Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po newyorské ulici jde stařík s dlouhým bílým vousem. Aranžéra ve výkladu upozorní na špatné pořadí sobů ve vánočním spřežení. V průvodu potká opilého Santa Clause a znepokojen jeho stavem převezme s velkým úspěchem jeho místo. Tak se Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami. Jeho úspěch spočívá v tom, že je opravdovým Santou, jak to také všem bez váhání sděluje. Někdo mu rád věří, někdo ne. Neurotický psycholog jej chce nechat zavřít do ústavu a tak se tím, zda je opravdu Santou začne se vší vážností a s velkou publicitou zabývat soud. Krissi Kringlovi však jde hlavně o to, aby mu uvěřila malá Susan a její racionální maminka, která se zklamaná životem vzdala fantazie a víry v možnost splnění přání. (Qasa)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemám ve zvyku zastupovat falešné Santa Clause." Od mala se u nás řešilo, jestli existuje Ježíšek nebo v Americe Santa. Já jsem to věděl už jako malej, že Santa existuje. A tady byl podanej jasnej a soudem ověřenej důkaz. Je to prostě červený na bílým. Jsem za to moc rád, že už se to nemusí řešit a člověk se může věnovat klidu a pohodě Vánoc, kterou pan Kris Kringle ze Severního pólu zařídí. Sice trošku kýčovitě, ale za mě velmi dobře. A to Vánoce fakt nemusím. ()

Devitka 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších vánočních filmů vůbec, takže bezkonkurenčních 5*. Film sice není o našem Ježíškovi (ačkoliv v tomhle případě na tom až tak nezáleží), ale dokazování u něčeho tak pozemského, jako je soud, že něco tak nadpozemského, jako je Santa Klaus, existuje, mě dostalo. I po tolika letech ta vánoční atmosféra z filmu přímo sálá a "černobílá" vše výborně dokresluje. Jsem unešen :-) ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

EDICE VÁNOČNÍCH FILMŮ, FILM 6/7. Začínám mít pocit, že to nejlepší jsem si nechal na konec. Trochu jsem měl obavy co z toho vypadne, ale nakonec musím říct, že jsem si to docela dost užil. Jako by to někdo točil přímo pro mě - sedla mi pomalejší atmosféra a pomalejší vývin děje, dost mi sedl a líbil se mi (docela povedený na svůj žánr, nutno uznat) pokus podat to své téma co nejrealističtěji včetně reakcí lidí sedl mi ten humor v tom a celkově vlastně i ten příběh. Je to takové nevtíravé, nekýčovité a bez přehnaných emocích, ale o to silnější a přesně takhle to mám rád. Určitě si to někdy s chutí pustím znova - a to jsem "kult" Santa Clause nikdy nemusel. Ale zase je mi sympatické, že tady sám Santa "bojuje" proti tomu, co se z něj obchodníci snaží udělat... Plný počet nedám jen kvůli slabší prostřední části, ale jinak za mě velká spokojenost a zatím pravděpodobný vítěz té mojí vánoční "edice". Silné 4* ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,650,000Tržby Celosvetovo $-║ Rovnako pôsobivé ako remake z 1994, film má svoje čaro krútiace sa hlavne okolo slovíčka "believe - veriť" týkajúce sa uverenia v atmosféru skutočných Vianoc a samotného Santa Clausa. /80%/ ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tradíciou, ktorou sa prezentuje kresťanská konzervatívna vetva a spoločenstvo v Európe je charakterizované svojskými prostriedkami, hodnotami a rekvizitkami, ktoré nám čaro Vianoc sprostredkúva každoročne do sýta. V Amerike sa zvyky a mentalita formovala viacej postupne: priečne a časovo, čím sa do popredia dostala ona komercializácia jedla, konzumu, ozdôb, nákupov a predaja a dokonca i prianiami labužnejších detí. Práve tento film sa týmito úsekmi intenzívne venuje. Ukazuje život uponáhľaných a večne nedočkavých New York-čanov, ako sa s vlastnými nástrahami dokážu popasovať matériou a organizovaným plánovaním silnej autority. Santa je symbol, ale je ním predsa každý, kto nosí jeho kostým, rozdáva darčeky a dáva poučenia. A nie je takýto princíp umelý a nevzďaľuje sa ideálom, keď po ceste behá i opitý fingovaný kostýmový šarlatán? Čiže nie po akomsi epileptickom záchvate sa dá paralyzovať myseľ dospelých, ale po nekalých následkov nespravodlivostí voči človekovi (reprezentujúci masu detí), ktorý sa za Santu Clausa vydáva. Vtedy dospelí začnú premýšľať ich optikou a dajú na radu svojich ratolestí, hoc sa od "reálneho" sveta neskutočne odvracajú. Ale o čom je reálny svet, keď žijeme pod svojsky definovanými sviatkami šťastia a pokoja? Je ním žiť život a konať v zmysle poslaní robiť deti (i dospelých) šťastnými. Tento film je príjemným dôkazom nazretia do materialistického sveta americkej kultúry a vydarenými argumentami jeho prekonávania a dávania ho do mierneho úzadia. P.S.: casting je super! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (17)

  • Do soudní síně přinesou celkem 21 pytlů. (Kulmon)
  • Americký filmový institut zařadil snímek mezi nejvíce inspirativní filmy všech dob na deváté místo. (SeanBean)

Reklama

Reklama