Reklama

Reklama

Dva někdejší přátelé z malého městečka, kteří se chtěli dostat do velkého světa, se setkávají po několika letech. Michalovi se to podařilo - žije v luxusním bytě ve Varšavě, podniká, má krásnou ženu a novorozeného syna. Janek, jeho někdejší kumpán za ním přijíždí z vojny, aby se stal kmotrem jeho dítěte. Kamarádovou proměnou je však překvapen a spoustě věcí nerozumí. Kdysi drsný přítel, který si nenechal nic líbit, se proměnil v citlivého člověka, jenž se rozpláče i v okamžiku, kdy musí nechat utratit nemocného psa. Nic ale není takové, jak se na první pohled zdá. Michala totiž pronásleduje zločinecká minulost: členové jeho někdejšího gangu, které před lety udal policii, mu vyhrožují smrtí. V obavách z budoucnosti dokonce žádá Janka, aby se ujal jeho rodiny. Ten se ale právě v tomto okamžiku odhodlá k činu, jehož důsledky už nelze vzít zpět. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (64)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní psychologické drama. Zkušená ruční kamera solidní herecké výkony. Syrová chemie mezi hlavními postavami umocňuje míru napětí, které vás nenechá vydechnout až do závěrečných titulků (jeho gradace během nedělních křtin je vytažena do nejvyšších otáček). Připomnělo mi to podobně civilní dánskou trilogii z podsvětí Dealer. Marcin Wrona umí. V českém prostředí bych si v rolích ústřední dvojice představoval Ondru Vetchého a Filipa Renče, jsou herecky/typově podobní polské dvojici. Chybí nám ten Wrona. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Poľské reálie, malý mafiánsky film zo života malých rýb so štýlom týždňa, ktorý poznáme z iných filmov, plus jemná melodramatická hudba robia tento film zo skutočného života, ktorý najmä kvôli úvodu má ešte silnejší podtón, dosť zaujímavým a silným. Keďže koniec sa dal predpovedať, tak to nie je zrovna ukážkový film, čo by sa malo robiť ak sa niekto do niečoho zapletie, ale vieme že realita býva často práve takáto. Film nie je dlhý, ponúka to, čo by mal a je už len na vás, či vám tento poľský štýl a poľský svet sadne. Aj mne sa tu však naskytá otázka, kde páni pri štrnganí kľúčmi v 1989 urobili chybu. Buď si kozák, ale chudák, ako vraveli vo filme, je to smutné, že svet takto dnes funguje, ale ak viete, čo robiť, tak nemusí, akurát že tento film na to nedáva odpoveď, len príma krutú realitu. ()

Reklama

PEZ 

všechny recenze uživatele

Ked sme sa po dlhsej dobe rozhodli skocit do kina na europsku produkciu, nevedeli sme co cakat od polskeho filmu. Pozitivne nas prekvapila surova realistickost sucasneho mestskeho zivota (najma ked sa zapletiete s mafianmi) a jazyk velmi podobny slovenskej vychodnarcine. :) Herecke vykony hodne ocenenia, lez zaver to predsalen trosku dokazil. Nebyt toho, 4* by boli tam. 7/10. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Na to, že měly Křtiny Febiofest totálně pod palcem, tak jsem byl docela zklamaný. Depresivní příběh o složité situaci chlapa, který se dostal do problémů s bývalými mafiánskými kolegy...no, nečekané zvraty, perfektní herecké výkony..ale nějak to na mě působilo nesymtaticky. Připadá mi, že všechny filmy, kde se vyskytuje mafie mezi sebou soutěží o to, kdo předvede větší brutalitu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Moc polských filmů a navíc s tématem mně dost vzdáleným jsem zatím neviděla. Možná za nějaký čas budu schopná posuzovat objektivněji takové snímky jako je například Chrzest. Postupně a pomalu poznáváme dva kamarády a co všechno je spojuje dohromady. Jankův neočekávaný příjezd za Michalem, který žije navenek šťastným životem s krásnou ženou a malým dítětem, nastartuje velmi zajímavý týden, kde nepůjde jen o křest ale i o život. Co chválím, to je až hmatatelné napětí, které ke konci opravdu silně gradovalo a oba hlavní protagonité to zvládli velmi dobře. Nemilosrdné psychologické drama i když od závěrečného finále jsem očekávala přece jen trochu víc. Slabší čtyřka. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Scénář je volně založen na skutečném příběhu muže, který se po své zločinecké minulosti přestěhoval do Varšavy, aby začal nový život. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)

Reklama

Reklama