Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hemingwayovu knihu jsem dosud neměl tu možnost si přečíst, ale pokud je i zde dodrženo obvyklé pravidlo, že film na knižní motivy většinou nedosahuje ani zdaleka kvalit své předlohy, tak ona kniha musí být naprosto famózní. Fuj to je ale dlouhá věta. :) Každopádně je tenhle film opravdu skvělý a Spencer Tracy je nezapomenutelný. Nikdo jiný už ve stejné roli nebude tak "stařecký" jako on. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU SHOULD'VE BROUGHT MANY THINGS, BUT DID NOT. NOW IS NO TIME TO THINK OF WHAT YOU DO NOT HAVE. THINK WHAT YOU CAN DO WITH WHAT YOU HAVE!! Teda, když ten gigantickej mečoun vyskakoval nad hladinou, tak z toho šla hrůza a strach. Spencer si vedl skvěle, ale film je prostě moc přímej a stává se chvilkami zdlouhaví s pocitem vkrádající se nudy. Za to samo sebou Spencer nemůže, to ten příběh pana Hemingwaye, který ho určitě psal na ubrousek v nějakým tom zapadlým baru, po desátém panáku rumu. ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a film jsem shlédl jen kvůli čtenářskému deníku. Verdikt? Hodina a půl filmového materiálu, který vám defacto nic nedá. Starý muž povídající 3/4 filmu s mořem či rybou opravdu není můj šálek kávy. Spencer Tray se sice snažil, oč to jde, ale například chlapec mě neskutečně iritoval... Stařec a moře není žádný zázrak, ale i přesto dokáže svým způsobem celkem zaujmout... ()

902 10 

všechny recenze uživatele

napinavy duel spencer tracy vs. agilni a dobre rostly mecoun (hadejte, kdo vyhraje. muzete 4x), pozdeji se modifikujici na spencer tracy + zesnuly mecoun (ops ted sem to prokec) vs. zraloci. napinavy battle odehravajici se v atraktivnim prostredi skladu igelitu. pro fanousky ernesta hemingwaye povinnost, pro ostatni prijemna hodinka a pul. tedy za predpokladu, ze nemate nic jineho na praci. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Režijně bez nápadu. To, že nějakého strace táhne nějaká ryba je ta méně zajímavá část Hemingwayovy předlohy. Docela vyšel kontrapunkt studia a reálů (coby skutečný svět a fantazie, ve které žije Santiago), ale také jsem nepobral, že by se s ním nějak cíleně pracovalo, takže je to spíš předpokládám kouzlo nechtěného. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)
  • Ako poradca pri natáčaní bol angažovaný český hudobný skladateľ, fotograf, moreplavec a dobrodruh Eduard Ingriš, ktorý z Česko-Slovenska odišiel roku 1947. Najprv žil v Peru, neskôr v Spojených štátoch amerických. (Šuplík)
  • Ernest Hemingway byl po zhlédnutí filmu nespokojen a prohlásil, že Spencer Tracy vypadal více jako bohatý starý herec, než jako prostý rybář z Kuby. (D3VIL)

Reklama

Reklama