Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dívky z města jménem Caroline, která se přestěhuje do malého městečka a zaplete se do milostného trojúhelníku s největším fešákem z fakulty a jejím učitelem ze střední, panem Andersonem a Thurstonem, jejím spolužákem a huličem. Sedmnáctiletá Caroline Wexler čelí noční můře každého dospívajícího: její ovdovělý otec se rozhodl přestěhovat z velkoměsta doprostřed pustiny. Když Caroline zjistí, že se svými novými spolužáky nemá vůbec nic společného, následuje jedinou osobu, která se stala objektem jejího zájmu – svého pohledného mladého učitele, pana Andersona. Vše vyústí v bizarní milostný trojúhelník, když se k nim připojí sladký potížista, spolužák Thurston. Nenechte si ujít tento nadčasový příběh, který doprovází vábivý indie soundtrack. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (145)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Přestože se děj pomalu vleče, tak nenudí. Obvykle mě podobné příběhy z maloměsta příliš nezaujmou, protože se v nich nic moc neděje - někdo ("nasty girl") se přistěhuje, snaží se zapadnout, něco málo se semele a přijde konec bez většího zákmytu vzrušení. Ale Kat Dennings (připomíná mi Krystýnu Leichtovou v Comebacku) ho vypráví poutavě. Nebo je možná tak poutavá její postava, a to, jak excelentně ji podává. Pravda bude někde mezi. 65% ()

janeke 

všechny recenze uživatele

tento film je funguje iba ako predloha cool imidžu pre tínedžerov. obsahovú prázdnotu a scenáristickú nemohúcnosť sa snaží zakryť overenými postupmi odkukanými z iných coolových filmov pre tínedžerov. tých detí traumatizovaných v minulosti a príduvších do nového mesta a novej školy kde sa automaticky stávajú outsidermi - a to len preto, lebo sú vlastne lepší než ostatní - už tu bolo akurát dosť. ()

Reklama

dopita 

všechny recenze uživatele

Caroline (zajímavá Kat Denningsová) je svérázná puberťačka. Nejdřív sbalila svého učitele Barryho (bohužel fádní Josh Lucas) a pak se dala dohromady i se spolužákem Thurstonem (adekvátní Reece Thompson). Oba jsou do ní udělaní, takže to musí zákonitě vyvolat konflikty. Ale film je dějově mnohem košatější. Je tu taky učitelka Budgeová, Caroliin otec (vdovec), Thurstonova matka (která doufá, že je její manžel po smrti) nebo spolužačka Jenny (zabouchnutá do Thurstona). To zní docela všedně co? Jenže městem se taky potlouká tajemnej vrah, kterej čas od času někoho oddělá a ví se o něm jen to, že chodí v bílém. To vše na pozadí neustále hořící továrny kdesi za městem, kterou se nedaří uhasit. To už zní tak trochu divně co? Čert ví, co je to vlastně za žánr. Drama to není, bže film vlastně končí dobře (a umřou jen epizodní postavy), komedie taky ne,… tak možná romanťák? Ale hodně zvláštní romanťák. Zvláštní v tom, jakou poetikou režisér film opentlil. Všední příběh se v jeho rukách stal velmi nevšedním bijákem, kterej mě svojí poetikou doslova uhranul. Občas se opravdu na netu dá narazit na klenot. Že se film neobjevil v našich kinech bych ještě pochopil. Nestojí za ním žádný velký studio a tak to má takovejhle malej film ve světě těžký. Ale že ho nikdo nedotáh ani na dvd, to už je na pováženou. Zvlášť, když u nás na dvd vyjde kdejaká sračka. Tak snad se někdy rozhoupaj v čt (o ostatních českých pseudotelevizích se nemá cenu zmiňovat) a film splašej, protože rozhodně stojí za vidění. ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Poetické, romantické, jsem z toho zasněná, vím jaké to je snít přes den a o tom všem snílci jsou. Tenhle film je prostě jedním velkým pestrobarevným obrazem, na kterým si dal tvůrce opravdu záležet, je to hodina a půl dlouhá báseň, která je vyprávěna cynickým podtónem Caroline, která se cítí být jiná a přitom je jen prostě svá a hlavně opravdu hodně náladová, skvělá herečka. Funguje zde skvěle i prostředí, malebné spící městečko, nádherné záběry vzdálené krajiny a vše je dokreslené vhodně vybranou příjemnou hudbou, občas lehce melancholickou. Jsem spokojená, něco takového jsem od tohohle nenápadného filmu očekávala. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu veľmi pôsobivý autoportrét dospievajúceho dievčaťa, zmäteného z okolitého sveta, ktoré sa snaží nájsť tú správnu cestu tak, že si najskôr vyberie tu zlú. Vizuálne vyspelý film, ktorý vytvára melancholické prostredie v celom mestečku, v interiéroch domov, ktoré navštívime, v škole alebo v lese. Celé mestečko má vďaka tomu snový/neskutočný nádych, kde sa svetlo prediera cez hmlu a vodnú paru, ktorá každé ráno zahaľuje okolité lesy. Príbehy postavičiek majú nejaký veľký duševný defekt a s týmto defektom hľadajú šťastie. Je jedno či je to feťák, učiteľ, alebo vrah dievčat, ktorý sa po mestečku poneviera. S každého osudu cítiť bolesť, alebo aspoň nešťastie. Goldbach, dokázal na malom poli predostrieť pekné myšlienky a vďaka hercom, mohol pridať na uveriteľnosti a zaujímavosti. Nejedná sa o typický film, aj keď má typickú šablónu. Úprimne ani teraz presne neviem čo si mám o ňom myslieť aj keď pozitívne pocity prevládajú. Viem, že Kat Denningsová ako intelektuálka mi tu mierne liezla na nervy, ale všetci ostatný boli v pohode. Daydream Nation je film o dospievaní, bolesti, láske a strachu, ktorý je hlboko v nás zakorenený. Všetky zložky fungujú od humorných, po dramatické a aj vďaka tomu sa stáva Daydream Nation zaujímavým filmom, určený každému, kto ho objaví. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (4)

  • Názov filmu je prebratý z albumu skupiny Sonic Youth a keďže je meno hlavnej postavy Thurston, podobne ako lídra kapely Thurstona Moorea, je zjavné, že film má čiastočne záujem vzdať hold tejto alternatívnej hudobnej skupine. (Arsenal83)
  • Film sa nakrúcal vo Vancouveri (Kanada). (Arsenal83)
  • Když se Caroline (Kat Dennings) s Barrym (Josh Lucas) pohádá, omylem shodí hrnek s kávou na zem a ten se rozbije. V dalších záběrech je však vidět hrnek zpátky na stole a nepoškozený. (DJDVD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno