Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každému jeho důstojnost a hrdost. Pierre Richard jako muž, který se nedal koupit... Perrin je novinář a svou práci má rád. Obchod i noviny, pro které Perrin pracuje, patří mocnému tiskovému magnátovi. Reportáž o výstavě hraček v obchodním domě bere jako běžnou novinářskou rutinu a povinnost. Ještě před otevřením výstavy si ji přijde prohlédnout jeho rozmazlený synáček, kterému tatínek vždycky všechno dovolí a nedokáže nic odepřít. Myslí si, že si tak dokáže koupit synovu lásku. Proto také nic nenamítá, když si chlapec jako svou novou hračku vybere právě Perrina. Nadaný novinář tak ke své nelibosti a úžasu všech obohatí inventář dětského pokoje. Brzy však pozná, že se nestal jen hračkou, ale především nástrojem dětské pomsty. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

argenson 

všechny recenze uživatele

Výjimečné setkání dvou velkých herců - Michel Bouquet a Pierre Richard. Jenže toho prvního máme zafixovaného spíš z kriminálek, druhý je ikonou francouzské komedie. Což mi navozuje pocit jakéhosi kočkopsa; pravda, pár výborných gagů a solidně rozmazlený Fabrice Greco jaký mladý pan Eric. Už od začátku to celé směřuje k moralizujícímu apelu, oba pány mám ale radši v jiných filmech. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vrátila jsem se k tomuto snímku po letech (s velkým časovým odstupem) a musím napsat, že Francis Veber zaslouží obrovskou pochvalu.. Snoubí několik žánrů od komedie přes satiru až po sociální drama takovým způsobem, že to i dnes jedné vyrazilo dech.. Příběh novináře/hračky a malého chlapce/spratka je moc hezky napsán i natočen, Pierre Richard a Michel Bouquet úžasní, skvělý je i Fabrice Greco, k tomu je i hudební podmaz parádní.. Ode mne bez připomínek, v závěru mi hrkly slzy, takže si mě Francis opět namazal na chleba.. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Komedie? Jděte! Jen velmi lehce komediální příběh o tom, jak si bohatí kupují chudé, že zaměstnanci jsou pouhými hračkami v rukou svých nadřízených, a že dokopat hračky k odporu je pěkná dřina. Pravdou je, že důstojnosti se člověk nenají, ale tady ji postavy o překot odhazují v dál, a poselství je podáno tak implicitně, aby to pochopil i ten největší vykořisťovaný ňouma. Veškerý zábavný potenciál zápletky spolehlivě zabíjí herecky impotentní hňup Richard, takže se člověk bezděčně staví na stranu jeho mírně psychopatického šéfa, alias hnusí-se-mi-plebs-a-pohrdám-jím, v podání studeného Michela Bouqueta. Možná, že ve Francii stačí stabilní idiotský výraz pro titul komika, já na tom ale nic vtipného neshledávám. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné filmové překvapení. Až dosud jsem neviděl jediný film s Pierrem Richardem - o to víc jsem raději, že jsem měl tak šťastnou ruku při výběru DVD. Hračka mi v určitých momentech vzdáleně připomněla slavný Chaplinův snímek Kid. Způsob, jakým oba filmy kombinují vážnou polohu s komickou, mi přijde velice promyšlený a působivý. A nezastírám, že jsem byl v závěru kapku naměkko - tenhle film je mnohem lepší, než by se možná mohlo na první pohled zdát. UPDATE 5.1.2022 - Když to nedávno běželo v telce, s chutí jsem se na to podíval znovu, byť mi vadilo, že to na ČT2 odvysílali v českém dabingu, jak je zde zvykem, nikoli v původním znění s titulky. Komedie to nejen z dnešního pohledu moc není (byť ta ústřední přiblblá melodie se asi snaží ten dojem evokovat), spíš taková hořká satira, u které člověk musí žasnout, co všechno Rambal-Cochetovi prochází a jak se hnusně chová ke svým lidem - osobně doufám, že se časy změnily, a tohle už by dnes nebylo možné, obzvláště v zemi s tradičně silnými odbory, jako je Francie. Pokud jde o postavu, kterou zde ztvárnil Pierre Richard, působil na mě jako velký sympaťák, a člověk mu musí fandit, aby dosáhl svého - po této stránce mě v závěru nově trochu zamrzelo, jak se zachoval k tomu chlapci a celkově mi ten konec přišel takový nepříjemně useklý, a určitě by to šlo uzavřít nějak uspokojivěji, podle mě. Btw. fascinuje mě, že jsou všichni tvůrci stále naživu - Richard, Bouquet i Veber! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Francúzsky komik Pierre Richard mi nikdy nebol zrovna dva krát sympatický. Nejak sa mi tento vysoký, chudý, brčkavý Frantík nepozdával. Neveselú komédiu "Hračka", z roku 1976, považujem asi za najlepší film v ktorom stvárnil hlavnú úlohu. Richard si tu zahral bezvýznamného novinara Perrina. Rozmaznaný syn jeho zamestnávateľa si z neho spraví doslova vec na hranie. Proste si ho kúpi, nechá zabaliť a doviesť domov do honstného sídla ich vplyvnej rodiny. Snímok má silný sociálny podtón. Nenásilnou formou je do príbehu vložená téma ľudskej dôstojnosti a moci peňazí. *** ()

Galerie (23)

Zajímavosti (8)

  • Pro Fabriceho Greca, představitele Erica Rambala-Cocheta, šlo o jedinou filmovou roli v jeho kariéře. (Cucina_Rc)
  • Vo francúzskych kinách videlo film 1,249,452 divákov. (Raccoon.city)
  • Prepustenie novinára Pigniera (Gérard Jugnot) pre spotené ruky je priama narážka na politika a majiteľa leteckej spoločnosti Marcela Dassaulta, ktorý prepustil zamestnanca práve z tohto dôvodu. (Raccoon.city)

Související novinky

Další remake od Farrellyů

Další remake od Farrellyů

25.04.2006

Pokuď možno nazvat nějaké tvůrčí seskupení opravdovým samorostem bez pudu sebezáchovy, tak se s velikou pravděpodobností jedná o Petera a Bobbyho Farrellye. Režírujíci bratrská dvojice proslula hitem… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno