Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená televizní pohádka, na kterou se vždycky milerád znovu podívám, protože má příběh, jenž nastavuje zrcadlo skutečnému světu, protože jí nechybí patřičný nadhled, dobře mířený vtip a místy dokonce ani lehký romantický nádech, protože oplývá zajímavými a také výborně obsazenými postavami a protože obsahuje i pár pěkných písniček, ať už jsou v podání hrnčíře, moc hezké zrzečky, královských (z)rádců nebo nesmělého prince. A taky je tu ta bambitka v barvě trochu shnilého banánu, samozřejmě. 75 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Míru Bosáka: „Ono to půjde a né že né!“ Spousta uživatelů má evidentně pohádkami posledních dvou dekád poněkud zkudlený vkus a už těžko dokážou rozpoznat, když se objeví nějaká nepodbízivá a hlavně vtipná. Televizní kašírování lze odpustit a za úchvatný part ne zrovna 2x heterosexuálního vymahače daní Lábuse a tu alegorii na současnou daňovou politiku přihazuji jednu nekritickou hvězdu navrch. Je jen škoda, že naši na systému parazitující šibalové z vyšších kruhů taky neskončí v oranžových vestách, ale holt, mi v pohádce nežijeme.. A mimochodem, až se devadesátiletý a stále sexuálně aktivní Enšpígl rozhodne pro sepsání memoárů, nechť si vzpomene na titul Macharáčkova filmu a bude už vědět, jak je pojmenovat.. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tyhle Vánoce jsem viděl pár nových pohádek, ale musím říct, že tahle televizní se mi ze všech líbila nejvíce. A to ještě podotýkám, že se jedná o televizní pohádku, tudíž něco, co Česká televize v posledních několika letech prasila nejvíc, jak jen dovedla. Nicméně v téhle pohádce se objevila celá řada fajnových herců. Vetchý, Vladyka, Lábus nebo Sobota a korunu tomu dal Klus, který se mi jak po hudební, tak po herecké stránce líbí čím dál tím víc. A ti tomu dali tu správnou atmosféru, fajnový humor a příjemný příběh, který sice není originální, ale s oním humorem a perfektními narážkami na současný stav České republiky do kolečka pěkně zapadá. Na tuhle pohádku se určitě rád příští Vánoce podívám znovu. Myslím si, že bude ještě o něco aktuálnější, než je teď. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Takhle - připadlo mi, že jde o pohádku pro dospělé, kteří ocenění narážky na dnešní dobu a politickou situaci. Ale pro děti to právě z tohoto důvodu moc není a četné dotazy, co je úřad, vláda... Stále častěji mi v pohádkách chybí klasický motiv statečného prince a tato pohádka to pěkně potvrzuje. Chápu, že se doba změnla, ženské vedou firmy, jsou v politických stranách a kdesi cosi. Ale aby princ byl vykreslen jako trouba, který chodí do kuchyně olizovat vařečku s povidly, zatímco se jeho království hroutí, pro to moc pochopení nemám. Tomu odpovídá i ženský protipól - srdnatá ženská, která pro ránu nejde daleko. Za pár let bude princ čekat, až přijede do temné sluje princezna na koni, aby právě nabroušeným mečem usekla dvanáctihlavému drakovi hlavy a osvobodila jej z jeho spárů. Fakt to chceme dotáhnout až sem? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že pod námětem k této pohádce jsou podepsáni tři lidé. Přitom je to jen další kombinace mnohokrát použitých motivů. A kombinace nijak nápaditá. Zaujme jen aktuální paralela s naší vládou a ekonomickými reformami. Také je zvláštní, že filmaři každou chvíli přijdou s mladou kráskou, ale na osmnáctiletého mladíka si tu hraje Tomáš Klus. Veskrze průměrná televizní pohádka, ale přidávám jednu hvězdičku za otevřenou výzvu k rebelii. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Anička (Kamila Janovičová) nejprve sekyrou porazí strom, aby zabránila jízdě královským rádcům s jejich vozem na peníze, ale v další scéně ona sama s tímto vozem pokračuje v jízdě cestou, která by měla být zahrazena stromem. (Izabela)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)

Reklama

Reklama