Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně film s krajně nesympatickým obsazením, dokonale předvídatelným dějem, a stupidním názvem (silně pochybuji, že současné děti budou - bez vysvětlujícího kontextu - rozumět historismu "bambitka"). A když si k tomu ještě vezmu ta otravná pěvecká čísla, těžko se divit, že jsem to veskrze protrpěl. Dvojku nikdy! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tyhle Vánoce jsem viděl pár nových pohádek, ale musím říct, že tahle televizní se mi ze všech líbila nejvíce. A to ještě podotýkám, že se jedná o televizní pohádku, tudíž něco, co Česká televize v posledních několika letech prasila nejvíc, jak jen dovedla. Nicméně v téhle pohádce se objevila celá řada fajnových herců. Vetchý, Vladyka, Lábus nebo Sobota a korunu tomu dal Klus, který se mi jak po hudební, tak po herecké stránce líbí čím dál tím víc. A ti tomu dali tu správnou atmosféru, fajnový humor a příjemný příběh, který sice není originální, ale s oním humorem a perfektními narážkami na současný stav České republiky do kolečka pěkně zapadá. Na tuhle pohádku se určitě rád příští Vánoce podívám znovu. Myslím si, že bude ještě o něco aktuálnější, než je teď. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nevidím nic špatného na úniku tvůrců k modernismům či hovorovým výrazům, ono natočit v dnešní době pohádku, která by nepůsobila trapně, je kumšt. Protože Kluse známe z festivalů, klíďo píďo přivřeme oči nad velmi triviální zápletkou (čekal jsem, že královská dvojice se vydá na výlet s katalogem od Fischera, ale nekonalo se). Kamila Janovičová má mnohem víc prostoru než Tomáš Klus, který vyloženě nepotěšil, ale ani neselhal. Herecky to táhne především klidná postava kuchaře (Petr Štěpánek), písničky nejsou bůhvíjaký terno, ale poslouchat se to dá. Micimutr byla jen o něco lepší a nebýt povoleného hodnocení ještě před začátkem dnešní premiéry, mohla mít "bambitka" míň odpadů od debilních uživatelů. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka mě ani nějak extra nezaujala, ovšem ani nijak vyloženě nezklamala. Byla koukatelná, byla i občas vtipná a jako satira na současnou dobu i docela trefná, takže v mém případě převažuje spokojenost. Nejvtipnější částí příběhu asi bylo, za co všechno se dají vybírat daně (daň z komína, daň z trakaře, daň z otevřeného okna, daň ze zavřeného okna, daň z hlíny, daň za dýchání vzduchu, atd.), u toho jsem se i bavil, jenže pak jsem se lekl, aby to náhodou nenapadlo i naše pány poslance a za nějakou dobu aby to u nás nebyla krutá realita. Jinak to podějové stránce byla nemastná neslaná pohádka, která chvílemi nudila, ovšem ne natolik, aby mě to znechutilo, takže v nějakém tom průměru ta pohádka setrvala. Po herecké stránce to nebylo špatné, potěšil Tomáš Klus, který zahrál obstojně, potěšil i Ondřej Vetchý, který ať se objeví v jakékoliv roli, tak působí velice charizmaticky, a koneckonců potěšila i volba Jiřího Lábuse a Miroslava Vladyky do rolí záporáků, protože oba herci působili ve svých rolích absoluitně odporně a slizce, a o to předpokládám tvůrcům šlo. Celkově pohádku vnímám jako průměrnou a proto uděluji tři hvězdičky. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Z českých pohádek, které poslední dobou nestojí za nic, patří rozhodně k těm lepším. Je to vtipné, je to milé a jsou tam super songy + hlas Tomáše Kluse :) Jiří Lábus a Miroslav Vladyka byli jednoznačně to nejlepší na celém filmu, to oni umí.. Občas tam sice byly věci opravdu hodně nelogické, až to bilo do očí.. Ale dalo se to přežít :) (Shlédnout můžete zde.) ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)
  • Anička (Kamila Janovičová) nejprve sekyrou porazí strom, aby zabránila jízdě královským rádcům s jejich vozem na peníze, ale v další scéně ona sama s tímto vozem pokračuje v jízdě cestou, která by měla být zahrazena stromem. (Izabela)

Reklama

Reklama