Reklama

Reklama

V roce 1721 skončil na popravišti na náměstí de Greve v Paříži život proslulého zbojníka Cartouche. Bouřlivý život legendárního krále pařížského podsvětí, který zbožňoval bohatství a krásné ženy, kradl a rozdával, byl miláčkem chudiny a obávaným odpůrcem šlechty, inspiroval režiséra Philippa de Brocu. Ten převyprávěl Cartouchův příběh s notnou dávkou fantazie, ironie, ale i poezie s excelentním obsazením Jean-Paula Belmonda a Claudií Cardinaleovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí historická podívaná, jaké kdysi uměli točit ve Francii, o banditovi, co bohatým bral a... dělal všechny ty obvyklé věci. Jean-Paul Belmondo s Claudií Cardinale tvoří krásný pár, jakkoli mám Belmonda radši ve starším vydání. A sympatický Jean Rochefort v roli jeho pobočníka si zaslouží samostatnou hvězdičku. („Tvůj táta je arcibiskup?“) ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých hlavních párů francouzské klasiky (CC je neskonale krásná a přirozená a Belmondo je zkrátka... Belmondo, ten rozverný, sršící Belmondo), těch kostýmních starých filmů s neohroženým hlavním hrdinou, na které se dá dívat znova a znova. Náboj, šarm, krásné obrázky, podmanivá hudba. Ráda se propadám do těch prosluněných vyhřátých peřin a nechám se objímat tím, co mám ráda a tak dobře to znám. V těchto případech mi ani dabing nevadí. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemný svěží film, plný humoru, bitek, loupení, tokání a moralistických slov o rovnosti. Louis-Dominique Bourguignon, neboli Cartouche (dobrý Jean-Paul Belmondo), mladík toužící po rozmařilém životě a krásných ženách, provede převrat v pařížském podsvětí a s agitačními slovy o rovnosti třídní i společenské zakládá novou spokojenou bandu lupičů, která okrádá pouze bohaté. Ženy se nakonec stanou jeho prokletím, ale životem se žene zběsile vpřed, trhá a chlemtá, bojuje a vysmívá se. Nechybí vtipná epizoda z krátkého pobytu v armádě, kde se střetává se svými věrnými druhy Hezounem (Jess Hahn) a Krtkem (Jean Rochefort) a pobyt zakončují smělou loupeží. Ženskou krásu přináší temperamentní Venuše (půvabná Claudia Cardinale), která jako správná soudružka nelpí na věrnosti svého vyvoleného hrdiny. Další zajímavé postavy: Malichot (Marcel Dalio), původní vládce pařížského podsvětí, velitel ozbrojených složek Gaston de Ferrussac (Philippe Lemaire), jeho žena Isabelle (Odile Versois), osudný člověk v životě bohémského Cartouche, seržant rekrutů (Noël Roquevert) se svým neúspěšným lovem dezertérů, senilní maršál (Lucien Raimbourg) a malý Louison (Alain Dekok). Jednoduché, vylepšená legenda o lupičovi, svěží, romantické, ale především šarmantně zábavné. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Non stop akčná historická jazda, ktorej nevadí ani trochu prepálená dĺžka. Prvá polovica je komédia, ktorá sa neberie vôbec vážne a tá druhá je viac dráma s nejakou tou snahou o psychologickejšie prekreslenie postáv, ale taktiež s dostatočným množstvom akcie. Nejak to spolu konzistentne koexistuje, čo je myslím veľké plus. Ako brať ale dnes tie nekonečné súboje, toť otázka. Absolútne odklonenie od reality v nich film zráža trochu na kolená, na druhú stranu to patrilo k dobe vzniku a prístupu k žánru a je to potom i keď nechcená, ale poriadna zábava. Ako príklad uvediem scénu, keď Rochefort hádže do diaľky meč a ten zasahuje protivníka z opačnej strany, ako stojí herec. Ale vlastne aj kvôli takýmto momentom má Cartouche svoje čaro aj dnes. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Jejich statečné chování by zasluhovalo vyznamenání. - Správně, poslat do první linie :)) Nelíbil se mi na Cartouche ani tak příběh, či postavy ale dobře udělané kulisy a celkově barevnost filmu. Belmonda moc nemusím ale Cartouche je jeden z těch jeho lepších filmů. Za to CC byla dokonalá. Ať už je v civilu, nebo hraje zlodějku či vdovu ve westernu, tak v té době vypadala skvěle a charisma měla na rozdávání. Z dob 60. let a francouzských filmů té doby nemám moc odkoukané ale např. s Třema mušketýrama nebo Četníkem to na druhou stranu nemůžu srovnávat... 65% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Po slavnostní premiéře filmu se Belmondo zase jednou vyřádil. Nejdřív spolu s Claudií Cardinale bombardovali přítomné hosty knedlíčky z krupice, později si na tiskové konferenci sundal pásek od kalhot, které mu spadly ke kotníkům, a na dotazy novinářů odpovídal ve slipech. Ale režisér de Broca ho ještě trumfnul, přišel na konferenci i bez těch slipů. (raininface)
  • Natáčení filmu probíhalo v městě Pézenas, kde Belmondo absolvoval zrychlené kurzy jízdy na koni a šermu a díky tomu mohl ve filmu hrát všechny kaskadérské kousky. (raininface)
  • Jean Rochefort (La Taupe) měl ve filmu spoustu jezdeckých sekvencí a musel při natáčení tedy vypilovat jízdu na koni. Rád vzpomínal, jak se s Belmondem (Cartouche) projížděli na instruktážních koních a přitom zjistil, že se do koní zamiloval. Po dotočení se rozhodl, že bude koně chovat a založil si hřebčín v Auffargis, kde odchoval spoustu velkých dostihových a parkurových koní. Později se stal se konzultantem francouzských sportovních televizí a dokonce komentoval jezdecký sport na olympiádě. (HawkeyP)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama