Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj syn pracoval brigádně v mekáči, aby si přivydělal na studia a byl šokovaný jejich systémem a dodržováním kvality. Protože vyhazovat do odpadu 20 minut neprodané hambáče je pro nás Čechy na mašli. Pokaždé, když jede k nám domů, nevynechá jeden mekáč po cestě. Už to má jako tradici a jistotu, že to není den staré jídlo. Možná to tak není všude, ale o tom tenhle film nebyl. Byl o tom jak dva muži dostali bezva nápad a Kroc z toho udělal monstrum po celém světě. Ale asi na to chce mít tu správnou náturu. Mně bylo ale těch dvou bráchů docela líto. A Michael hrál Kroce bravurně, to se musí nechat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $12,786,053Tržby Celosvetovo $23,964,782▐ John Lee Hancock sa v celku stabilizoval na režisérskej stoličke a vie sa predať. Dráma o najväčšom fast foodovom predajcovi je dobre - pútavo vyskladaná, dejovo pestrá, vznik umelého stravovacieho impéria zaujme. /60%/ ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film tak obsažný, až sa vám z toho všetkého svinstva ( a to nemyslím to, čo dnes Mc ponúka ) zdvihne žalúdok. Keaton ako presvedčivý hajzel, ktorý sa neštíti ničoho, aby obzvláštnil svoje skryté komplexy. Čo je ale horšie, ľudia ako bol Kroc nám vládnu. A vládne aj tento svižný snímok, ktorý svojím podaním rozhodne nenudí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V mnohých ohľadoch sa jedná o veľmi poučný a inšpiratívny, biografický film, na motívy skutočných udalostí o človekovi Rayovi Krocovi, muž s veľkým podnikateľským duchom - potenciálom, ktorý dokázal využiť, a to vďaka lenivosti, pasivite druhých, pôvodných zakladateľov, dnes celosvetovej značky : McDonald’s, čo je vlastne taký slang FASTFOOD - rýchle občerstvenie. Ako vravím, pôvodne si otvorili podnik s týmito hamburgermi bratia Richard a Maurice McDonaldovci. Ray Kroc bol pomerne neúspešný podnikateľ, ktorý predával mixéry. Jedného dňa práve zakotvil k týmto bratom, kde sa už videl, ako rozširuje čoskoro tento fenomén, po celých spojených štátoch. Ten krásny nápis, podľa ich priezviska, ho strašne NADCHOL. Votrel sa im do života, a to len preto, aby sondoval priebeh vývoja a chod reštaurácie, ako funguje. Z toho načerpal veľa informácii, Oni dvaja blbci boli naivní idioti, ktorí sa správali, ako otvorená kniha, a On - Ray, toho pekne využil. Dalo by sa povedať, že boli poriadne dôverčiví, čo sa im, bohužiaľ nevyplatilo. O filiálkach nechceli sprvoti ani počuť, Ray ich následne presvedčil, po čase načisto prevzal celú štafetu, zbohatol na pozemkoch, mal k dispozícii radcov, a samotní bratia si vyšli na psí tridsiatok. Mali nápad, ktorý nedokázali využiť, a to bola ich veľká SMOLA, a práve energetický, dynamický, vtieravý Ray Kroc, toho maximálne využil. Kvalitne spracované životopisné RETRO, s čoraz lepším a populárnejším Michaelom Keatonom, ktorý je náramne spoľahlivý v úlohe financ majstra Kroca, výborný herecký výkon, nechýba mu odhodlanosť a odvaha. Konečne som si pozrel, jeden z tých lepších filmov, v úvode roku 2017, kde až tretí film za sebou v kinosále, stál za to ! ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

The Founder není primárně o zrodu společnosti McDonald, jak by se z názvu i popisku samotného mohlo zdát. Zrod firmy je zde prezentován jen jako jakýsi medailonek z vyprávění bratrů McDonaldových. Snímek totiž pojednává o muži jménem Ray Kroc, který vycítil příležitost k masivnímu zisku a držel se jí i přes hromady mrtvol a zničených přátelství. Film je v této rovině až příliš předvídatelný, přičemž nenabízí ani žádný "wow" moment, který by snímku přidal na atraktivitě a nějak ho odlišil od zbytku životopisných filmů. Takže ve výsledku dostaneme jenom průměrný film s fenomenálním Michaelem Keatonem o muži, který díky intrikám a nulovému svědomí přivedl řetězec McDonald i na ta nejodlehlejší místa naší planety. „You know what - contracts are like hearts, they are made to be broken.“ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)
  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)
  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama