Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před sto lety byly ďáblovy oddíly, které chtěly zničit svět, donuceny k ústupu do záhrobí. Dnes opět přišel jejich čas. Chtějí zaplavit svět svou temnou silou. Neočekávaně jsou však zastaveny. Komu se to podařilo? Záhrobnímu komandu! Komandu amerických dětí, které se spojí a dětskou bezelstností neohroženě bojují proti teroru krutých monster. Dobrodružný film pro děti a mládež je nejen napínavý, ale také veselý. Setkáte se tu s řadou legendárních filmových příšer, například Draculou, Frankensteinem, Vlkodlakem, Mumií, Netvorem z Černé laguny a dalšími. O kvalitě speciálních efektů není třeba se příliš rozepisovat. Stačí připomenout jména dvou mužů, kteří se na nich podíleli: Richard Edlund a Stan Winston. Tím je řečeno vše. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

tron 

všechny recenze uživatele

„A vy jse kdo?“ – „My jsme záhrobní komando.“ Keď Shane Black začal natáčať Predátora: Evolúciu, na spoluprácu si prizval kamaráta, zriedkavého režiséra a občasného scenáristu Franka Dekkera, s ktorým v roku 1987 spáchal Záhrobné komando z produkčnej dielne Roba Cohena a Petra Hyamsa. Predátor: Evolúcia bol nakoniec nielen prepadák, ale hlavne strašný film. Napriek tomu mi meno Frank Dekker behalo po rozume a v roku 2020 som sa rozhodol si Záhrobné komando pozrieť. Čo ma pozitívne prekvapilo, to sú jednak sympatickí herci (aj keď nechápem, čo najstaršieho z nich viedlo k tomu, aby sa sčuchol s bandou deciek, bolo mi to podozrivé) a jednak príjemná atmosféra amerických osemdesiatok. Záhrobné komando radíme do rangu podobných titulov Goonies, Bádatelia Joea Danteho, Night of the Creeps (tiež od Dekkera), Watchers, To, Gremlins alebo Strieborná guľka. Teda plnokrvná atmosféra odvážne, ale väčšinou funkčne kombinujúca rodinné dobrodružstvo s hororom (v ktorom občas drsne umierajú vedľajšie postavy), dej umiestnený na (zdanlivo) zaspaté predmestie, kde ulice na bicykloch a skejtoch brázdia skupiny detí a puberťákov, dospelí sú skôr anonymné postavy, ktoré sú večne v robote, a policajti nikdy ničomu neveria (a nakoniec aj tak vždy prídu neskoro). V tomto smere je Záhrobné komando skvelé a nemám voči nemu žiadne námietky. Bohužiaľ, Dekker ako zlo použil čosi tak strašne hlúpe, ako je tímovka slávnych príšer. Čiže nechýba nechcene smiešny Dracula, solídny vlkolak alebo trápna múmia. Ruka v ruke s týmto divným scenáristickým krokom kráčajú efekty, kostýmy a latexové masky, ktoré sú značne béčkarské. To ma zaskočilo, keďže na filme sa podieľal legendárny Stan Winston (predpokladám, že bol len jedným z viacerých a na výsledok nemal zásadný vplyv, inak by to vyzeralo inak). Palec hore za „pannu“ a za vytetované číslo z koncentračného tábora. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna v temné kobce je velmi působivá a slibná. Doprovází ji krásně zlověstná hudba, která už sama o sobě nevěstí nic dobrého. Nezůstalo pouze u planých slibů. Potom se totiž rozjela osmdesátková mňamka určená spíše dětským divákům. Z toho tedy vyplývá, že já jsem stále duší dítětem, protože jsem se příjemně bavila. ()

Reklama

destroy83 

všechny recenze uživatele

Kvalitní hororová komedie nejen pro dětského diváka, ve které tvůrce nechává ožívat klasická hororová monstra v čele s Draculou, kterému následně sekundují Frankenstein, Vlkodlak, Mumie i Netvor z Černé Laguny. Diváka do děje uvádí samotný Van Helsing, který se před sto lety pokouší definitivně odrovnat síly zla. Poté se už příběh přenáší do současnosti (zlatá 80-tá léta), kde se partička dětí dostává k Van Helsingovu deníku a rozhodne se pokračovat v boji proti zlu pod trefným názvem Záhrobní komando. Pokud netrpíte averzí na dětské hrdiny, budete se dozajista necelou hodinku a půl dobře bavit ve společnosti lehce humorného příběhu plného vynikajících efektů a masek. Jednotlivá monstra jsou ztvárněna vskutku výborně, herecké výkony jsou naprosto přirozené i u dětských hrdinů a některé hlášky opravdu nezapomenutelné. Hororovou atmosféru zde nezastupují pouze vyvedená monstra, ale i parádní interiéry osvícené svíčkami či exteriéry zalité v mlžném oparu. I když je příběh velmi předvídatelný a nadsázka někdy přerůstá tvůrcům přes hlavu, jedná se o velmi dobrou zábavu. Já se bavil na čtyři hvězdy. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Očekávání inteligentní dětské osmdesátkové zábavy (Spielberg, Columbus, Zemeckis) ve spojení se scénářem od Shanea Blacka vs. Tvrdá realita. Blackův podíl je z filmu cítit úvodní čtvrthodinku, jenomže pak se kadence hlášek zabrzdí. Film se navíc monstrům věnuje pouze okrajově, pozornost na sebe strhávají především dětští hrdinové. Potud v pořádku, je třeba se připravit na velké finále, představit postavy, poukázat na jejich individuální přínos jejich „gangu“ a nasměrovat jejich pozornost tam, kde je na záchranu světa před zlem dospělácký rozum krátký. Jenomže dětští hrdinové se výrazně neprojevují a víceméně se od sebe neliší (a charakterizovat postavu jako odstrkovaného tlusťocha nestačí, mohl by být třeba navíc – co já vím – zajímavý či zábavný) a jejich počínání není ani zábavné, ani napínavé. Finále jsem až na pár nekorektností odzíval, většina monster trestuhodně nevyužitá. Doporučuji raději Goonies či z poslední doby Monster House, mají živelné dětské postavy, příjemnou výpravu a onen potřebný feeling dětského dobrodružství s notnou dávkou nebezpečí. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Dětsky nádherně naivní a zábavně natočený horor převážně pro mladší publikum. Studio Stana Winstona se zde předvedlo ve velkém stylu - masky dobově nezaostávají a posouvají Záhrobní komando na zasloužený nadprůměr. Stejně tak povedené skloubení hororu a komedie. Se scénářem je to trošku horší - je plný klišé a předvídatelný pro hororem zkušeného diváka....pro děti však zcela postačující. Své cíle Monster Squad splňuje dokonale. 70% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Scéna, kdy Dracula (Duncan Regher) zvedne malou Phoebe za čelist a ona začne křičet, musela být sestříhána, jelikož se Phoebe příliš bála a nebyly proto použity ani Draculovy tesáky, ani červené kontaktní čočky. (Alfréda)
  • Po snímku Hrůzná noc 2 (1989) se jedná již o druhý snímek, ve kterém si Jon Gries zahrál vlkodlaka. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama