Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

úžasný vývoj atmosféry od pohodového úvodu až po naprosto depresivní a téměř hororové vyvrcholení. Čím víc atmosféra stoupá, tím lepší herecké výkony podává Shannon, který si v těch vypjatých momentech film zcela krade pro sebe. I když i Chastain je velmi slušná a zažít něco takového bych opravdu nechtěl. Nikdy jsem nesnášel takovéto psychicky náročné momenty dobře a tohle by mně asi zabilo :) Od začátku si musí divák klást otázky - je to blázen, je to částečný blázen nebo není to blázen vůbec? Režisér umně kombinuje snové a reálné sekvence, přičemž ty snové přímo několikrát odkazují na nějaký ten horor, za což taky palec nahoru. Pomalý rozpad celého života a osobnosti je pak podepřen výborným podmanivým soundtrackem, který filmu dává to patřičné dusno. No a poslední scéna byla opravdu grandiozní, i když si nejsem jistý, jak a co tím režisér myslel. Jediné mínus je občasné hluché místa či zbytečné scény, které nemají pro další průběh filmu nějaké opodstatnění, nebo trochu nereálné chování jistého kamaráda, což ovšem atmosféru jenom zahustí, takže to je odpuštěno. Jestli chcete dvouhodinovou dávku pořádné deprese, tak do toho. Dobré 4 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama výborně pracuje s napětím mezi tím, zda hlavní hrdina vidí něco, co ostatním uniká, nebo zda na něj naopak neútočí psychická choroba, což ostatně pokládá za reálnou možnost i on sám. Čekal jsem, pro co se na závěr autor rozhodne, ale i tak mne konec překvapil. Michael Shannon ve své dost možná nejlepší formě. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc podmanivým hlubinám šílenství skrze hřmění v Ohiu… Stěží říct, na co pět chválu dříve a více. Zda na nebývale skvostně gradovanou hmatatelnou podprahovou tenzi, Shannonův výkon v roli poctivého rodinně založeného dříče, který si uvědomuje, že takřka jistě propadá schizofrenii, ale „co když přeci jen ne“. Výsledkem je nejznepokojivější, nejreálnější a v neposlední řadě i zdaleka nejlepší filmová verze biblického příběhu o Noem. Mám snad jedinou titěrnou výtku; a to sice k samotnému závěru. Jde o typ snímku, který může skončit jen dvěma konci. A Nichols šel cestou toho filmově vděčnějšího a stylovějšího. Nemohu se však zbavit pocitu, že ten druhý možný by se pod kůži zadřel ještě o poznání více a k tomu by byl i interpretačně bohatší. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle mě dostalo. Hra s divákem na pomezí paniky, paranoie, plíživosti a flagelantství. Motiv nejistoty budovaný nespolehlivým vypravěčem a vrstevnatými náznaky, takže člověk vězí kdesi mezi čtením filmu jako sociálně-rodinného dramatu o propukající schizofrenii a mrazivého apokalyptického podobenství o rozkládajícím se světě. Obě roviny se skvěle propojují a závěr (jakkoli na hraně) díky tomu vyznívá patřičně mysticky. Nichols elegantně, bez křeče a s lehkostí natočil něco, o co se roky takový M. Night Shyamalan jen pateticky pokouší. Film o předtuše, strachu, zranitelnosti a konci civilizace, hladké ztvárnění mnoha katastrofických vizí a pocitů blízkého zániku světa, jak ho známe. Náramná záležitost jak v žánru thrilleru, tak v žánru psychologického dramatu. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mnohovrstevnatý inteligentní snímek, ve kterém si každý (vnímavý) divák najde to své. S lehkostí odvyprávěný, umně si s divákem pohrávající, ale beroucí jej za rovnocenného partnera a nesnažící se (velké díky) za každou cenu šokovat. Když se vám navíc pro vaše vyprávění (vizi), podaří najít typově přesné herce, schopné pojmout hned několik poloh (pro verbala a spol-hereckých) najednou, jakými bezesporu J. Chastain resp. M. Shannon v současnosti jsou, můžete příběh směle vystavět na pomezí hned několika žánrů. Divákovi myšlenky se tak mění jako počasí před domem Curtise. SPOILER! Od úvodního (lehce) pesimistického „ doprdele, zase další, dávno vyčpělá, mysteriózní variace alá Shyamalan“, přes tohle vypadá na vskutku umně vystavěné psychologické rodinné drama, až po apokalyptické „blázince jsou přecpané vnímavými (schizofrenními) vizionáři a po ulicích se volně pohybují šílenci“, aby si nakonec divák......zakrojil ten kousek dortu, který je mu (nej)bližší. Já jsem již od plenek vybíravý jazíček a tak jsem si s dovolením zakrojil ze všech stran. 90% ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v mestečku LaGrange v štáte Ohio. Natáčalo sa aj v mestečkách Elyria, Grafton, Lorain, Chardon a Oberlin. Záverečná scéna z pláže sa natáčala na Catawba Island. (Real Tom Hardy)
  • Režisér Jeff Nichols uviedol ohľadom mysteriózneho finále, že hoci má presne v hlave, ako sa film skončil, nič ho neteší viac ako sledovať rôzne konklúzie divákov a ich úvahy a teórie. (Real Tom Hardy)
  • Dcéra hlavného protagonistu Curtisa (Shannon) pôvodne nemala byť hluchá už od narodenia ale postupne strácať sluch pred udalosťami filmu kvôli rôznym chorobám. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama