrovnoprávnenie všetkých foriem života, kde človek nie je ich pánom, ale rovnocenným spolu živočíchom. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (17)

  • Will Smith (Cypher Raige) dostal nápad na tento film po tom, čo videl dokumentárny seriál Přežít! (od r. 2005), ktorý priblížil nepríjemné dobrodružstvo otca a syna, ktorým sa pokazilo auto uprostred divočiny. (Greenpeacak)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 60,5 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 243,6 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. května 2013 v Tokiu. (Varan)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Will Smith a jeho nejhorší den

Will Smith a jeho nejhorší den

09.01.2014

Největší černošská herecká hvězda se pomalu vrací na plátna kin. Po čtyřleté dovolené se Will Smith objevil v předloňských Mužích v černém 3, rok 2013 potom strávil ve sci-fi Po zániku Země, kde… (více)

Reklama

Reklama