Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (446)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Méně vždycky není více aneb pár čízů k dokonalosti chybí. U Zakladatele mi fakt bylo líto, že není delší a nevybombardoval téma "Mekáč, kapitalista a ti ostatní" o něco více a důkladněji. Každopádně obrovské plus patří tvůrcům za  vykreslení charakteru/situace, jelikož Kroc sice byl příkladně vytrvalá mašina na úspěch, ale taky byl z morálního hlediska dost velkej zmrd. V byznys džungli dravci trhají poslušné beránky a tady se realitu navzdory limonádovému ztvárnění nikdo nepokouší přebarvovat na růžovo. Spíš na žlutočerveno. Se dvěmi okurkami. A kouká se na to dobře. Nebýt přerod z relativní nevinnosti v kráčení přes mrtvoly poněkud překotný, skoro by se tenhle film mohl promítat při nauce o nepřikrášleném kapitalismu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mekáč zná každý, jeho úspěch je až fascinující, ale o zásadní postavě, rozšíření a "lumpárně" v jeho začátcích ví málokdo - a přesně o tom vypráví tenhle film. Stěžejním bylo obsazení hlavní role, což je tu nakonec i výhrou, tadáááá... magnetizující Michael Keaton. Ať byl reálný Kroc jakýkoli, jeho fiktivní verze má jiskru, šarm a světlý charisma, což nemění nic zásadního a funguje skvěle divácky, MK odehraje všechno na jedna; ctižádost, drive podnikání, vytrvalost na úkor všem překážkám, chamtivost i bezpáteřní chování. Jinak je to poměrně standardně, polopaticky odvyprávěná business story, jaká mi k spokojenosti bohatě stačila. Ideál doběhnout si pro cheese & milkshake a sledovat jak se dělal tenhle globální americký sen. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o nejzachlustanějších rychlo občerstveních, které v USA jsou. Kam jsem si (zhnusená) nedošla za svého x letého působení ani dámy, natož, abych tam něco vzala do úst. Díra do zadnice je čistší. Tam je to to poslední místo, kde by se člověk najedl, bavím se slovy o pěti státech. Jen v tomto našem blbákově se z mekáče dělá kultura za tisíc, kde dokonce některé poblázněné děti evidentně jednoduchých rodičů pořádají narozeninové párty (protože tohle je maminko nejvíc!!!) nebo se tam chodí na obědy v neděli. A to jsem masožravec-všežravec. Další kapitolou, proč mě tam asi těžko někdo potká, jsou vzpomínky na tři hyperaktivní přetrhdíla, kteří v čerstvě otevřeném krámku v Hornikově kdysi zapáleně myli tácky tak rychle a precizně, že se kosmickou rychlostí vyšvihli do pozice manažera a jeden z nich povýšil až do Prahy!!!!!! Úder na mozkovnu z takto závratné kariéry byl dech beroucí. Ty kecy v putyce, kam jsme s nimi už jen asi tak max. dvakrát zašli, ty byly nezapomenutelné. Říká se tomu "kvalitní úvodní školení". Sektářský výmaz HDD hadr. No a pak se člověk odebere do kolébky, že ano a udělá si obrázek sám. :) Mno, Keaton par excellence, zábavné, svižné, poučné. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"McDonald´s stojí na rodině, nikoli na komerci." Jsem pravidelný návštěvník McDonald's. Pravidelně, tedy přesněji dvakrát v roce, si zaskočím ke strejdovi Macovi na hranolky se zmrzlinou, což je mé druhé nejoblíbenější jídlo po čočkové polévce s punčákem. A jako erudovaného znalce tamějších poměrů mě bavilo sledovat vznik jídla do třiceti sekund. To byla geniální myšlenka, na které po právu zbohatl ten, který ji ukradl - synek českých emigrantů Ray Kroc. Ten pochopil, že nepodniká v občerstvení, ale v realitách a taky dospěl k přesvědčení, že smlouvy jsou od toho, aby se porušovaly. Hodní kluci zkrátka nezbohatnou, protože prachy jsou tu pro hovada typu Raye. Já se tímto omlouvám bratrům McDonaldovým za to, že jsem Rayovi ze začátku fandil, aby si od něj někdo koupil mixér. Přesto mě to celé dost bavilo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film tak obsažný, až sa vám z toho všetkého svinstva ( a to nemyslím to, čo dnes Mc ponúka ) zdvihne žalúdok. Keaton ako presvedčivý hajzel, ktorý sa neštíti ničoho, aby obzvláštnil svoje skryté komplexy. Čo je ale horšie, ľudia ako bol Kroc nám vládnu. A vládne aj tento svižný snímok, ktorý svojím podaním rozhodne nenudí. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)
  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)
  • Roli Raye Kroca původně nabídli Tomu Hanksovi. Ten však odmítl a role nakonec připadla Michaelu Keatonovi. Pravý opak se pak stal před natáčením snímku Philadelphia (1993), když hlavní roli tehdy odmítl Keaton a nakonec se jí chopil Hanks. (Larrysbride)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama