Reklama

Reklama

Když kámen promluví

Trailer

Obsahy(1)

Film o Jaroslavu Duškovi není typickým portrétem známé osobnosti – jde spíše o zachycení jeho vnitřního života, jeho názorů a postojů k věcem, které se dotýkají každé bytosti. Film se natáčel více než jeden rok a uvidíme v něm nejen ukázky z divadelních her, ale i setkání s mentálně postiženými, s delfíny, komunikaci s kameny, stavbu ekologického hliněného domu, chození po žhavých uhlících a mnohé další. Jaroslav Dušek zde velmi sugestivně a přesvědčivě vypráví o základních momentech života jako moudrá a inspirující osobnost, jejímž životním postojem je radost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

sator 

všechny recenze uživatele

Za odvahu Poltikoviče případně producentů, natočil celovečerák na téma Dušek a hledání jednoznačně 5 *. Pro mě je to téma velmi blízké, nebudu zastírat. Abych nezapomněl: Miluji tě Jaroslave Dušku ! ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Pan Dušek je výborný vypravěč a určitě i velmi dobrý pedagog. To člověk pozná na první poslech a pohled. Jeho myšlenky mě už dříve dokázaly zaujmout. Ať už v kusých rozhoverech pro televizi nebo v rádiu. Proto jsem se na tento dokument hodně těšil. Dokument je to zajímavý. Akorát mi trochu zamrznul úsměv, když jsem se na něj podíval z výšky klenby katedrály sv. Víta (ten nadhled že?) a uviděl jeden velký stín obřího kamene, který mi řekl 3 slova: New, Age, Propaganda. ()

wader 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné. Píšu sem po návštěvě premiéry v Praze, které se účastnil Poltikovič i Dušek. Na dokument je to příliš odvázané a nabité informacemi všech směrů a druhů. Inu jaký Dušek, takový dokument o něm. Byl jsem unesen atmosférou ve filmu i v sále. Přesto že je to film relativně krátký, trvalo to jakoby věčnost. Ale ne tím otravným způsobem, který známe ze všelijaké jiné tvorby, kdy se děj vleče úplně nezkutečně. Tady mi bylo v tom nekonečnu dobře. A samotné odpovídání Jaroslava na divácké otázky po skončení, nastolilo opravdu srdnatou atmosféru, i když se to zdá být divné v tak velkém počtu lidí. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Jarda je "švihlej", ale děkujme za něj a i za jiné, kteří mají tu mediální "cestu" k tomu, aby promlouvali k širším masám. Díky takovému člověku si člověk opravdu připadá, že nic není tak jak se na první pohled zdá. ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nedovedu vymyslet dostatečně objektivní, rozumný a chladný komentář (ostatně jako nikdy :-D), a tak snad radši napíšu jenom to, že se mi názory Jardy Duška ohromně zamlouvají, měla jsem pocit, že mi mluví z duše a je neskutečně krásný člověk... člověk s tou největší lidskostí, opravdovým citem a vztahem k přírodě, co by spousta ekologických teroristů mohla závidět... je neskutečně hřejivý vědět, že existujou takový lidi, opravdu. Uklidnilo mě to a vůbec mi po skouknutí tohohle neobyčejnýho minifilmu bylo hezky.. :-) ()

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je samé chození a povídání, ale chození po pěkné krajině a povídání o věcech, které jsou trošku mimo hlavní události dne. Na pár minut trvání dokumentu se podíváte do vnitřního světa člověka, který ztvárnil mnoho roztodivných rolí. A je to svět trošku odlišný. Asi ne každý objímá kameny a staví obyvatelné domy z písku. Dušek si prostě užívá života a působí až étericky (nadzemsky ;-)). Bylo to příjemné setkání. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Ale, ak by som mal hodnotiť myšlienky a postoj k životu je to 100%. "Je možný brát v podezrení tihle dva brachy? Vypadají nevinne. Mluví jako Bohdalová..." ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Alternativa, co není pro každého. J. Dušek se v tom našel. Někdy je však hodně mimo (dialogy s kameny - znalosti a kritické myšlení jsou spíš na obtíž - láska vyřeší všechno) a Freemind správně směřuje výtku na Monforta. Breatharianismus se tam sice přímo neřeší, ale je to jasný cíl, kam směřuje osoba J. Duška...52%. PS: Tohle je z wikipedie: Na krátkodobý půst jsou mezi lékaři názory rozdílné, představy o vyčištění těla od „strusky“, jedovatých látek půstem ze střeva nebo o zlepšení imunity nebyly prokázány, ale jako motivační úvod do redukčních metod u obézních se půst doporučuje. Dlouhodobý půst může tělo jen poškodit a představy breathariánů o možnosti existovat bez potravy a pití jsou nebezpečným nesmyslem, jak ukazují případy úmrtí. U Greveové (čelní představitelka breatharianismu) ostatně novináři našli plnou spíž jídla. Breatharianismus je jen výnosné šarlatánství, protože naivita lidí je nezměrná a vždy se najdou lidé, kteří kupují knihy a platí drahé kurzy breathariánských guruů. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, který nám objasní filozofii a životní postoje významného českého herce Jaroslava Duška. Celé dílko je milé, hřejivé, vtipné a povznášející. I ta troška sprostoty dobře zapadne do promyšleného a kompaktně působícího filmu. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Jeho logicke eseje a pohlady na zivot su mi blizke, mam v tom jasno uz velmi dlhu dobu, takze nic nove pod slnkom. Charizmaticky vesely normalny typek, tak ho vidim ja. Nic nadprirodzene a nepochopitelne. Nie, nevymyl mi mozog. Dokumentik na jednicku. Chcem opat stretavku, vtedy je na svete o nieco veselsie :) THE END! ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jardu Duška mám rád a velmi rád poslouchám jeho Duše K a to na jakékoli téma. Jsou vždy krásným přiblížením nějaké alternativní cesty životem. Přitom nikomu nic nenutí a jen nabídne alternativu, která stojí minimálně za zamyšlení. Dokument Když kámen promluví je taková krátká ukázka jeho přístupu k životu a jeho myšlenek. 75 minut opravdu není mnoho na hlubší rozvinutí a porozumění, ale jako úvod třeba k Duším K je to fajn. Rozhodně všem doporučuji se podívat a hlavně mít při tom otevřenou mysl. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Film Když kámen promlouvá na první pohled nemá příliš uspořádanou strukturu. Ale to nevadí, protože díky jeho hlavnímu protagonistovi Jaroslavu Duškovi beztak "vše plyne". Nečekejte Duškovskou zábavu (i když pár gagů v průběhu filmu zazní). Jedná se o zpověď člověka, který se rozhodl vnímat svět jiným způsobem, než jak jsme v západním světě zvyklí. Nesouhlasím s mnohým, co ve filmu zazní. Komunikaci s kameny považuji za krásnou ukázku autosugesce. Ale to také nevadí. Důležité je, že se jedná o film, který přímo provokuje k přemýšlení a ontologickým úvahám. I následná beseda s "ukecaným" režisérem a výjimečným Jaroslavem Duškem v jednom kině v Českých Budějovicích byla velmi inspirativní. Jediné, co bych vynechal, byla jistá intelektuální onanie některých tázajících se diváků. Ve zbytku však tleskám. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Jak chvályhodné zapnout kameru v přítomnosti Jaroslava Duška a nechat jej mluvit . Tento záměr byl geniální, protože nejde ani tak o formu, jako hlavně o obsah. Jaroslav Dušek již dlouhá léta vyznává filosofii starých Toltéků, ke které se nyní ti, kteří prozřeli, vracejí. Začal ctít "Čtyři dohody", podle kterých se snaží žít a také vytvořil divadelní představení za účelem přiblížení této krásné filosofie lidem. Jaroslav Dušek je dušička, čistá a spravedlivá, však posuďte v dokumentu sami. Původně ani nevěděl, že dokument bude o něm, myslel si, že bude jen jedním z protagonistů. Nakonec můžeme nahlédnout do jeho života, na jeho lásku k lidem, k přírodě, na stavbu ekologického domu, na chůzi po žhavých uhlících, na rozmlouvání s kameny... protože ony se dějí věci, když kámen promluví.. ()

(Z)denny 

všechny recenze uživatele

Dušek je pako. Potřeboval by teplou, studenou a do klece. Řeknou jedni. Dušek je skvělej. Řeknou druzí.. Je pravda, že Jaroslav Dušek není běžným produktem dnešní civilizace. Je trošku "jinej". A je to dobře ()

Reklama

Reklama