Reklama

Reklama

Nařčení

Trailer

Zaměstnankyně fast-foodové restaurace Becky je v práci a snaží se zvládnout další náročnou směnu, když tu zavolá muž, který se představí jako policista a chce mluvit s její manažerkou Sandrou. Podle něj Becky okradla jednoho zákazníka... Becky a Sandra nejsou zrovna kamarádky. Sandra je manažerka fast-foodové restaurace ve středních letech a teenagerka Becky je pokladní, která vážně potřebuje práci. Jednoho velice rušného dne (příliš mnoho hostů a příliš málo slaniny) zavolá policista, který obviní Becky, že ukradla zákazníkovi nějaké peníze z peněženky, což ona vehementně odmítá. Sandra, pod vlivem své manažerské zodpovědnosti, zadrží Becky v souladu s policistovým rozkazem. Rozjíždí se noční můra, kde se stírají hranice legality a rozumu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (93)

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Must-see. Je jasné, že tenhle film bude rozdělovat diváky na dva tábory stejně jako Srpski film nebo Martyrs. To kladné přijetí od amerických kritiků a diváků není náhodné. Oni svým postavám totiž rozumějí. Tvrdit, že by se to nikdy nemohlo stát, je zaslepené. My jsme nejvychcanější národ na světě, zatímco Američané jsou důvěřiví, poslušní a naprosto věří tomu, co dělají. To my nemáme šanci nikdy pochopit. Jedno krásné pořekadlo praví: "Podle sebe soudím tebe.". Že, grizly007? Compliance je výborný film. Řemeslně i herecky bravurní. Psycho teror ve stylu Telefonní budky situovaný do fiktivního amerického fast foodu. Znepokojivý a perverzní. Nenechte si to ujít a jděte do toho s čistou hlavou. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

V Amerike majú takú televíznu reláciu, volá sa What Would You Do?. A v nej vždy nafingujú situáciu, s ktorou sa môžeme v každodennom živote bežne stretnúť (často napríklad šikanovanie slabších, postihnutých) a sledujú ako na ňu zareagujú ostatní ľudia. V jednej časti si nimi nastrčený muž odchytil na ulici náhodných okoloidúcich a ukázal im asi na sekundu nejaký hračkársky odznak s tým, že je agent FBI alebo policajt, už ani neviem. Podstatné je, že keď im povedal, že sledujú nejakého zločinca (takisto len herec) a potrebujú pomoc, každý jeden spravil bez akýchkoľvek rečí všetko čo mu bolo prikázané. A takto jeden išiel a tomuto fiktívnemu zločincovi zobral peňaženku, iný kočiarik s dieťaťom a ďalší mu dokonca nasypal niečo do nápoja, keď sa nepozeral. Keď sa ich potom opýtali prečo to urobili, každý odpovedal: „Veď mi ukázal odznak, celé sa to zdalo byť také skutočné.“ Preto verím, že všetko je to reálne a bežne sa to môže stať, akokoľvek sa nad tým rozum zastavuje. Ľudia často nerozmýšľajú a uveria všetkému. Film má svoje kvality, keď už nič aspoň možno niekomu otvorí oči, ale je to niečo, na čo sa nepríjemne pozerá a čo vás ultimátne naštve. ()

Reklama

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Reklama na blbost? Za předpokladu, že je většina postav naprosto vylízaná, promiňte mi to slovo, by film Compliance dával smysl. Tato konstelace skutečně minimálně jednou zřejmě nastala, neboť nám autoři hned v úvodu sdělují, že je příběh inspirován skutečnými událostmi. Jako celovečerní film však něco tak bizarního a neskutečného nemá šanci uspět, jelikož takovou bandu bez vlastního názoru a elementární schopnosti kritického myšlení aby člověk opravdu pohledal. I zaměstnanec fastfoodu přece musí disponovat aspoň nějakým selským rozumem, a když jeden ne, tak druhý ano. Hodnotím tedy průměrem, jelikož jako výstraha či spouštěč k diskuzi na poměrně širokou paletu témat film poslouží relativně dobře. Přikládám odkaz na zajímavý článek k tématu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taky mix filmov Phone Booth a Das Experiment. Proste mix thrilleru a dramy, ktory sa zaobera psychologiou ludi a ich ovplyvnitelnostou. Najviac sa mi pacila prva polhodina, ktora pôsobila velmi prirodzene a uveritelne, takze som nemal najmensi problem sa vcitit do postav. Potom sa ale film zacal vyvijat prilis absurdne az to narusilo moje spojenie s postavami a namiesto napätia som sa skôr zacal bavit tym, kam az su ochotne zmanipulovane postavy zajst a co vsetko si je schopny scenarista vymysliet. Aj ked v tomto pripade to vraj nebol scenarista ale sam zivot. Skoda, ze sa film namiesto stupnovania uloh viac nesustredil na neprijemnejsie znazornenie jednotlivych ukonov. Ten najdrsnejsi nam vôbec neukazu. Nepotreboval som vidiet, co pri nom konaju, ale skôr ako sa pri tom postavy tvaria a co citia. Od zaciatku som vedel pointu, takze neviem, ci by ma behom prvej polhodiny tvorcovia oblbli, ale to asi nebolo az tak dôlezite, kedze ju aj tak odhalili dost skoro. Behom filmu ma najviac nefascinovali ani tak postavy, ktore museli strazit a psychicky terorizovat podozrivu z kradeze, ale skôr samotna obvinena, ktora bola natolko zmanipulovana, ze dovolila, aby s nou tak zachadzali. Za samotne kvality filmu davam 3* a stvrtu davam za to, ze dokaze divaka donutit k tomu, aby sa zamyslel nad tym jak by sa v podobnej situacii zachoval. Co nie je malo. A je uplne jedno, ci si pomysli o postavach, ze to su klasicki americki idioti alebo nie. Aspon na chvilu nad tym pouvazuje. P.S.1 Ja som presvedceny, ze by som sa zachoval jak ten dedko na konci. Nie preto, ze som taky genius, ale preto, ze mam odpor k autoritam a ku slepemu konaniu prikazov od neznamych ludi duplom. P.S.2 Ako zaujimavost odporucam epizodu 9x17 serialu Law & Order: Special Victims Unit, ktory sa venuje tejto teme prakticky od chvile, ked film konci a sleduje proces s pachatelom, ktoreho v seriali stvarnil Robin Williams. Sice sa od skutocnych udalosti uplne odchyluje, ale je to rovnako putave ako tento film. 7/10. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Lidé jsou jako hospodářský dobytek, ze začátku vzdorují a nakonci vám sami s tupým pohledem strkají hlavu do opratě. Compliance je film o manipulaci a strachu. Můj osobní názor je, že skutečnosti, které nám snímek předkládá, mám-li je brát do detailu, jsou krapet nadsazené. Tím spíše, uvážíme-li proslulou americkou vzdorovitost a vztahovačnost vůči policejním pravomocem. Na druhou stranu, USA jsou velká země a lidé v ní různí. Jedno je však jisté, a to je hlavním poselstvím filmu, tedy že každý z nás je ovlivnitelný, každý z nás má v sobě i tu temnou, méně lidskou stránku (viz experimenty Stanleyho Milgrama), která se snadno dere na povrch, zvlášť pak, jsme-li konfrontováni s vlastním strachem. Nemá smysl existenci této stránky popírat, jelikož se o to více nás pak bude držet. A pak, byť to vyzní jako klišé, i zdánlivě nevinná hra, stojící na bázi strachu, může snadno narůst do obludných rozměrů s tragickými následky. 62% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je založen na skutečných událostech, které se odehrály před několika lety v síti McDonalds. Video z bezpečnostních kamer později uniklo na internet. (Dlee)

Reklama

Reklama