Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

teltri 

všechny recenze uživatele

Citujem curfew77: "Dojemná a místy i mrazivá generační výpověď, která mě vždycky dostane, přestože jsem v paneláku strávil v mládí jen první tři roky života a z toho jsem si moc pamatovat nemohl. Dnešní mp3 generace to samozřejmě nemůže chápat, ale v osmdesátkách a tehdejším ČSSR to byl svého druhu kult." ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Nebyť legendárnych piesní z filmy, tak by tento počin zrejme skončil v zabudnutí. Filmársky je to totiž strašne rozháraný mišmaš so šialeným strihom, nenadväzujúcimi zábermi a s primitívnym dejovým oblúkom. Postáv je na tak krátky film prepchaný pesničkami jednoznačne priveľa a tak sú len načrtnuté, rovnako ako aj vzťahy medzi nimi. Predabovanie postáv do slovenčiny bije do uší, čerešničkou na torte v tomto ohľade je to, že hlavná mužská postava spieva pesničky Patejdlovým hlasom. Celkovo potom film pôsobí dosť bizarným a diletantským dojmom. A to až tak, že na priemer toto nevytiahne ani tá hudba. 4/10 ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

S nevídanou noblesou implantované najväčšie hity slovenskej populárnej hudby, v tomto ohľade za Dirty Dancing nezaostávame. Ani v akomsi vzdore tínedžerskej vetvy voči dospeláckym autoritám - viď. česká obdoba Diskopríbeh. Rapoš je však veľmi amatérsky režisér. Celý dej je vlastne zosnovaný okolo klbka hitov, inak nemá akúkoľvek relevanciu. Záletné skupinky 15ročných školákov robia zle vždy a všade a do vyčerpania. Bez motivácie, bez logických vysvetlení, bez dôvtipu, skrátka sú zbytočné. Otázky kultu, ktorým sa film hrdí, sú tým posledným, čo ma v tejto chvíli zaujíma. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Slovenský muzikál z paneláku na způsob Takmer ružového príbehu. Pokračování jsou fascinující zážitky ze sekce filmů pro otrlé diváky. Spojení Vejmělkové a Rapoše se nicméně ukázalo jako fatální a první Fontánu lze hodnotit pozitivně zejména ve srovnání s českým Discopříběhem. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale vidím ten film asi takový, jaký by mohl být a ne takový, jaký skutečně je. Když si totiž odmyslíte disko motorkáře a naivní kamerové filtry á la "romantické odlesky", je Fontána krásnou mozaikou příběhů z vnitrobloku. Některé z nich jsou chytřejší a trefnější, jiné více "limonádové", ale všechny mají spád, svižné dialogy a vtip. Navíc to není rozházený mišmaš, ale pěkně propojená síť sjednocená starou kašnou. A depresivní, syrový konec je tak super, že to od filmu s takovou pověstí snad ani nejde čekat. Fontána pre Zuzanu je mnohem lepší, než se o ni říká. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Milióntemu divákovi filmu odovzdali ako prémiu moped. (Raccoon.city)
  • Autor hudby Vašo Patejdl spomínal, že jeho hudobné začiatky boli presne také isté ako filmového Olina (Jiří Bábek), ktorý so svojou amatérskou kapelou hrával po pivniciach a garážach. (Raccoon.city)
  • Postava Vikyho v podání Roba Grigorova nepronese během filmu jedinou repliku, ba dokonce ani jediné slovo. I během jeho seznámení se Zuzanou (Eva Vejmělková) vyřkne jeho jméno Bela (Katarína Šugárová). (curfew77)

Reklama

Reklama