Carlos SaldanhaKamera:
Renato FalcãoHudba:
John PowellHrají:
Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Jamie Foxx, Leslie Mann, Rodrigo Santoro, Jake T. Austin, George Lopez, Will. I. Am, Jemaine Clement (více)VOD (4)
Vzácní modří papoušci Blu a Perla žijí v brazilském Riu poklidným městským domáckým životem. S nimi tam postupně vyrůstají i jejich tři děti. Nejmladší Raubíř je věrný svému jménu a touží po dobrodružství a to hlavně tehdy, pokud se při něm dá i něco tak trochu zničit. Dalším je Bia, který se tak trochu potatil, díky čemuž všemu rozumí a všechno zná, co nezná, to si rychle nastuduje. Nejstarší z dětí je Karla, která si myslí, že už dospěla do věku, kdy se má pomalu vymanit zpod ochranných křídel rodičů a začít vyjadřovat svou osobnost – třeba pomocí hudby. Když Perla rozhodne, že se všichni musí naučit žít jako opravdoví ptáci, je už jen krůček k zásadnímu rozhodnutí – vyrazit na rodinný výlet do amazonské džungle. Blu si sice od svých přátel vyslechne spoustu důvodů, proč nemá nikam jezdit a jaká nebezpečí tam na ně čekají. Ale nakonec se zařídí podle tukana Rafaela a jeho rady, že šťastná manželka znamená šťastný život. A tak se ocitnou v amazonské džungli, kde se trochu nečekaně setkají se svými příbuznými a tím skončí i jejich přesvědčení, že jsou posledními modrými papoušky na světě. Blu se navíc v džungli necítí zrovna moc jistě. Jednak zde musí nečekaně čelit svému nejobávanějšímu protivníkovi – tchánovi – a zároveň se vyhnout ďábelským plánům na odplatu, kterou pro něj zosnoval padoušský a mstivý kakadu Nigel. (CinemArt)
Utahanější a otravnější než první díl. Příliš zpívání, příliš klišé, příliš málo nápadů... A navíc vykrádání Fotr je lotr (což jsem tedy nečekal, ale to neznamená, že jde o překvapení v dobrém slova smyslu). Kvůli hlasu Jesseho Eisenberga byl pro mě film navíc sledovatelný jen v českém dabingu, kdy se hlavní hrdina dal jakžtakž vydržet. Samozřejmě animace krásná, choreografie "tanečních" scén opět povedená a jedna nová postava bezchybná (mravenečník!). Jenže to bylo málo. ()
Výjimky občas potvrzují pravidlo a i v tomhle případě se to potvrdilo. Dvojka předčila jedničku jak nádhernou vizuální stránkou, častými vtipnými momenty tak i akcí. Už v kině jsem si řekla, že si tenhle kousek pětihvězdu zaslouží a když jsem se ptala potomka jak se mu to líbilo a kolik bodů by mu od jedničky do pětky dal, tak jen jednoznačně potvrdil má slova. Jako každý animák, tak i Rio 2 byl kromě zábavy i krapet výchovný, což se dá pochopit. Znázorněné prostředí Amazonie bylo perfektní, super rychlé želvy, spousta dalších tvorů a ptáků, kteří všichni dohromady tvořily velmi zábavný mix barev a srandy. Ale abych jen nechválila. Bylo tam na můj vkus moc písniček. U jedovaté, růžové žáby si kupříkladu tvůrci mohli odpustit operní žalozpěvy nad marnou láskou ke kakadu, u nichž jsem se netrpělivě vrtěla v sedačce a říkala jsem si "ať už konečně dokváká!". Ne všechny písničky ale byly takové, zazněly i originální s chytlavým hudebním námětem. Takže za sebe, doporučuji! ()
║Rozpočet $103miliónov║Tržby USA $131,538,435║Tržby Celosvetovo $500,101,972▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $25,423,550║ Tržby za predaj DVD v USA $32,558,466║ dosť odbitá záležitosť, čo sa týka banálnej tuctovosti príbehu, ktorý ma v danej oklieštenej príbehovej šablónke otravoval až uspával, graficky pekné a taktiež Slovenský dabing opäť dosahuje patričnej kvality ale dojem z povrchného príbehu a suchých gagov(zasmial som asi tak 3x čo je sakramentsky málo u mňa) dojem nenapraví, pre mňa až nečakaná zbytočnosť a podľa ukážok pred týmto počinom nebude osamotená /videl v kine: 40%/ ()
|| Scenár: Don Rhymer, Carlos Kotkin, Jenny Bicks, Yoni Brenner | Hudba: John Powell | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Blue Sky Studios, 20th Century Fox Animation | Rozpočet: 103 miliónov $ | Tržby: 493,196,122 $ || Abstrakt jedničky. Klasické prísady vo forme pridaných rodičov a alfasamca vykreslujú schemtaický príbeh, ktorý je "oživený" talentovými súťažami v džungli, ktoré sú síce nápadité, ale i otravné zároveň. Spievané pesníčky sú slabšie než v prvom diely, stali sa príliž popvými odrhovačkami. Je to škoda, ale ako u pokračovaniach býva zvykom, je Rio 2 neprekvapivou rutinou. 50% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()
Nevtipný animák je asi to nejhorší. Kvalitní animace je dnes už v podstatě standard (u vysokorozpočtových filmů to platí dvojnásob) - takže tu nepočítám. Příběh je obvykle snadno pochopitelný a rozkódovatelný, s postavami se divák dokáže ztotožnit nebo mu alespoň zásadně nevadí. Rio 2 obojí má (zato ty dvě hvězdy), i když příběh je snad až příliš prostý. Bohužel filmu chybí humor, jakýkoli alespoň trochu promyšlený. Ten, co film produkuje, je pouze infantilní, prvoplánový a divák se solidně přepálenou stopáží (o 10-15 minut) probíjí jako lovec mačetou skrz džungli. Po konci nezbývá nic, co by si člověk dokázal zapamatovat, snad jen fyzickou bolest ze sledování... ()
Photo © Twentieth Century Fox

- Ide o jediný sequel filmu štúdia Blue Sky Studios mimo franšízy Doba ľadová pred zrušením spoločnosti 10. apríla 2021. (patrik1177)
- V raných fázach scenára sa uvažovalo o tom, že Fernando, sirota bez domova z predchádzajúceho filmu, bude adoptívny syn Lindy a Tulia a bude ich sprevádzať na ich ceste džungľou. Nakoniec bola jeho rola skrátená len na malé cameo na začiatku filmu, kde vidíme, že od prvého filmu o nejaký čas zostarol. (patrik1177)
- Na talentovej súťaži komáre predvádzajú krátky úryvok z diela Wolfganga Amadea Mozarta "Rondo Alla Turca". (patrik1177)