Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Michael Shannon, který se neřadí mezi moje oblíbence a je mi spíše nesympatický, mi v této roli nevadil a dokonce mě svým výkonem patřičně vtáhl do tohoto atmosférou nasáklého dramatu. Příběh sám o sobě je zajímavý a vzhledem k tomu, že se Take Shelter netváří jako velkofilm a celosvětový hit, potěší o to více. Pochválit musím houstnoucí atmosféru, která dodává celému počinu ty správné grády, kdy divák s napětím očekává, co přinese následující minuta. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc podmanivým hlubinám šílenství skrze hřmění v Ohiu… Stěží říct, na co pět chválu dříve a více. Zda na nebývale skvostně gradovanou hmatatelnou podprahovou tenzi, Shannonův výkon v roli poctivého rodinně založeného dříče, který si uvědomuje, že takřka jistě propadá schizofrenii, ale „co když přeci jen ne“. Výsledkem je nejznepokojivější, nejreálnější a v neposlední řadě i zdaleka nejlepší filmová verze biblického příběhu o Noem. Mám snad jedinou titěrnou výtku; a to sice k samotnému závěru. Jde o typ snímku, který může skončit jen dvěma konci. A Nichols šel cestou toho filmově vděčnějšího a stylovějšího. Nemohu se však zbavit pocitu, že ten druhý možný by se pod kůži zadřel ještě o poznání více a k tomu by byl i interpretačně bohatší. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech originální a poutavý snímek, o paranoidním obyvateli, malého městečka, kterého noční můry, blížící se katastrofy, dovedou až k nápadu, udělat si na zahradě úkryt a svým chováním si zprotivit celé město. Jak příběh a atmosféra, tak i výkon Michaela Shannona, udrží pozornost až do překvapivého finále. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Psychologická dráma o mužovi, ktorý začne trpieť podivnými nočnými morami a postupne uverí, že sú predzvesťou búrky apokalyptických rozmerov, ktorá sa u nich má objaviť. Všetku svoju energiu i čas teda začne venovať výstavbe podzemného bunkra a stáva sa tým natoľko posadnutý, až sa odsudzuje nielen svojmu okoliu, ale aj rodine a všetkému, na čom mu doteraz záležalo. Zároveň si však sám sebou nie je istý a tak popri návštevách psychiatra zvádza vnútorný boj medzi svojimi víziami a reálnym svetom. Miestami som sa nudil, keďže konverzačné drámy v ktorých sa udeje málo nie sú práve mojou šálkou čaju a pozerám ich väčšinou len keď v nich hrá nejaký môj obľúbenec. Michaela Shannona som ale doteraz neregistroval, no v niektorých momentoch mi pripomenul Joaquina Phoenixa v Znameniach (a nie je to jediná vec, ktorú majú tieto filmy spoločné). Je fajn, že rozvláčnosť príbehu pretli jeho drsné vízie a pár napínavých chvíľ, ináč by som zrejme nepridal 4.hviezdicu čisto za vkusný, uspokojivý záver. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mnohovrstevnatý inteligentní snímek, ve kterém si každý (vnímavý) divák najde to své. S lehkostí odvyprávěný, umně si s divákem pohrávající, ale beroucí jej za rovnocenného partnera a nesnažící se (velké díky) za každou cenu šokovat. Když se vám navíc pro vaše vyprávění (vizi), podaří najít typově přesné herce, schopné pojmout hned několik poloh (pro verbala a spol-hereckých) najednou, jakými bezesporu J. Chastain resp. M. Shannon v současnosti jsou, můžete příběh směle vystavět na pomezí hned několika žánrů. Divákovi myšlenky se tak mění jako počasí před domem Curtise. SPOILER! Od úvodního (lehce) pesimistického „ doprdele, zase další, dávno vyčpělá, mysteriózní variace alá Shyamalan“, přes tohle vypadá na vskutku umně vystavěné psychologické rodinné drama, až po apokalyptické „blázince jsou přecpané vnímavými (schizofrenními) vizionáři a po ulicích se volně pohybují šílenci“, aby si nakonec divák......zakrojil ten kousek dortu, který je mu (nej)bližší. Já jsem již od plenek vybíravý jazíček a tak jsem si s dovolením zakrojil ze všech stran. 90% ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Režisér Jeff Nichols uviedol ohľadom mysteriózneho finále, že hoci má presne v hlave, ako sa film skončil, nič ho neteší viac ako sledovať rôzne konklúzie divákov a ich úvahy a teórie. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama