Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

Marius 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie, na ktoré som narazil náhodou na webe a následne (keďže tam bola Zhang) som si kúpil DVD. Jednoduchý príbeh hŕstky kórejcov o záchrane vlastných krkov prostredníctvom únosu mingskej princeznej Yuanom je natočený spôsobom, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani najväčšie veľkofilmy Hollywoodu. Neustále strety s mongolmi sú naozaj krvavé a realistické, choreograficky výborne zvládnuté a veľmi presvedčivé. Film s posolstvom o sile priateľstva a hrdinstve, ktoré musí skončiť hrdinskou smrťou. Celkovo neznámi herci tu excelujú a v každej z postáv sa jej charakter vyvíja, alebo skôr ukazuje svoju skutočnú tvár. Z generála Choi sa stáva tvrdohlavý sebec, ktorý na úkor svojej neomylnosti nechá pobiť časť jednotky, z Yeosola, tichého otroka sa stane neprekonateľná war machine a úplne najlepší je Jinlip - tichý lukostrelec, ktorý sa stane nepísaným vodcom preživších obrancov v rozpadnutej pevnosti, ktorú sa márne snažia ubrániť. Zhang Ziyi od ktorej som čakal trochu viac si tu vyskúšala kópiu svojej Yen Yu z Tigra a Draka, avšak ku koncu to tiež rozbalila. Pokiaľ by som to mal porovnávať s TaD a Hrdinom tak poradie by bolo asi 1. TaD, 2. Musa 3. Hrdina ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice jednoduchý příběh, pěkně zrežírované bojové sekvence a víc nic. Je to prázdné a povrchní, jestli vám stačí, že to vzniklo v Jižní Koreji, tak prosím, ale spíš bych doporučoval otevřít oči a uvědomit si, že něco podobného, nicméně myšlení mnohem více podněcujícího, natočil Akira Kurosawa před téměř padesáti lety a lépe (což platí i po těch letech). Jmenovalo se to Sedm samurajů. 65% Zajímavé komentáře: Marius, AGAMENON, levente , kitano ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Čtyři a půl hvězdičky za další skovst mezi asijskými filmy. Tak jako většina podobně laděných snímků to není rozhodně podívaná pro každého a v rámci žánru jsem možná viděl už lepší kousky, přesto tomu absolutně nemám co vytknout. Překrásné záběry z čínsko-mongolské pustiny, nádherný epický příběh, jenž ani přes rozsáhlou stopáž nenudí, parádní bojové scény a navrch ještě jako vždy okouzlující Ziyi Zhang. A závěr je skutečně dost drsný. Žádný kýčovitý happy end a to se cení... ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Musa má téměř vše, co by měl správný historický velkofilm mít. Vhodnou skladbu hrdinů, od tvrdého a zásadového generála, tajemného reka mistrně ovládajícího kopí, moudrého lučištníka, divokého vousáče ohánějícího se se svou sekerou, až po krásnou princeznu. Vojevůdci v čele mongolských hord nechybí charisma a bojovníky z Korya nemilosrdně pronásleduje s cílem získat mingskou princeznu stůj co stůj. Řeže jsou líté a poutavě natočené, se značným smyslem pro krvavý detail. O velké, těžké zbraně, skrz naskrz probodaná těla a usekané končetiny tu opravdu nouze není. Obrazová stránka působí krásně a epicky rozmáchle. Jen hudba trochu pokulhává, místy mi připadala k drsnému historickému filmu se nehodící. Směrem ke konci Musa trochu ztrácí na síle a nedokáže již tolik strhnout jako v první polovině. To nic nemění na faktu, že je to jeden z nejpůsobivějších historických válečných filmů, na který může kupříkladu takové Království nebeské jen obdivně zhlížet z prachu nehostinné izraelské pouště. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Tak a je to tady. Korejci natočili válečný velkofilm. Smutný příběh korejských velvyslanců, kteří putují Čínou a snaží se se ctí vrátit domů, plný naturalistických bojových scén. Kvůli reálnosti záběrů dokonce herci opravdu dobývali a chránili pevnost. Jak příběh plyne, tak je zajímavé sledovat vývoj postav. Pustil jsem si pár scém česky a maďarsky. Maďarský dabing byl k mému překvapení velmi dobrý, když si odmyslím tu příšernou řeč, a český jako tradičně v křeči. Doporučuji film o filmu a dokument o filmových tricích. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)
  • Scéna, ve které je otrok probodnut oštěpem, byla natočena s umělým silikonových tělem. Při jeho výobě musel herec vydržet 8 hodin v silikonu, než dosáhl správné konzistence. (dinamit_1)
  • Herci i kaskadéři prošli čtyři měsíce před natáčením tvrdým bojovým výcvikem, aby výsledné scény vypadaly co nejautentičtěji. A tak aby byla scéna dobývání pevnosti, v níž během natáčení klesly teploty až zamrzlo i moře, pomocí žebříku co nejvěrohodnější, rozhodli se dokonce herci bojovat doopravdy. Akce a pády jsou proto filmovány bez triků. Přinejmenším jednou se to ale nevyplatilo jihokorejskému herci Woo-seong Jeong (Cold Eyes (2013), Scarlet Innocence (2014)), který při natáčení specifické scény upadl a poranil si koleno. (dinamit_1)

Reklama

Reklama