Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

mortak 

všechny recenze uživatele

Vynikající zábava. Takové scénáře jsem chtěl vždycky psát. Vezměte skupinu lidí, každého na začátku přesně charakterizujte a pak je vhoďte do extrémní situace. A tenhle film je ještě šmrcnutý francouzským šarmem, takže místo hollywoodské vyvražďovací těžkopádnosti se budete bavit Belmondovým uličnictvím. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Mrchožrouti" jsou mojí láskou už od dětství. Přibližně od deseti let jsem si na oprýskané VHSce s nekvalitním obrazem z dob, kdy se TV Prima chytala dosti blbě, s velkou oblibou pouštěl tohle okouzlující chlapské dobrodružství plné napětí, černého až cynického humoru, rozpáleného Afrického písku a Jeana-Paula Belmonda. Kazeta se mi před pár lety zadrhla a pásek se zničil. Opětovné promítání filmu na TV Nova s úděsným dabingem, který nemilosrdně popravil všechny hlášky, bylo jen chabou útěchou. Až když jsem se dozvěděl, že film vyšel na DVD a kamarád pshimi mi potvdil, že vyšel s původním vynikajícím ČT dabingem (Krampol, Štěpnička, Moravec, Potměšil), neváhal jsem si vyprázdnit peněženku a pořídit si jej. A už od samého začátku, kdy legionáři přijíždějí do města kolem moře, mrtvých těl a spálených aut za zvuků nádherné hrdinské pochodové hudby, mé srdce zaplesalo. Jean-Paul Belmondo je neodolatelný. Jeho seržant Auganiére je sympatický bídák, dareba a hrdina v jednom. V každém případě ryzí Francouz. Nelze mu nefandit. Za zmínku též stojí hlavní záporák, zatvrzelý rotmistr ve skvělém podání experta na padouchy Michaela Constantina, tlustej zasranej kanonýr Jacquese Villereta a neodolatelně krásná žena ředitele banky Marie Laforet. Ryzí dobrodružství a nejlepší film Henriho Verneuila. Film, který dokáže i na bůhví kolikáté potěšit. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na tento film je třeba mít dobrou náladu, zato pak si člověk opravdu užije a od srdce se zasměje. Zábava je to vskutku náramná, tento pohled na svět i mezilidské vztahy je jeden z "nejrozumnějších" a nejzábavnějších. Obdivuju Francouze, že se dokáží sami sobě smát, jejich hrdina v pohodě kolaboruje s německým důstojníkem za účelem mrzké loupeže zlata, a ideály francouzské republiky jsou mu zcela ukradené. Francouzi jdou na film do kina a ještě za to Belmonda milují. To je panečku přístup k věci! V tomhle filmu jsou totiž hajzlové úplně všichni. Nadmíru povedená záležitost. 90% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že jde vskutku o solidní válečnou komedii, jen kdyby tomu tak skutečně bylo. Některé pasáže jsou místy neskutečně nezáživně zdlouhavé, první polovina filmu je mnohem lepší, drsnější a údernější, než ta druhá – nejen díky úvodnímu masakru legionářů a pokusím dostat se z pekelné situace hrstce přeživších až po jejich touhu získat to zlato. Tady jsem se i zasmál tlouštíkovi na hajzlíku, přechytračení nepřítele atd…Potom to však začalo sklouzávat právě k té intrikánské komedii a to už jsem se moc nebavil. Některé postavy mi přišly neskutečně tupé. Jean-Paul Belmondo samozřejmě vládl nade všemi a podal slušný výkon, ale co se samotného příběhu týče, ten měl být o něco kratší…60% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Belmondo se velmi snažil. To samozřejmě nepopírám, ale ani on nebyl schopen tenhle film na svých bedrech únést. Chvilkami jsem se poměrně dost nudila a chvilkami byla přímo u vytržení, co že to ten Belmondo zase předvádí. Nicméně, jsem zvyklá na jiné Belmondovi filmy, které považuji za mnohem lepší než je tento. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)
  • Ve filmu je použit kulomet BREN (původem z Československa). (Winster)

Reklama

Reklama