Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

swamp 

všechny recenze uživatele

Kudla, to si ze mě děláte legraci? Už dlouho nebylo potřeba satiry tak, jako teď! A vždy, když měla satira tu nejjednodušší podobu, měla i největší efekt, protože propojit jednoduché a přihlouplé metafory s politickou scénou je něco, co je českému národu blízké. Vždyť tady za nula peněz předvedli maximum, zpěvák Klus (nejsem jeho fanouškem) zahrál mnohem lépe než některé herecké "hvězdy" jeho věku. A ty vtipné hlody - na tom zkrátka stavěly vtipné komedie, za kterými brečíme, že se už netočí. Tohle je jiskra - sic pohádková, ale je. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší letošní česká pohádka. Výborný humor, příjemní herci (konečně někdo jiný než všechny ty Sabiny Laurinové apod.), milá hudba, hezké kostýmy a hlavně nadčasovost. ČT měla vsadit všechno na tuhle kartu, a ne na podivnou slátaninu jménem Micimutr. Těším se, až Tajemství staré bambitky uvidím znovu. Snad jen jedna výtka: co to proboha bylo s tou kudlou??? Bylo tohle nutný? ()

Reklama

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

Aby bylo vidět, že jsem vlastenec, zkoušel jsem dát aspoň hvězdičku za příspěvek k národně-politické geografii "z Bruntálu až do Ementálu". Marně, hvězdička ne a ne držet. Vydřidušských ministrů, jak se mi zdá, je v současných pohádkách víc než za celou éru káesčé. No prosím, dobová angažovanost, proč ne. Ale Bambitka „barvy shnilého banánu“ je aktuální víc, než zamýšlí, jsouc výpotkem dnešního stavu masmédii a zábavním průmyslem určované kulturnosti české veřejnosti, která tak konečně nalezla svou artikulaci i v tomto žánru. Něco tak zoufalého, že jsem si s dosud nepoznanou sympatií vzpomněl na ideologii v pohádkách z 50. let – tam to aspoň uměli podat. Ba zastesklo se mi i po Troškově Z pekla štěstí, protože to byl aspoň pořádný opruz. Tohle je jen marná snaha, hra se zpěvy. Jednodílná pohádková telenovela, v níž jedno wtf překrývá druhé. O tom, že lze současné české poměry zobrazit i zajímavě, svědčí Čert ví proč. Podobné téma (zlý zlodějský správce) je i v miniatuře Císař a tambor, kterou Bambitka v lecčems připomíná, ale ač i ona je poněkud slabé kafe, přece jen stála za vidění a dlí vysoko nad touto. Bambitka je úplně nový level. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Herdek, tohle je opravdu žhavý adept na trezorový film. Daň z komína historicky vzato není žádná novina, ač tedy koukám, že mnoho uživatelů při některých hodinách dějepisu chrnělo. Jo a taky daň z oken svého času existovala, přinejmenším v Anglii. U nás potom existovalo posudné (daň ze sudu, nápověda, mnoho domů mělo uděleno privilegium vařit pivo), taky se platila daň z hospodářských zvířat ve městech (slepici v setnici měl kde kdo, ostatně poplatek za psy je přímý potomek). Dost daňového exkurzu. Politická satira jak víno v pohádkovém hávu. Neschopný, či k vládě neochotný panovnický pár, následník ňouma vychovávaný naštěstí spíš rozumným kuchařem než nerozumnými rodiči a dva skuteční vládci, co si pořídili tématicky truhlu na to, co si nakradli, aby jim někdo neukradl to, co už ukradli sami. Chci věřit tomu, že jsme tuhle pohádku letos viděli poprvé a naposledy, protože za rok už nebude aktuální. To by, kudla, byl vánoční dárek. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená televizní pohádka, na kterou se vždycky milerád znovu podívám, protože má příběh, jenž nastavuje zrcadlo skutečnému světu, protože jí nechybí patřičný nadhled, dobře mířený vtip a místy dokonce ani lehký romantický nádech, protože oplývá zajímavými a také výborně obsazenými postavami a protože obsahuje i pár pěkných písniček, ať už jsou v podání hrnčíře, moc hezké zrzečky, královských (z)rádců nebo nesmělého prince. A taky je tu ta bambitka v barvě trochu shnilého banánu, samozřejmě. 75 % ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • Anička (Kamila Janovičová) nejprve sekyrou porazí strom, aby zabránila jízdě královským rádcům s jejich vozem na peníze, ale v další scéně ona sama s tímto vozem pokračuje v jízdě cestou, která by měla být zahrazena stromem. (Izabela)

Reklama

Reklama