Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

mira007 

všechny recenze uživatele

Pro mne slabší Funesův film o vydavateli žebříčku restaurací alá Michelinský průvodce. Dokud je Funes jako host inkognito v restauracích je to rozverná komedie, jakmile nastoupí souboj s průmyslníkem s umělými kuřaty, tak se to zazdí ultra groteskou. Jediný moment, který mne zaujal v této taškařici, byl dialog otce a syna Ducheminových v cirkusu v jakémsi vážném až smutném tónu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

"Kde tu máte toalety?" "Na konci chodby. Řiďte se podle much." Je to fakt sranda... Funés s dabingem FF naprosto geniální, jako vždy. Opět jeho šílené eskapády, převleky a... no prostě sranda. Ono nemá cenu to nějak přehnaně opěvovat, ono se to musí vidět. Jako ke konci to trošičku upadne, ale kvalitu to stejně má. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Původně jsem měl u hodnocení filmu Křidýlko nebo stehýnko průměrné tři hvězdy a v hlavě jen mlhavé vzpomínky na fajn zábavu, proto jsem si film rád zopakoval a dobře jsem udělal! Velmi rád zvedám hodnocení na solidní čtyři hvězdy. Proč? Večer jsme si chtěli pustit doma něco jen jako kulisu. Film nás ale svým humorem, dynamikou a svižností připoutal k obrazovce. My jsme zapomněli na to, co jsme chtěli dělat a jen se celou dobu skvěle bavili. Claude Zidi zkrátka podobné komedie točit umí (Zvíře, Hořčice, série Bažantů apod.) a v kombinaci s Louisem de Funèsem stvořil další výtečný kus. Občas se stává, že u podobných komedií někdy v průběhu dojde tvůrcům dech a jen poslepují zbylé gagy, aby už byl konec. Tady to rozhodně neplatí. Jednoduchý příběh, o autorovi gastronomického průvodce a především o jeho tajných kontrolách v restauracích, drží při sobě, i když je to v podstatě gag za gagem. Všechny gagy jsou totiž skvělé a především výrazová komika Luise de Funèse tomu dodává ty správné grády. Nicméně i zbytek hereckého osazenstva (syn/klaun Coluche, zkušený řidič/baron Raymond Bussières i sympatická Ann Zacharias) stálo za to a nic nepokazilo. Film nám uběhl opravdu svižně a ani chvíli nenudil. Dokonce v něm lze hledat i přesah. Třeba návštěva továrny a průmyslová výroba potravin stála za to. :-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Už to není tak crazy jako některé předchozí mistrovy kousky, ale přesto se jedná o výborný film. Funésův boj proti syntetickým blafům je vcelku solidní příběh s mírnými přesahy do rodinného dramatu (vztah se synem). A celá sekvence v bondovsky laděné továrně na blafy je jednoduše nezapomenutelná, stejně jako finální pointa s hodinkama. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně trochu zklamání, zřejmě z důvodu přílišných očekávání. Komedie spíše úsměvná než vyvolávající výbuchy smíchu. Nenašel jsem tentokrát tu lehkost francouzských veseloher, zde nejspíš na úkor propracovanější (leč trochu vyumělkované) dramatické stránky. Takže ani křidýlko, ani stehýnko. 60% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Je všeobecně známo, že roli Ducheminova syna měl hrát na přání samotného Louise de Funèse (Charles) původně Pierre Richard. Tuto roli údajně odmítl kvůli natáčení jiného filmu a sice Hračka (1976). Není to ovšem pravda. Richard, dle svých vlastních slov, roli odmítl kvůli tomu, že se mu nelíbil upravený scénář. Své odmítnutí údajně probral i se samotným Funèsem. (Untentrauer)
  • Hoci ich postavy majú vo filme k sebe istú príťažlivosť, Ann Zacharias (Marguerite) nebola s Coluchem (Duchemin) veľmi spokojná a kritizovala ho za to, že hrá len na seba bez toho, aby sa príliš delil o svoje herecké skúsenosti. Na druhej strane, Zacharias si úžasne rozumela s Raymondom Bussièresom (Henri, vodič Duchemina). (Arsenal83)
  • Pierre Richard o svojom odmietnutí hrať v tomto filme povedal viac v rozhovore z roku 2005: "Bol som sklamaný zo svojej úlohy. Cítil som, že keby som ju prijal, tak by som sa cítil, ako keby som chodil každý deň do fabriky. A Boh vie, že som chcel pracovať s de Funèsom! Ale ak pre mňa rola nič neznamená, nemôžem ju vziať, aj keď je to obrovský komerčný trhák." (Arsenal83)

Reklama

Reklama