Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

O něco pomalejší a méně naléhavější než Půlnoční dítě, ale poslední záběr si pátou hvězdu prostě zaslouží. Skvělá hudba, sny, ptáci, kryt, plynové masky a čekání na bouři. Tenhle snímek je ovšem bouří plný... Michael Shannon jakoby vypadl z oka Richardu Kielovi (Jaws - Zub z J.Bonda), jen ocelové čelisti mu chybí. Duševní rozpolcenost ovšem zvládl na jedničku! Pro neznalé je lepší neprozrazovat nic. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Menej mystické, ako Weirova Posledná vlna, menej dejovo nabité, ako Proyasovo Knowing, absolútne neporovnávateľné s trikovými apokalypsami, podobne nezávislo podané, ako Another earth a menej psychologicky prepracovanejšie, ako Trierova Melancholia. Lenže....je z nich jednoznačne najcivilnejší. Už podľa výpočtu filmov, s ktorými má Take Shelter základné styčné body, je jasné, že sa nejedná o žiaden originálny námet. S tým už nič neurobí ani spracovanie. Tento námet je už podľa mňa natoľko prevarený, že by si mali dať scenáristi od neho na čas pokoj. To je aj dôvod nižšieho hodnotenia. Film je to sám o sebe kvalitný. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Těžká paranoia a film úplně odlišný od mainstreamu jak vedením herců, tak uskupením mizanscény a pojetím scénáře (ta nepředvídatelnost !). Ticho před bouří je působivé ač divácky krajně nepřívětivé (přirovnal bych to k něčemu ve stylu škrábání nehtu po dveřích). Úplně mimo časoprostor - díky maloměšťáckému redneck feelingu na každém kroku vůbec nevíte, jestli se ten film dějově odehrává aktuálně, nebo před 20ti lety. Zajímavý nízkorozpočťák a Shannon prvotřídní psychopat. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Postupne gradujúca dráma o tom, že nie každý musí byť blázon keď ma katastrofické predstavy. Film je lahôdkou pre tých čo sa vedia vcítiť do postáv a živo si predstaviť ako by asi reagovali oni samotní, keby sa jeden z ich členov rodiny "pomiatol" posadnutosťou zachrániť svoju rodinu na základe zlých snov .. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojivé drama o nastupující psychické poruše (anebo možná taky ne, ale nepředbíhejme) a následném rozpadu dosavadního klidného rodinného života. Michael Shannon je v hlavní úloze úchvatný a Jessica Chastain mu zdatně sekunduje. Klobouk dolů hlavně před postavou, kterou Jessica hraje a která si i pod tíhou těžké životní zkoušky zachovává tvář a trpělivě a láskyplně stojí při svém muži. Některé snové sekvence v tomto snímku nemají daleko k hororu a sledovat běsnícího Shannona je opravdu trýznivé. To vše předznamenává opravdu neveselou finální scénu, ke které to celé nutně směřovalo. Dvouhodinová instantní deprese. [KVIFF 2018] ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Na náradí a nástrojoch pri ropných prácach je možné vidieť názov McKay and Gould. Jedná sa o skutočnú vrtnú spoločnosť so sídlom v Ohiu neďaleko miest natáčania. Skutočná bola taktiež poisťovacia agentúra. (Real Tom Hardy)
  • Michael Shannon si počas prípravy na rolu zámerne nič nečítal o mentálnych poruchách, nakoľko jeho postava o nich taktiež vedela veľmi málo. (Real Tom Hardy)
  • Tova Stewart, která hraje hluchou holčičku Hannah, je hluchá i ve skutečném životě, stejně jako oba její rodiče. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama