Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Summit G8 se blíží ke konci. Ve škole Armando Diaze v Janově v Itálii, která byla ustanovena jako společenské fórum pro novináře, se dobře baví spousta mladých lidí – navzdory násilným střetům s policií, které se objevovaly předešlého dne. Tak jako v předchozích letech v jiných zemích narazily i zde protesty proti globalizaci na policejní těžkooděnce. Nic však dosud nevarovalo tyto „dočasné obyvatele“ školy Diaz před tím, co přijde. Krátce po půlnoci vtrhla do školy policie a brutálně napadla ty, kteří zde přenocovávali. Po dvou hodinách útoků skončila téměř většina z nich v nemocnici a později byla vzata do vazby. Aby policie omluvila své činy, umístila do školy několik výbušnin. Na konci summitu G8 jeden ze zatčených zemřel. Vyprávěno z různých úhlů pohledu, kamera popisuje události onoho dne, posouvá se blíže k oběma skupinám – pachatelů a „cílů“ – dokud není celá krvavá pravda vyjevena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (77)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tendenčné, nudné, zaslúžili? Vám niektorým asi prepína v mozgu, by budete bezcitní ľudia, kapitalisti do morku kostí a zaťatí ako boli komunisti. Keby toto urobili komunisti, tak by tu všetci vyskakovali, aké to bolo zlé, no keď to spravia kapitalisti, tak sa to k nám ani nedostane a musím vzhliadnuť film, aby som sa o takej zločinnosti, ktorá sa blíži priam Katyňi a Osvienčimu, no z 21. storočia, dozvedel. Bolo to podľa skutočného príbehu, takže niektorí by ste sa mohli hanbiť ako svojimi hlúposťami držíte tento systém. Nebolo to síce akoby profesionálne, no tiež to nemalo rozpočet známych hollywoodskych filmov. Malo to zaujímavú formu, kde je vidieť, že režisér, kameramani, herci, či iné osadenstvo nezaháľali. Problém sú možno niektoré zdĺhavé dialógy, ktoré odpútavajú od možného lepšieho spracovania. Viem oceniť aj filmy z druhej strany, najmä z Brazílie, či JAR ako sú Tsotsi, Tropa de Elite, no toto je súčasná Európa, súčasný globalizmus, elitárstvo a onálepkovávanie ľudí na komunistov, anarchistov, teroristov, iba keď nesúhlasia so systémom. Strčte si niekam vašu propagandu a vaše televízne výplachy mozgov, my sme niečo také na Slovensku zažili v menších mierach nedávno a tak polícii v tomto systéme, ktorý tu vládne neverím. Ľudia majú právo protestovať, no ich slobody sú im brané a napríklad v Európe je každý odporca hlavného prúdu euroskeptik, problémový a nevhodný človek, ktorého hneď onálepkujú a snažia sa zdiskreditovať samotne alebo spolu s inými. Už len kvôli svojim deťom a kvôli ďalším generáciám sa treba zobudiť. Inak by ste vraveli, keby tam bolo vaše dieťa, vaše dieťa by zabili, ľudia sú skrátka často hyeny. Tu sa tentokrát predviedli románske národy, hanba a tvorcom za odvahu veľké plus. Takýchto filmov to chce viac. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek se zdá trochu prvoplánový v tom, jak diváka vykrádá, na druhou stranu se snaží - a myslím, že i celkem věrně - zachytit, jak to dopadne, když lidem dáte moc a řeknete jim, že můžou dělat, co chtějí. Dopadne to tak, že ji zneužijí, stejně jako za to nedostanou trest. Film není skvělý, ale připomenutí toho, že se něco podobného může dít, mi přijde důležité. ()

Reklama

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Jak já ty jednostranné snímky nemám ráda! Extrémně zlí, zákeřní a sadističtí policisté proti abnormálně klidným, tichým mírotvůrcům na straně druhé. Ze snímku čiší touha manipulovat s divákem, donutit ho možná i dávit a hlavně soucítit s ... no s kým vlastně? S demonstranty, kteří vlastně nebyli demonstranty, protože podle Vicariho byli novináři. Úsměvné. Z principu bych byla na straně demonstrujících proti G8. Ale po téhle tupé filmové manipulaci svůj postoj zřejmě přehodnotím. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně film, který mě dokázal posadit na zadek a musím se přiznat, že na některé scény jsem se nemohl ani dívat. Souhlasím s tím, že je tento film pojat především z pohledu demonstrujících a novinářů a je namířen proti zásahu bezpečnostních složek, ale i když zde někteří dávají odpady za to, že by demonstranté zasloužili přes držku, tak s tím rozhodně souhlasit nemohu. Ano mohli si vybrat jinou formu protestu než pouze ničení majetku, jenže takových je jen pár a nevidím důvod proč by mělo být ubližováno nepřiměřeným násilím i jiným lidem. Netvrdím, že výpovědní hodnota filmu Diaz: Neuklízej tu krev je naprosto průkazná. Jen je škoda že tato událost ve světle 11. září poněkud zanikla a tuzemská média o ní neprojevovala až takový zájem. Závěrem bych k filmu řekl, že je perfektně natočený a zároveň doplněn skvělým hudebním podkresem. Spolu se silným příběhem rozhodně nezapomenutelný film. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

rozum zůstává stát a ruka se svírá v pěst nad tím, že je tohle možné i v dnešním civilizovaném světě.. asi tak první třetina je díky skákání děje z místa na místo hodně nepřehledná, ale od momentu zásahu už vlastně není moc co vytknout, protože tvůrcům se tenhle "italskej průser" povedlo zfilmovat hodně věrohodně a hlavně apoliticky - film se nesoustředí na summit G8, důvody demonstrací ani nic podobného, nýbrž na samotnou (místy až fanatismem zavánějící) policejní brutalitu, o jejíž zachycení zde šlo především.. je to šokující, znepokojující a bohužel podle skutečné události.. P.S.: pokud jste po zhlédnutí A.C.A.B.: All Cops Are Bastards sympatizovali s italskými těžkooděnci, Diaz vám tohle přesvědčení minimálně hodně nahlodá.. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (6)

  • „Čo som počul a čítal, bolo horšie ako to, čo som ukázal vo filme. Viac ukázať nebolo možné, ak som teda nechcel nakrútiť horor s márovačkou,“ povedal režisér Daniele Vicari. (Sufferer)
  • Vo filme je len jeden policajt, ktorý aspoň jednej demonštrantke stihol povedať „je mi to ľúto“. (Sufferer)
  • Producenti dosiahli, aby sa film premietal aj v Európskom parlamente. (Sufferer)

Reklama

Reklama