Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Ricky Gervais si sám pro sebe připravil roli v milém komediálním dramatu z anglického domova důchodců, kde jako věrný ošetřovatel vidí v každém jen to dobré. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (99)

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Pilot: Najnovšiemu projektu Rickyho Gervaisa sa dostalo najviac kritky ešte pred premiérou a to aj od jeho vlastných fanúšikov. Podľa trailerov sa totiž zdalo, že si kontroverzný Ricky bude uťahovať z postihnutých ľudí. Nestalo sa tak. Áno, Ricky síce hrá postavičku, ktorej sa bystrosti veľa nedostalo, no štýl, akým sa Derek uberá, nemá s uťahovaním si, či výsmechom nič spoločné. Ide o príbeh starobinca, kam chodia ľudia už len zomrieť a príbeh obyčajných ľudí, ľudí z najnižšej vrstvy, prostých ľudí, ľudí, ktorí sa ako jediní o týchto starčekov a starenky starajú. Toto miesto je ich svetom, ich domovom. Je v ňom miesto pre drámu, aj pre vtip, no nikdy nie pre cynizmus. Na tomto mieste je jednoducho najdôležitejšia "dobrota" (kindness) a každý náznak cynizmu, ktorý sa ukáže, dostane spravodlivo ranu do hlavy (čo je osviežujúce po Gervaisových The Extras a Life Is Too Short, ktoré zobrazovali uponáhľaný svet, kde sa každý hrnie hlava nehlava za slávou a úspechom). Z obsadenia sú dôležité najmä tri postavy. Kerry Godliman, ktorá je vo svojej roli Hannah, ktorá má ústav na starosti, minimálne tak sympatická, ako Dawn z The Office. Karl Pilkington (známy z An Idiot Abroad, alebo The Ricky Gervais Show), ktorý bol pre mňa najväčším prekvapením. Pre Karla totiž išlo v tomto prípade o herecký debut a vzhľadom k tomu, aký je Karlov "temperament", je až neskutočné, ako je jeho herectvo prirodzené. A nakoniec tu máme Rickyho. S ním jediným mám problém. Akokoľvek sa snažím, nedokážem mu postavu Dereka úplne uveriť. Aj keď ma dokázal v niektorých scénach strhnúť (ako na konci), sú tu momenty, kedy jednoducho nevidím Dereka, ale Rickyho, ktorý sa len veľmi snaží spomaleného dobráka hrať. Ale verím, že sa časom so svojou postavou zžije. Uvidíme, čo prinesú ďalšie diely. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Povím vám, proč tu jsem. Protože jsem jako spermie vyhrál závod k vajíčku. Proto tu jsem, o tom život je, takto to funguje. Jako spermie jsem vyhrál závod k vajíčku. A to byla poslední věc, kterou jsem vyhrál.“ Dereka doporučuju spíše těm, kteří už mají s Rickym nějakou tu seriálovou zkušenost (=jsou zvyklí na jeho humor), avšak i ti asi budou trochu zaskočeni. Derek je tragikomedií, avšak dost zvláštní. Gervais to risknul a divákům nachystal odvážný mix dojemných, vážných, a na druhé straně humorných a satirických scén, a to tak, že se téměř pořád pohybuje na tenké hranici (za níž číhá citové vydírání, přílišný sentiment a vulgární humor), a přitom ji (alespoň po většinou) nepřekračuje. Navíc si ke svému „doku-stylu“ (a pohledům do kamery) troufl přidat ještě jednu přísadu. Ricky zde moralizuje, resp. dává důraz na ty správné hodnoty (pozor, bez uvozovek!), avšak dělá to tak, že mu to (i když jistě ne každý) divák bere, a to kvůli specifickému prostředí, a z něho vyplývajícím postavám. Tady je na místě zmínit především titulního Dereka (Ricky byl v jeho roli neuvěřitelný!), cynického Dougieho a pak problematického Keva, někdy hodně vtipného (zničující přirovnání typu „Jako bezsrstý zívající krtek.“), jindy skoro vůbec. A právě poslední jmenovaný (a jeho zpověď) naznačí budoucí směr seriálu. Druhá řada totiž pokračuje výrazným trendem „zvážňování“ (což jistě leckoho odradí), ovšem člověk, který se „správně“ naladil už dřív (a nedělají mu tak problém scény podbarvené dojemnou hudbou), si ji může v klidu užít, navíc její závěr je dost dobře zvládnutý, což platí také o asi nejlepším Rickyho bonusovém dílu. Objektivně seriál na 5* nemá, ale za tu v pravdě průkopnickou odvahu poslední hvězdu přidám. „Ale i mimo školu se můžeš hodně naučit. Nikdy nejsi stará na to, aby ses něco naučila. Čteš?“ – „Ano.“ – „A co čteš?“ – „Twitter.“ ()

Reklama

KR4T4S 

všechny recenze uživatele

Pilot: Na pilot je to tak akorát, mě to rozhodně dost navnadilo a dalším dílům bych se nebránil. Překvapivě dost srandovní (takovým tím černým nebo až lehce zvráceným způsobem) a vtipné hlavně na začátku (Karl by nemusel nic říkat a chechtal bych se stejně i když by měl jen tu "paruku"), co mi snad jediné vadilo, byla ta ukrutně dlouhá zármutková sekvence. To bylo moc, chtělo to zkrátit, dívat se snad 3minuty herecky průměrně ztvárněné postavě autisty/postiženého (u mě totiž převládá pocit, že sleduju nikoliv Dereka, ale Rickyho - a on není nijak extra herec, nejvíc vidím Rickyho při akci s Karlovým Douglasem) do tváře, jak pláče, je prostě příliš. Zatím 60% ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Po první sérii naprostá spokojenost. Na to, na jak úzkém časovém úseku Derek pracuje (všechny díly dohromady vydají za jeden kratší celovečerní film), nabízí seriál neuvěřitelné množství humoru, emocí a veskrze zajímavých postav, které vám mohou být sympatické i protivné, ale v posledním, šestém díle vás stejně odzbrojí. Právě poslední epizoda je totiž dokonalým katalyzátorem předchozího chování a jednání postav a stává se tak jedním z nejemociálnějších seriálových finále, kterého jsem kdy byl svědkem. Kdo by to byl do Rickyho řekl. 1. série - 90%. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Hurá, konečne! Hlavný hrdina je síce tak trochu zhmotnenou predstavou Quasimoda, ale typ jednoduchého detsky naivného dobráka mi absolútne vyhovuje.Vlastne tu nie je nikto nezaujímavý a je radosť sledovať zdanlivo nezáživný dej, ktorý však baví i dojíma a je plný ľudskosti. Začínam veriť, že RG nie je len exhibicionista, ktorému nič nie je sväté, a ak ma aj balamutí, robí to dobre. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Karl Pilkington natočil všechny své scény za 12 dnů. (MeanWhile)

Reklama

Reklama