Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (331)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuju akční kriminálku. Životu nebezpečný prostředí - JAR. Gangy a fet - s nádechem konspirace ve vztahu k danému prostředí. Fízlové - burátnej Whitaker a (ne)uvěřitelně wasted Legolas, ze kterýho táhne lacinej burbon a kterýmu dávám tu pátou hvězdu. Brutální mordy a gore. To celé jest sic trochen vykonstruované, ale sere pes, líbilo se mi to dvakrát víc než naprostá většina akčních hovadin. Doporučuju. 90% v rámci sorty, obecně čtyřhvězdí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Námět i scénář vlastně jen recyklují mnohokrát použité vzorce, které nepřekvapí, navíc vyústění je očekávatelné a při závěrečné scéně účtování s padouchy diváka napadne, že Whitaker si vzpomněl na účinkování Orlanda Blooma v Hobitovi a stejně jako Legolas nelítostně kosil skřety, jeho detektiv nastolí pocit zadostiučinění při potírání zla. Mimochodem, s postavou zahranou Orlandem Bloomem mám problém. Jeho neukázněný policista, ochlasta a děvkař mi není právě sympatický, což by nemuselo být na škodu, kdyby ovšem scénárista a režisér neusilovali o pravý opak a nesnažili se ho vymodelovat jako sympatického rošťáka. Od běžné žánrové produkce, kterou důvěrně známe především z americké výroby, se Zulu liší zasazením do exotického prostředí Jihoafrické republiky a především syrovým zobrazením brutálního násilí. Za sebe musím bohužel přiznat, že ani přítomnost mého oblíbeného Foresta Whitakera to na víc než 3 hvězdičky a 60 % celkového dojmu nevytáhne. Za realistické drama bohužel Zulu považovat nemůžu, na to se až příliš topí v žánrových klišé. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Foresta jsem měla vždycky ráda a Orlando tady byl výborný. Na mojí letoru bych byla umírněnější v těch vyhrocených scénách, ale jinak jsem se vůbec nenudila. Je to stejně zajímavé, že i takovým lumpům jako je Brian, který jím bezesporu v soukromém životě byl, ve finále všichni fandíme a nedejcháme v momentech, kdy mu jde o život. Byla to zkrátka krimoška se vším všudy a rozhodně ho do průměru nehodím. Po herecké stránce a co se atmosféry týká, si to čtyřku zcela jistě zaslouží. Faktem je, že Francie mě tímto celkem drsným počinem překvapila. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jižní Afrika (sic ve francouzské produkci) je druhá skandinávie, alespoň co se týče syrovosti detektivek. Podmanivé, silné a překvapivě herecky zdařilé (Bloom v roli téměř noirovského detektiva). Samotná detektivka je navíc ozvláštněna pro nás exotickým prostředím a historií, která čerpá pozůstatků apartheidu. Hodně slušné 4*. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělá kriminálka s neokoukaným obasením. Orlando mě velmi mile překvapil, protože jsem ho dlouho nikde neviděl a tady si alkoholem zmítaného federála davá s naprostým přehledem. Forest potom dává svůj standard, který mě baví. Neznámý režisér taky nevyvolává jistou kavlitu, ale chytlavé téma Jihoafrické republiky s napínavým vývojem, který umí překvapit a diváka pěkně podusit, se mu velmi zadařilo zpracovat. Velmi dobré, skoro na plný počet. 4,5*. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Při závěrečné přestřelce nabíjí Ali Sokhela (Forest Whitaker) do své brokovnice prázdné nábojnice, u kterých je vidět, že jsou na konci otevřené. (JohnSmith)
  • Natáčení začalo koncem září 2012 v Kapském Městě v Jižní Africe. (bianci)
  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)

Reklama

Reklama