Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uralská pohádka o kráse kamene a touze po dokonalosti... Dnešní další Pohádka pro pamětníky vypráví o lásce Kateřiny (J. Preissová) a Danila (J. Štěpnička). Danilo je brusič a je zaujat myšlenkou vytvořit dokonalý šperk či výrobek z malachitu, který by se přiblížil přírodě. Touží po kamenném kvítku, který je pro něj vrcholem dokonalosti. Marně mu Káťa jeho posedlost vymlouvá. Jednou se mu při toulkách přírodou Danilovi zjeví Paní Měděné hory (M. Dvorská), která ho přivede do svého království. Nadšen z toho, že právě zde objevil vysněný kamenný kvítek, nechá se vílou zlákat do služby. Brzy je však jeho srdce proměněno v kámen a jediný, kdo ho může vysvobodit ze zakletí, je oddaná Káťa… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Bart 

všechny recenze uživatele

Kdybych po roce 1989 zachytil podobnou pohádku se stejným obsazením, řekl bych si "klasický zaopatřovací ústav". Pohádkový cyklus "Bylo, nebylo" bylo většinou jakési alibi pro vznik pohádek s minimálními náklady na herecké obsazení, černobílý materiál a scénografii. Tehdejší i současné děti těžko pochytí, pochopí a stráví pohádku na motivy uralských pohádek i přes hvězdné obsazení. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ještě, že pravá láska překoná i kamenná srdce. Jak totiž říká pohádková propaganda: "Pravá krása musí patřit všem." Je to letitý problém, co se jednomu líbí, druhému připadá ošklivé. Přiznávám, že studiová pohádka by nebyla špatná, ale z ruských pohádek můžu jen Mrazíka. A tak zaujme hlavně mladý Lábus. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jako malého mne to vůbec nebavilo. Nyní však uznávám, že jakás takás kvalita tu je i když bych na to znova nedíval. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Samotná pohádka pohádka nebyla nic moc, ale Štěpnička byl nádherný bohatýr a ti ruští mužici byli výborní, hlavně ten zvoník byl perfektní a taky se mi docela líbil Lukavský, který ve 43 letech zahrál toho starého brusiče dokonale. ()

Reklama

Reklama