Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásná mimozemšťanka a vědec v nerovném souboji s nenasytými a krvelačnými farmaceutickými byznysmeny. Atmosféra i nadčasové poselství filmu činí nedostatek triků naprosto podružnou záležitostí. / update: V naší galaxii je 640 milionů obyvatelných planet. Jak to ten podvodník ví, když žádnou neviděl? A žije na nich milion civilizací. Pane jo, žádnou z nich neviděl a už jich nepočítal milion. Akademik se asi pořádně bouchnul do hlavy, ne? Při přistání kosmické lodi nastane třetí světová a nikdo nic neviděl. No, takhle tady přistáváme běžně. Vždycky novinářům nakecáme, že je to magnetická bouřka! Prstencové letadlo dosáhlo výšky 12.000 m ve třech minutách (= kód 33). ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale proc ne dneska uz to vyzniva trochu jako nechtena parodie ale ocenuji tenhle solidni pokus o ceskou sci-fi cokoliv trochu vybocujiciho z predem danych zanru v tehdejsi tvorbe je treba ocenit napad neni spatnej trochu politiky do toho pravda nasrali ale na to ze film vznikl v dobach tuhe normalizace to jeste neni tak hrozny protoze zatim co do nekterych zanru to patri a ja v nich tu propagandu vylozene vyhledavam tak sci-fi film by mel byt urcite nezaujaty a predevsim pobavit a to se tomuto filmu vicemene dari a ta hudba je luxusni to kazdopadne souhlasim takze vesmes celkem spokojenost ()

Reklama

PaRi 

všechny recenze uživatele

Mám k tomuto filmu nostalgii z mládí a tak proto to vysoké hodnocení. Přesto si ale myslím, že film i po 37 letech má atmosféru a bez počítačových efektů i napětí. Má ale i něco podstatného navíc - konfrontuje mnohem vyspělejší civilizaci s tou naší a značně prohráváme. "Vy lidé jste tak pyšní a přitom tak málo víte!" Tuhle větu mimozemšťanky ve velmi zajímavém podání B. Turzonovové si pamatuju od prvního shlédnutí filmu. Nebo: "Vysíláme stále signály do vesmíru a snažíme se o spojení. Proč jste se nám neozvali?" Váš svět je rozdělený. Válčíte spolu. Nikdo se za vás nemůže zaručit." Hrozně by mne zajímalo který pitomec napsal oficiální text distributora k filmu. Proč proboha ČSFD převezme vše, co distributor zplodí?! Autoři filmu se lopotí s tajemnem a dramaturgií, aby byl divák napnut a překvapen a pak nějaký trol vybreptá vše na pár řádcích. Nakopat do zadku!!! ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Tak sci-fi příběh o všeléku mě velice zaujal. Ačkoliv vyhledávám sci-fi, tento snímek jsem asi vzhledem k věku prošvihla. A musím říct, že mě dost okouzlil a původní 3* jsem změnila na 4, protože průměr to nebyl. Vzhledem k době vzniku je to úctyhodné dílo. Ano, působí trochu zastarale, ale objevila se tam jen ojedinělá zmínka týkající se minulého režimu. Božidara Turzonovová byla jedinečná - nehybný obličej a emoce? Neuvěřitelné! A přízvuk slovenštiny výraz jen dokreslil. Místy film púsobí více jako krimi. Zvláštní byly i hovory různými cizími jazyky. A volba Brazílie? Tuším, że z hlediska tehdejšího režimu byla asi přijatelná, protože znám lidi co tam také tehdy jezdili. Utkvěl mi také rozhovor o majetku. Máte tam u vás nějaký majetek? ..Majetek? A nač? Ten přece svazuje.. Prostě v tomto filmu je tolik poezie a zcela prosté. Ve srovnání s dnešními filmy stejného žánru působí příliš kliidně, žádné speciální efekty, mimozemšťané nemají žadné zvláštní schopnosti a dokonce mohou být snadno usmrceni. A v čem létají?.. Vy lidi tomu říkáté ú..ef..ó..Prostě 3* se mi zdálo málo na to jak mě to bavilo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nacpali politiku a ne ufo, mohlo to být dobré. Takhle po úvodním výborném startu, kdy jen čekáte, až se ultrapionýr Sváťa vydá se skvělou hudbou (opravdu poklona, hudbu má Bororo fenomenální a dlouho zapamatovatelnou) do brazilských dálek hledat tajemný kmen a strom, a v patách mu budou prohnilí imperialisté, bažící po témže. Jeho nepřátelé mluví francouzsky, německy, španělsky (portugalsky) a samozřejmě anglicky, ale on všechny přemůže, tajemnou látku získá a jen neovlivnitelná katastrofa zabrání socialistickému táboru, aby získal všelék a tím i navrch (třeba se s ním utrhne eskalátor a rozdrtí mu tašku, ruku nebo hlavu). Jenomže možná malý rozpočet, možná chybějící výjezdní doložky, nebo prostě blbej nápad z toho nakonec udělají ufárnu, zůstane se v tuzemsku a řeší se přistávání talíře a teoretizování s Bróďou, kolik milionů planet sluneční soustavy je obydlených společností převyšující tu socialistickou (ústřední myšlenka filmu potom je, že mimozemšťané s námi nemůžou navázat kontakt a spolupráci, protože kdo by se za lidstvo /= ty kurvy západní/ zaručil - nejsme přeci jednotní a omezuje nás majetek). A tak usnete jednou, podruhé, potřetí, až se z Borora stane oblíbený večerníček na dvoutýdenní usínání. Promarněná šance, škoda. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Film musel spĺňať socialistické predstavy, že hlavný hrdina má byť mužný junák z ľudu, poznávacím znamením „záporáka" zo západných firiem boli okuliare a dlhý nos. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama