Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rónin je samuraj, který ztratil svého pána a tím i svou čest, a jeho postavení na společenském žebříčku středověkého Japonska tomu odpovídá. Ještě mnohem níž však stojí lidé smíšené rasy, mezi něž patří i nalezenec Kai (Keanu Reeves), zčásti Brit, zčásti Japonec. Díky svým mimořádným schopnostem je vzat na milost skupinou bývalých samurajů, jejichž pán se stal obětí spiknutí, které připravili zákeřný Lord Kira a čarodějka Mizuki. Róninové chtějí Lorda Kiru porazit za každou cenu, jenže trumfy rozhodně nejsou na jejich straně. Dokud nezískají Kaie. I tak ale bude cesta za spravedlivou odplatou trnitá a jen málokdo z nich po ní dojde až do konce, který navíc může mít v souladu s japonskými tradicemi velmi trpkou příchuť. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (873)

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozpočet rovnajúci sa lepšiemu súčasnému blockbusteru je cítiť najmä po audio-vizuálnej stránke, kulisy a výprava ukážkovo dobová, konkurujúca čínskym veľkofilmom z posledných dôb, atmosféra, z ktorej dýcha história, všetko zabalené do efektných farieb, vyšperkovaný je každý detail, hudba podmanivá, striedajúca moderný rytmus s orientálnym podmazom. To všetko ulahodí oku a uchu diváka, obsahovo však divák ostáva po zhliadnutí prázdny. Možno by viac pomohla väčšia kooperácia s japonskou produkciou, ktorá by dodala filmu ten správny feeling. Prvá polovica filmu je citeľná všemožná snaha o charakterový rozbor postáv, ale ich rozmer im to žiaľ nepovoľuje. Zostalo tak len pri klasickom béčkovom scenári, ktorý sa ale chvalabohu aspoň drží tradičného príbehu a nesnaží sa o nejaké hollywoodske prvoplánové zvraty, či záver. 60%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vizuální ikebana, emoční chudokrevnost (absence explicitní krve naopak přidává na stylovosti), samurajové nacházející čest a upřímnost až samuraji nejsou(?), mezitřídní lovestory za účelem navýšení zajímavosti (tržeb) a pobledlý Reeves schovávající se pod slunečníkem značky Sanada.. Zklamání, při kterém úzkoprsý japanolog hlavou bušidó zdi, Rinsch trpce poznává, že pro producentské samuraje je jen pouhým míšencem a divák, milující kulturu země sakurového květu, zažívá jen prchavé pozdvižení. Blockbuster, který se snaží být vším (výpravnou fantasy, milostným příběhem, popisem legendy, uctívačem tradic), ale ve finále mu od každého něco schází. Ze závěrečného seppuku se tak stává spíše harakiri.. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Trailer je překvapivě výrazně horší, než-li celý film. Působí přeplácaně a nevyrovnaně. Film je jiný. Fantasy prvků je tam tak akorát, příliš neruší a solidně kontrují vyrovnanou, klidnou, komorní atmosféru dávného Japonska. Reeves se sem kupodivu hodí a jeho postava je zahalena příjemným "mystery" efektem. Vizuálně samozřejmě opulentní s důrazem na japonskou estetiku kostýmů, kulis, tradic. Není to úplně eye candy spektákl pro každého, ale je to poctivě udělané řemeslo, kde se nic neodfláklo a jako celek to má hlavu a patu a co chce říci je zcela jasné a přesné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nechápem ľudí, čo dajú tomuto filmu jednu hviezdu alebo rovno odpad. Áno, od tradičnej klasiky Kurosawového alebo Kobajašiového samurajského poňatia to má síce ďaleko, ale čo mu bolo v tomto smere ubraté, bolo pridané inde. Rozhodne ide námetovo o originálnu vecičku. Fantasy zasadená do samurajského prostredia, prečo nie? Takých filmov je málo. Musím priznať, že to fungovalo na jednotku, zabavil som sa celkom slušne. Škoda tých pár hluchých, nudnejších miest, našťastie ich však nebolo veľa. Čistá popcornová zábava s trocha prehnaným melodramatickým koncom. Páčila sa mi aj výprava s kamerou, v tomto smere sa rozhodne nešetrilo. Z hercov najviac vynikol Hirojuki Sanada, ktorý filmu dodal nádych samurajskej autentickosti. Keanu Reeves tiež nehral zle, ale akosi mi sem nepasoval. Vôbec by som sa nenahneval, keby som film videl v kine, môj celkový dojem mohol byť ešte lepší. 75/100 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Chris Morgan, Hossein Amini / Príbeh: Chris Morgan, Walter Hamada | Hudba: Ilan Eshkeri | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: H2F Entertainment, Mid Atlantic Films, Moving Picture Company, Stuber Productions | Rozpočet: 225 miliónov $ | Tržby: 148,259,899 $ || Takúto veľkú škodu sme tu už dávno nemali - jak z hladiska finančného, tak z umeleckého. Obrazovo naozaj podmaňujúci počin, ktorý nemá jedinú slabú digitálnu scénu - a to som veru videl naposledy u Transformers 3. K čomu to ale je, keď ten dej nešlape, a postavy mi nevedia prirásť k srdcu? Je to studené jak japonská mimika. Preto to v Severoatlantíde nemá šancu uspieť. 60% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Galerie (54)

Zajímavosti (17)

  • Okrem maďarskej metropoly Budapešť pracovali filmári aj vo Veľkej Británii, konkrétne v Londýne a Škótsku. (MikaelSVK)
  • Film mal veľké produkčné problémy - došlo k niekoľkým mesiacom pretáčok, bol prekročený rozpočet a režisérovi Carlu Rinschovi nebolo umožnené dohliadnuť na finálny zostrih. (Macejko)
  • Filmové šípy pocházejí z dílny slavného evropského výrobce šípů Michaela Reapa. Některé vyrobil v "muzejní" kvalitě, aby obstály i v detailním záběru. (Cheeker)

Související novinky

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

13.08.2020

Přáli jste si vidět pokračování jednoho z největších propadáků roku 2013? Pak máte štěstí, akční fantasy 47 róninů se totiž dočká sequelu, a ne jen tak nějakého. Dvojka se bude odehrávat 300 let v… (více)

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

17.09.2013

Nějak se mu ten comeback nedaří. Jeho režijní debut Man of Tai Chi moc slávy ani peněz nepobral a obludně předražená samurajská fantasy 47 Ronin (rozpočet údajně přesáhl 200 milionů dolarů) vypadá na… (více)

Keanu Reeves jako zlý kungfista

Keanu Reeves jako zlý kungfista

17.12.2011

O projektu Man Of Tai Chi jste už u nás četli. Keanu Reeves si pro svůj režijní debut vybral klasické téma: příběh o mladíkovi, kterého jeho bojové schopnosti přivedou do světa „úžasných možností a… (více)

Reklama

Reklama