Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V hospodě u piva vypráví sousedům Turek, jak bojoval v turecké vojně. Odehrává se, jak je mladý zemanský synek Jiří do vojny naverbován, jaké má krásné brnění a jak se těší, že si vyslouží zlato a vyznamenání. Ve vojně jednou vítězí sultán, jednou kníže, voják uvízne v zajetí tureckého sultána, u něhož je ve službě i náš Turek. V sultánském paláci uvidí zajatec Jiří krásnou sultánovu dceru a zamiluje se do ní. Když sultán znovu táhne do války a zajatce tu nechá, aby se staral o zahradu, Jiří se sultánovou dcerou Mardžánou uprchne domů. Tam se mladí lidé vezmou a brzy mají děti. Rozzuřený sultán najde dceru v Zásadce, chce ji dát zavřít do věže a Jiřího zamordovat. Ale sultán má sen, v němž mu jeho sultánský otec radí, aby mladým lidem odpustil. Sultán to udělá, raduje se z vnoučat, v Čechách se mu líbí. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

otík 

všechny recenze uživatele

Totální černobílý, kulisový a vcelku vtipný archivní snímek plný písniček a nic moc děje. Jeden zemanský synek si to namíří přímo na turka a sultána, přičemž narazí na turka z Kerkonoš, dostane se k sultánově dceři, ta jej požádá o únos do Čech a sám sultán s českým turkem pak zamíří do Čech. No je to scénáristicky postavené na hlavu, ale dětem se tato pohádka líbit bude, protože se tam pořád něco děje, zpívá, hudba hraje a dokonce se i bojuje. Pohádkový průměr, ovšem archivní! ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Docela milá pohádková fraška z doby mého dětství. Rád se člověk podívá na ty staré dobré herce i v laciných kulisách, kdy televizní pohádky byly v začátcích, ale na druhé straně bez digitálních efektů a dalších moderních ohavností. Obávám se, že jedna z mála záslužných aktivit současné ČT je právě občasná těžba ze starých archivů dávno zapomenutých snímků k nimž patří i tento. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to vlastně pohádka, protože je to tak... absurdní. Ano, je to tak absurdní, že je to vlastně prča. Člověk se chvílemi až diví, protože v ostatních soudobých dílcích, o pohádkách vůbec nemluvě, by asi takové frky nenašel. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

To věřím, že by se Turkovi líbilo v Čechách. Hned po pohádce Pasáček Jirka následovala tato. A obě měly dost společného. Tak předně v obou byly veselé písničky a tudíž se obě líbily mé dceři. A u obou si tvůrci moc práce s kulisami nedali. A ani vizionářství se jim moc nepovedlo. Jak se totiž ukazuje, mohamedáni se tu sice cpou rádi, ale takhle smířliví nejsou. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hezká ústřední písnička si zasloužila dvacítku spolu s naprostou jednoduchostí. Se divím, že tam paní Jordánová nenechala jen třeba krabice od bot s nápisem dům, stan a tak podobně hihihi. Mně se pohádka líbila. ()

Reklama

Reklama